Dit was het nieuws (12 juni)

 Dit was het nieuws  Reacties uitgeschakeld voor Dit was het nieuws (12 juni)
jun 122022
 

Hitfeiten
12-6-1971
‘Rosetta’ van Georgie Fame & Alan Price bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

12-6-1976
‘Rocky’ van Don Mercedes bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

12-6-1982
‘Can’t take my eyes off you’ van Boys Town Gang bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

12-6-2004
´I don’t wanna know’ van Mario Winans & Enya & P. Diddy bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

Geboren
12-6-1909 (Overleden 12-10-1990)
Max Tailleur – Entertainer, moppentapper, moppenboekenschrijver.

12-6-1929 (Overleden begin maart 1945)
Anne Frank – Bekend van haar dagboek dat ze schreef op haar onderduikadres in Amsterdam.

12-6-1929
George Bush – Voormalig president van de Verenigde Staten. Vader van George Bush jr., die ook president werd.

12-6-1942
Anne Frank krijgt een dagboek voor haar dertiende verjaardag.

12-6-1954
Tineke Schouten – Zangeres, conferencier. Opgegroeid als dochter van een Spar-winkelier. Typetje: Lenie uit de Takkestraat.

12-6-1959
Kenneth Herdigein – Acteur. Speelde in de TV-series Zeg ‘ns Aaa en Unit 13.

Overleden
12-6-1878 (Geboren 19-7-1851)
Hendrik Jacobus Jut-  kelner uit Den Haag, wiens hoofd (de kop-van-jut) spreekwoordelijk is geworden door een dubbele moord die hij pleegde op 13 december 1872.

Nieuwsfeiten
12-6-1389
Grote opschudding tijdens een toneelvoorstelling in Parijs. In het houten kasteel dat voor de voorstelling is gebouwd is het zo warm dat de koningin Isabella van Beieren onwel wordt. Iemand slaat achter haar een ruitje in, om wat frisse lucht binnen te laten.

12-6-1817
De Duitse uitvinder Baron Karl von Drais maakte eerste fiets, deze bestond uit een houten frame, houten wielen met smeedijzeren velg, een zadel, een stuur en een rem voor het achterwiel.

12-6-1839
Volgens de legende bedacht Abner Doubleday op deze dag het spel honkbal. Hij zou de spelregels uitgedacht hebben in het plaatsje Cooperstown in New York. Heel toevallig staat daar nu de honkbal Hall of Fame. Hier worden foto’s en andere zaken bewaard van de belangrijkste honkballers die er op aarde hebben rondgelopen.

12-6-1934
In het centrum van Londen wordt de allereerste voetgangersoversteekplaatsen in gebruik genomen. Bij verschillende oversteekplaatsen staan agenten die het verkeer regelen. Tot de aanleg van de oversteekplaatsen is besloten omdat het autoverkeer sterk toeneemt en daarmee het aantal verkeersdoden. In 1934 komen er in het verkeer in Groot-Brittannië elke dag gemiddeld 22 mensen om het leven.

12-6-1963
De film “Cleopatra” is voor het eerst te zien. Bioscoopbezoekers krijgen waar voor hun geld. De film – met in de hoofdrol Elizabeth Tayler – duurt vier uur en drie minuten. Het is dan ook geen goedkope film. Het maken van “Cleopatra” heeft veertig miljoen dollar gekost.

12-6-1964
ANC-leider Nelson Mandela wordt wegens sabotage van de staat en samenzwering veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland. Ook enkele andere zwarte leiders krijgen zware straffen. Niemand kan vermoeden dat Mandela ooit president van Zuid-Afrika zou worden. Mandela zou worden vrijgelaten uit de gevangenis op 11 februari 1990.

12-6-1965
De Britse koningin maakt bekend dat de Beatles de zogeheten “MBE Award” krijgen; een hoge Britse onderscheiding. Veel militairen reageren woedend, omdat deze onderscheiding in het verleden alleen aan militaire helden was gegeven. Ze sturen hun eigen onderscheiding terug naar de koningin. Ook bij de Beatles zelf valt de “MBE Award” niet helemaal in goede aarde. John Lennon zou de onderscheiding vier jaar later (overigens om andere redenen) terug sturen.

12-6-1968
Eddie Merckx wint de ronde van Italië.

12-6-1982
In De Kuip geven Simon en Garfunkel een concert voor 53.000 muziekliefhebbers.

12-6-1982
750-duizend mensen bezoeken een bijeenkomst in New York met als belangrijkste gasten Jackson Browne, James Tayler, Bruce Springsteen en Linda Ronstadt. Het was geen popconcert, maar een demonstratie tegen kernwapens.

12-6-1985
Bruce Springsteen treedt op in het Feyenoord-stadion in Rotterdam. Meer dan 50-duizend fans zingen mee met de liedjes van de boss.

12-6-1987
De Amerikaanse president Ronald Reagan bezoekt Berlijn in verband met het 750-jarig bestaan van de stad. Hij roept president Gorbatsjov op de muur tussen Oost en West Berlijn te slopen.

12-6-1988
Glasnost in de Sowjet Unie. Voor het eerst in de geschiedenis wordt Miss Moskou gekozen. De 16-jarige Maria Kalinina wordt tot Moskous Mooiste gekroond.

12-6-1991
Boris Jetsin mag zich president van Rusland noemen. Bij verkiezingen in de republiek stemde 55% van de mensen op Jeltsin.

12-6-1995
Discuswerper Erik de Bruin wordt door de Internationale Amateur Atletiek Federatie voor vier jaar uitgesloten wegens doping.

