Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/dimario.info/httpdocs/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 666 13 december 2020 – די מריו

Dit was het nieuws (13 december)

 Dit was het nieuws  Reacties uitgeschakeld voor Dit was het nieuws (13 december)
dec 132020
 

Hitfeiten
13-12-1975
‘Mississippi’ van Pussycat bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.

Geboren
13-12-1920 (92)
George Shultz – Amerikaans minister tijdens de regeerperiode van Ronald Reagan (1982-1988).

13-12-1923 (Overleden 8-4-2006)
Gerard Reve – Nederlands schrijver. Werd geboren als Gerard Kornelis van het Reve. Met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans werd hij tot de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend. In 1947 presenteerde hij zijn eerste roman, die geldt als een van de klassiekers uit de Nederlandse literatuur: De Avonden. Een verhaal over de laatste tien dagen van 1946 vanuit de beleving van de kantoorklerk Frits van Egters. De laatste alinea van De avonden wordt door sommigen de mooiste uit de Nederlandse literatuur van de twintigste eeuw genoemd: “Hij zoog de borst vol adem en stapte in bed. ‘Het is gezien,’ mompelde hij, ‘het is niet onopgemerkt gebleven.’ Hij strekte zich uit en viel in een diepe slaap.”

13-12-1934
Richard Darryl Zanuck – Filmproducent (Jaws).

13-12-1948
Jeff ‘Skunk’ Baxter – Gitarist van Steely Dan en The Doobie Brothers (What A Fool Believes)

Overleden
13-12-2006 (Geboren 22-10-1943)
Robert Long, pseudoniem van Jan Gerrit Bob Arend (Bob) Leverman – Nederlands zanger, cabaretier en televisiepresentator.

Nieuwsfeiten
13-12-0
Vandaag is het de dag van de heilige Lucia. De weerspreuken over deze vrouw hebben het er over dat de dagen weer een heel klein stukje langer worden: “Als Sint-Lucia komt, lengen de dagen met een vlooiesprong”, en “Lucia maakt de langste nacht, half juni maakt de langste dag”. En “Sint Lucije laat de dagen dijen”. Hier klopt iets niet, want we weten dat de kortste dag van het jaar niet 13 maar 21 december is. De oorzaak van het misverstand is Paus Gregorius die in 1582 de toen bestaande kalender een andere indeling gaf. Lucia verhuisde van 23 december naar 13 december. Haar spreuken verhuisden mee, maar kloppen dus niet meer.

13-12-1916
Het is woensdag aan het eind van de middag. Een zwarte muts, een zwart gezicht van de steenkool en een enorm mes tussen de tanden en een revolver in de aanslag. Meteen lost hij een paar schoten. Daarna doet hij een greep in de kas vol met bankbiljetten. Zo probeert de eerste bankovervaller van Nederland in het kantoor van de firma Groeneveld Kassiers en Handelaars in Effecten aan de Venne in Winschoten zijn slag te slaan. Hij wordt overmeesterd en gearresteerd. Inspecteur Nicolaas Verkaik herkent de overvaller meteen. Boerenknecht Jan de Boer uit Nieuwe Pekela./span>

13-12-1943
De geallieerden gooien Schiphol in zijn geheel plat, waardoor de luchthaven voor de rest van de oorlog wordt uitgeschakeld.

13-12-1966
Amerikaanse vliegtuigen bombarderen voor het eerst de Noordvietnamese hoofdstad Hanoi.

13-12-1981
De Poolse president Jaruzelski kondigt de staat van beleg af. Duizenden aanhangers van de vakbond solidariteit worden van hun bed gelicht en in interneringskampen geplaatst.

13-12-1985
Koning Boudewijn en koningin Fabiola van België vieren hun zilveren huwelijksjubileum in het Koninklijk Paleis in Brussel.

13-12-1993
De Palestijnse leider Jasir Arafat is op bezoek in Nederland. Van het kabinet krijgt hij een cadeautje. Nederland belooft veertig miljoen gulden bij te dragen aan de aanleg van een haven in de Gazastrook.

13-12-1995
De Chinese dissident Wei Jingsheng krijgt 14 jaar gevangenisstraf en drie jaar intrekking van zijn politieke rechten. China beschuldigt hem ervan de regering omver te hebben willen werpen.

13-12-1995
De Turkse premier Ciller reageert euforisch nadat het Europees Parlement heeft ingestemd met de douane-unie tussen de EU en Turkije.

13-12-1995
Tijdens een huiszoeking in het huis van Marc Dutroux horen rijkswachters kinderstemmen, maar de cel waarin de meisjes Julie en Melissa zijn opgesloten vinden ze niet.

13-12-1995
Oranje verslaat Ierland met 2-0 en plaatst zich voor het EK in 1996.

13-12-1995
Na een moeizaam verlopen debat gaat de Amerikaanse Senaat akkoord met de uitzending van Amerikaanse soldaten naar Bosnië om deel te nemen aan de internationale troepenmacht aldaar.

