jul 092021
 

Hitfeiten
9-7-1988
‘Fast car’ van Tracy Chapman bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

Geboren
9-7-1802 (Overleden 6-7-1851)
Thomas Davenport – Uitvinder van de eerste elektrische motor die een commercieel succes werd.

9-7-1935 (Overleden 31-7-2005)
Wim Duisenberg – Duisenberg was tussen 1998 en 2003 de eerste president van de Europese Centrale Bank en begeleidde in die functie de invoering van de euro. Daarvoor stond hij jarenlang aan het hoofd van De Nederlandsche Bank. In het eerste kabinet-Den Uyl bekleedde de PvdA’er de post van minister van Financiën. Bijnamen: ‘Duitenberg’ en ‘Mister Euro’.

9-7-1938
Brain Dennehy – Acteur. Kreeg grote bekendheid in de rol van politie-agent in de film First Blood.

9-7-1947
Jerney Kaagman – Was zangeres van Earth & Fire (Weekend). Werkte later van Radio Noordzee en belangenorganisaties voor artiesten.

9-7-1947
O.J. Simpson – Acteur. Werd van moord verdacht maar na een lang proces vrijgelaten.

9-7-1954
Debbie Sledge – Van Sister Sledge.

9-7-1958
Bill Barey – Lid van de groep REM.

9-7-1959
Jim Kerr – Zanger van de Simple Minds (Don’t You Forget About Me).

9-7-1959
Marc Almond – Zanger, eerst van Soft Cell, later solo. Soft Cell kennen we onder andere van Tainted Love en Torch.

9-7-1960
Remi van der Elzen – Journaliste, presentatrice (KRO, RTL5).

9-7-1969
Volkert van der Graaf – Dierenactivist. Bekende Pim Fortuyn te hebben vermoord. Hij wachtte 6 mei 2002 de politicus op bij de studio’s van Radio 3 en schoot hem op de parkeerplaats hebben neergeschoten. Tijdens zijn vlucht wordt hij gevolgd door verschillende mensen. Hierdoor kan hij door de politie worden aangehouden. In zijn cel begint Van der Graaf een hongerstaking omdat hij zijn levensomstandigheden niet menswaardig vindt. Later besluit hij weer te eten. Tijdens de rechtszaak bekent hij de moord, maar “spijt” komt niet over zijn lippen. Tegen Volkert van der Graaf is 18 jaar cel geëist. Hij werd ook tot 18 jaar veroordeeld. Lezers van HP de Tijd riepen Van der Graaf in 2004 uit tot ‘Ergste Nederlander’.

9-7-1976
Jochem Uytdehaage – Nederlands schaatser.

Overleden
9-7-1941 (Geboren 5-9-1872)
Carl Friedrich von Siemens – Duits industrieel.

Nieuwsfeiten
9-7-1908
De Christelijk Historische Unie (CHU) wordt opgericht. Leider van deze voor het grootste deel Hervormde partij is jhr. Mr. A.F. de Savorin Lohman.

9-7-1924
De KLM voert haar eerste chartervlucht uit: fokstier Nico 11 wordt van het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam naar Parijs gevlogen.

9-7-1953
Het altijd drukken New York krijgt er een vervoersvorm bij: de helicopter. Wie van de ene naar de andere kant van de stad wil, kan daarvoor vanaf nu een helicoptervlucht boeken.

9-7-1981
Wereldrecordhouder discuswerpen Ben Plucknett wordt als eerste sporter uitgesloten wegens het gebruik van anabole steroïden.

9-7-1985
In Oostenrijk komt een schandaal met wijn naar boven. De wijn blijkt te zijn aangelengd met de chemische stof diethyleenglycol.

9-7-1985
In de haven van Auckland, Nieuw-Zeeland wordt de Rainbow Warrior tot zinken gebracht. Het was een van de schepen van milieuorganisatie Greenpeace. Er valt één dode: fotograaf Fernando Pereira. De aanslag blijkt later gepleegd te zijn door de Franse geheime dienst. De Rainbow Warrior zou naar Franse territoriale wateren afreizen om te protesteren tegen kernproeven die daar gehouden werden.

9-7-1990
Nova Zembla (een eilandengroep ten noorden van Noorwegen) maakt een bijzonder verschijnsel mee: het onweert er. Dat gebeurt daar vrijwel nooit. Het was er die dag ook heel warm geweest. Boven het ijs registreerden weerkundigen een temperatuur van 20 graden.

9-7-1990
Natuurliefhebbers waarschuwen voor een ecologische ramp, als er niets gedaan wordt aan de oprukkende brulkikker. Het dier dat eigenlijk in Amerika thuishoort zou zich tegoed doen aan vissen, eenden en salamanders. Verder zou de brulkikker in staat zijn vogels uit de lucht te plukken en op te eten.

9-7-1991
In de nacht van 8 op 9 juli 1991 wordt onder meer de provincie Noord-Holland getroffen door extreem zware onweersbuien. Vooral het aantal inslagen is uitzonderlijk groot. De buien zijn zo heftig doordat het zeewater heel koud is (we hadden een koel voorjaar) en het land flink was opgewarmd (maximum-temperaturen van meer dan 30 graden).