12-6-1995
Frankrijk dreigt z’n grenzen dicht te houden als Nederland geen verandering brengt in z’n liberale drugsbeleid.

12-6-1996
Verspreiding via Internet van ‘onfatsoenlijk materiaal’ mag volgens een Amerikaanse rechtbank niet verboden worden. Dat is namelijk in strijd met de grondwet.

12-6-1996
Hulpverleners vergelijken een centrum in Ter Apel, waar uitgeprocedeerde asielzoekers wachten op uitzetting, met een concentratiekamp.

12-6-1997
Topvoetballer Patrick Kluivert wordt beschuldigd van betrokkenheid bij groepsverkrachting. Een 20-jarige Amsterdamse vrouw heeft bij de politie aangifte gedaan van verkrachting door de Ajacied en drie van zijn vrienden. Dat zou ruim een maand geleden in de woning van Kluivert zijn gebeurd, na bezoek aan een discotheek. De politie heeft Kluivert of een van de andere verdachten nog niet gehoord, omdat de vrouw pas deze week aangifte heeft gedaan.

12-6-1997
Een man uit Ede moet negen maanden de cel in, en ruim 3.000 gulden op tafel leggen, wegens het plegen van ontucht met een slapend meisje. Het meisje, zestien jaar oud, merkte pas de volgende ochtend dat ze seksueel was misbruikt. De officier van justitie in Arnhem had voor de zekerheid de verdachte behalve misbruik ook ontucht ten laste gelegd, met iemand die in staat van onmacht verkeert.

12-6-1997
Een kermisexploitant uit het Groningse dorp Garmerwolde is zijn reuzenrad kwijt. Dat was opgeslagen in een vrachtwagencombinatie. De truck is later aangetroffen in Antwerpen, maar zonder oplegger en zonder reuzenrad. Volgens de eigenaar gaat het om een unieke attractie, waarvan er maar een in Nederland was.

12-6-1997
In Harderwijk is een voorlichtingsfilm gemaakt, die asielzoekers moet leren hoe ze in Nederland boodschappen moeten doen. Want volgens winkeliers in Harderwijk snappen ze daar niet veel van. Aan de film is meegewerkt door echte asielzoekers, uit het centrum Harderwold, bij Zeewolde. Zij spelen standaardsituaties in de supermarkt, waarbij dan uitgelegd wordt wat je moet doen. Zoals: gewoon afrekenen, en niet onderhandelen, en: de boodschappen niet in de tas stoppen, maar in een winkelwagentje. En vooral je bonnetje meenemen als je iets wilt ruilen.

12-6-1998
SBS begint in 1999 een tweede zender, dat maakte de omroep vandaag bekend. Het kanaal moet zich op vrouwen richten. De tweede zender zou later NET 5 gedoopt worden.

12-6-1998
Tienduizenden voetbalfans over de hele wereld zijn de dupe van zwendel met toegangskaarten voor het WK voetbal in Frankrijk. Er zijn veel valse kaarten in omloop. Ook hebben touroperators moeite verkochte kaarten te leveren. Het eerste optreden van Nederland eindigt in een gelijkspel, 0-0 tegen België. Patrick Kluivert krijgt een rode kaart na een elleboogstoot. In de twee resterende groepsduels wint Nederland van Zuid-Korea (5-0) en speelt Oranje gelijk tegen Mexico (2-2).

12-6-1999
De eerste manschappen van de NAVO zijn zaterdagochtend vroeg Kosovo binnengegaan. Helikopters met Britse paratroepers en Gurkha-infanteristen aan boord staken even na vijfen de grens over. Op enkele plaatsen stuitten militairen die over de grond Kosovo binnentrokken op mijnen en boobytraps. Aan het einde van de middag, toen ook Amerikaanse soldaten de provincie binnengingen, bereikten de eerste Britten de hoofdstad Pristina en het militaire vliegveld waar ze oog in oog kwamen te staan met Russische militairen

12-6-1999
Popster Michael Jackson heeft een recordbedrag neergeteld voor een stukje filmgeschiedenis. Hij bood op een veiling ruim 3 miljoen gulden voor het Oscarbeeldje dat producent Selznick kreeg voor de film Gone With The Wind.

12-6-2002
Minister Borst van Volksgezondheid erkent dat mensen mogelijk overlijden als gevolg van lange wachtlijsten voor operaties. Tot nu toe had ze dat altijd ontkend.

12-6-2004
Het Europees kampioenschap voetbal begint in Portugal. Nederland schopt het tot in de halve finale en wordt dan uitgeschakeld door Portugal (2-1).

12-6-2004
Prinses Amalia is gedoopt in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag. Het dochtertje van kroonprins Willem-Alexander en prinses Màxima hield zich stil toen het speciaal overgebrachte water uit de Jordaan over haar hoofd werd gesprenkeld. Dominee Carel ter Linden, die de dienst leidde, sprak de zegen uit over prinses Amalia. Daarna spraken de peetouders, onder wie de Zweedse kroonprinses Victoria, een wens uit voor het prinsesje. De dienst voor Amalia werd bijgewoond door ruim twaalfhonderd genodigden. Onder hen was ook Jorge Zorreguieta, de vader van Màxima, die staatssecretaris was tijdens de dictatuur in Argentinië. Hij was welkom bij de plechtigheid, omdat de doop van prinses Amalia als een privé-aangelegenheid wordt gezien.

12-6-2022
Verstappen tekende voor zijn 25ste raceoverwinning, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Niki Lauda. Hij won de Grand Prix van Azerbeidzjan en verstevigde de leiding in het WK. Het is zijn vijfde overwinning van dit jaar.