13-12-1996
In Dublin is het ontwerp gepresenteerd voor de bankbiljetten van de toekomstige gemeenschappelijke Europese munt. Op het biljet, ontworpen door de Oostenrijker Robert Kalina, staan geen nationale symbolen afgebeeld, maar bruggen en torens in verschillende Europese historische bouwstijlen. De munten voor de Euro worden over een jaar gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de Euro in het jaar 2002 wordt ingevoerd. De Nederlandse bankbiljetten-ontwerpers Ootje Oxenaar en Jaap Drupsteen vinden de nieuwe Euro een treurige zaak. Zij noemen het ontwerp voor het Europese bankbiljet saai en heel ouderwets. Volgens hen is het een gemiste kans op een ontwerp dat tekenend zou moeten zijn voor het jaar 2000.

13-12-1997
RTL4 maakt bekend dat Peter Jan Rens aan het eind van dit jaar moet stoppen met zijn dagelijkse talkshow.

13-12-1999
Een wilde actie van conducteurs en machinisten tegen de agressie in de trein veroorzaakt een verkeerschaos.

13-12-2001
Medewerkers van Peter R. de Vries betrappen woordvoerder Woudenberg van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO op te hard rijden. Woudenberg rijdt 143 km per uur op een weggedeelte waar 70 de maximum-snelheid is. Ook veel politie-agenten blijken de snelheidslimiet aan hun laars te lappen.

13-12-2002
De EU besluit in mei 2004 tien nieuwe landen toe te laten. Het gaat onder meer om landen in Midden- en Oost-Europa die vroeger onder invloed van de Sovjet-Unie stonden.

13-12-2003
Volgens de Amerikaanse versie van het verhaal werd Saddam Hoessein rond 20.00 uur gearresteerd door Koerdische troepen van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) en Amerikaanse speciale eenheden. De operatie heette Red Dawn (Rode Dageraad). Hoessein werd aangetroffen in een onderaardse ruimte bij een boerderij in het dorp Adwar, 15 kilometer ten zuiden van de stad Tikrit. De toegang tot de ruimte, nauwelijks groot genoeg voor een volwassen man maar voorzien van luchtkanalen, was afgesloten door een stuk schuimrubber en afgedekt met aarde. Omdat Hoessein een geweer bij zich droeg wilden de militairen een handgranaat naar binnen gooien, maar ze lieten dit achterwege toen Hoessein zich bekend maakte. Saddam Hoessein zag er onverzorgd uit, hij had zijn baard en haren laten groeien, wellicht gedwongen door zijn primitieve schuilplaats, maar waarschijnlijk ook in de hoop onherkenbaar te worden. Ondanks de door de VS uitgeloofde hoge prijs op zijn hoofd en de intensieve zoekacties, heeft Hoessein zich ruim 8 maanden schuil kunnen houden.

13-12-2004
Voor het eerst is op de Nederlandse televisie rechtstreeks de sluiting van een showbizzhuwelijk te volgen. Bonnie St. Claire stapt in het huwelijksbootje met de 36-jarige Anne-Jan. De plechtigheid heeft plaats in het Groningse Midwolda, waar Imca Marina een trouwkapel bezit. Zij, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Scheemda, trouwt het stel. SBS 6 zendt het allemaal live uit.

13-12-2009
Bij zijn eerste officiële Nederlandse rit op volle snelheid heeft de Thalys 35 minuten vertraging opgelopen. Hij verliet al zes minuten te laat Amsterdom omdat er een andere trein op de rails stond. De vertraging liep verder op door storingen in het veiligheidssysteem bij Barendrecht en bij de Belgische grens. De Thalys reed wel voor het eerst met passagiers 300 kilometer per uur in Nederland. Dat gebeurde ten zuiden van Nederland; tussen Amsterdom en Rotterdam gaat het voorlopig niet harder dan 160.

13-12-2011
Een man heeft in het centrum van de Belgische stad Luik met granaten gegooid en daarna met een geweer in het rond geschoten. Bij de aanslag vielen zes doden en meer dan 100 gewonden. Enkelen van hen zijn er slecht aan toe. De aanslag in Luik zou het werk zijn geweest van één dader. Ook hij is dood. Hij pleegde zelfmoord.

13-12-2012
Voor de ogen van haar klasgenoten heeft een 15-jarige scholiere uit Staphorst dinsdag een einde aan haar leven gemaakt. Op weg van huis naar school sprong zij bij een spoorwegovergang voor de trein vlak voor de school zou beginnen. Pesten zou de oorzaak zijn van de wanhoopsdaad van de vmbo-scholiere. Fleur won twee jaar geleden nog een poëzieprijs met een aangrijpende gedicht over de gevolgen van pesten.

13-12-2020
De tiende zege van Max Verstappen in de Formule 1 was er een uit het boekje. Een bijna volmaakt perfect weekend draaide hij in Abu Dhabi. Poleposition, de zege en ook nog eens van start tot finish aan de leiding.