9-7-1991
Het Internationaal Olympisch Comitee besluit dat Zuid Afrika weer mee mag doen aan de Olympische Spelen.

9-7-1992
Het is een puinhoop op de Franse snelwegen. Boze vrachtwagen-chauffeurs blokkeren alle belangrijke wegen. Veel vakantiegangers hebben er geen zin in hun vakantie in de file te beginnen, en kiezen dit keer een vakantie-bestemming buiten Frankrijk.

9-7-1994
Nederland rouwt: na een zinderend duel verliest Oranje van 3-2 van Brazilie tijdens het WK voetbal in Amerika. Dick Advocaat en zijn mannen mogen terug naar huis.

9-7-1995
Franse commando’s enteren de Rainbow Warrior, het vlaggeschip van Greenpeace, en arresteren de bemanning. Het schip was de verboden twaalf?mijlszone rond Mururoa binnengevaren om te protesteren tegen de komende Franse atoomproeven.

9-7-1995
Steffi Graf en Pete Sampras winnen dit jaar de begeerde tennis trofeen van Wimbledon.

9-7-1996
Rellen in Belfast vanwege de protestantse Oranjemarsen. Ondanks het bestand wordt in Tsjetsjenie gevochten.

9-7-1996
Thijs Wöltgens wordt burgemeester van Kerkrade. Hij was van 1989 tot 1994 fractievoorzitter van de PvdA.

9-7-1996
Noodweer in Italië en Frankrijk eist 8 levens.

9-7-1998
In Zuid-China hebben overstromingen al het leven gekost aan 400 mensen. Vele tienduizenden zijn dakloos geworden.

9-7-1999
Tijdens het North Sea Jazzfestival worden handtekeningen ingezameld voor een zesde publieke radiozender. Dat moet een station worden voor de liefhebbers van geimproviseerde muziek.

9-7-2000
De Chinese autoriteiten zetten eenden en kippen in bij de jacht op de schadelijke sprinkhaan. De vogels blijken prima te voldoen: een eend eet gemiddeld vierhonderd sprinkhanen per dag, een kip verorbert er zo’n tweehonderd per etmaal. Het gevogelte is speciaal getraind, meldt de Britse omroep BBC. De eenden en kippen worden ingezet in de noordwestelijke regio Xinjiang, waar de bewoners met een van de ergste sprinkhanenplagen sinds jaren kampen. De insecten vraten inmiddels enkele honderden vierkante kilometers landbouwgrond kaal.

9-7-2000
Een Deense vakantieganger heeft op een benzinestation bij het Duitse Hannover nogal wat opschudding veroorzaakt. Hij bleef bij het tanken met zijn vinger in de tankopening van zijn wagen steken. Uiteindelijk moest de tank uit de auto worden verwijderd. De politie, de brandweer, de Duitse wegenwacht en een medisch team probeerden ter plekke hulp te bieden. Maar de vinger zwol vervaarlijk dik op. Na anderhalf uur besloten de hulpverleners de complete tank uit de auto te monteren, waarna de man met de tankopening om zijn vinger naar een ziekenhuis werd vervoerd. Daar lukte het de vinger vrij te krijgen. Nadat de tank was teruggeplaatst, kon de 36-jarige pechvogel zijn rit naar Italië voortzetten.

9-7-2000
Rapper/zanger Greg Dillard heeft een kort geding aangespannen tegen de popgroep T-Spoon, onder meer bekend door hits als Sex on the beach en Summer love. Dillard werd onlangs ontslagen door het management van T-Spoon. De zanger is het niet eens met zijn ontslag en wil via de rechter een rentree in de dance-formatie afdwingen. T-Spoon beschuldigt Greg Dillard ervan dat hij zonder opgaaf van redenen weg is gebleven bij optredens en repetities. Volgens de in Nijmegen wonende zanger is dit onzin. Hij beweert T-Spoon te hebben ingelicht over het overlijden van zijn in Verenigde Staten wonende moeder, de reden voor zijn afwezigheid.

9-7-2000
Paus Johannes Paulus II noemt de World Gay Pride-manifestatie in Rome een schending van christelijke waarden.

9-7-2001
In Amerika wordt voor het eerst een Nationale Blond Dag gevierd. De dag is uitgeroepen door een groep advocaten met blond haar…()

9-7-2001
Loretta Schrijver maakt bekend dat ze terugkeert als nieuwslezeres van het RTL-nieuws. Ze heeft een jaar een dierenprogramma bij de AVRO gemaakt, maar mistte “de onafhankelijkheid en de dynamiek van het nieuws”.

9-7-2001
Ex-Beatle George Harrison maakt bekend dat hij in Zwitserland een bestraling heeft ondergaan voor een hersentumor. Later dat jaar (29 november) zou Harrison overleiden.

9-7-2003
Na 19 jaar ontwaakt de Amerikaan Terry Wallis uit een coma. Hij was in coma gekomen na een auto-ongeluk.

9-7-2012
Het Nederlands-Britse bedrijf Shell voert dit jaar de lijst aan van de 500 grootste bedrijven ter wereld.