aug 062022
 

Hitfeiten
6-8-2005
‘Fearless’ van Kane bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

6-8-2016
‘Cold water’ van Major Lazer, Justin Bieber & MØ bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 6 weken staan.

Geboren
6-8-1881 (Overleden 11-3-1955)
Sir Alexander Fleming – Ontdekker van penicilline.

6-8-1911 (Overleden 16-4-1989)
Lucille Ball – Amerikaanse comédienne.

6-8-1928 (Overleden 22-2-1987)
Andy Warhol – Amerikaans kunstschilder, die tot de stroming van de Pop-Art behoort. In de jaren ’60 begon hij met het maken van schilderijen op groot formaat van beroemde Amerikaanse producten zoals blikken Campbell’s soep en flessen Coca-Cola. Zodoende maakte hij kunst van alledaagse massaproducten en maakte vervolgens van die kunst zelf een massaproduct. Hij maakte ook de film Sleep. Echt spannend was die film niet. Acht uur lang zag je het beeld van een slapende man.

6-8-1933 (Overleden 25-10-2005)
Frans van Dusschoten – Acteur. Was jarenlang ‘aangever’ in de shows van André van Duin. Ook zijn stem is bij een groot publiek bekend. Van Dusschoten verzorgde het stemgeluid van bijvoorbeeld Meneer de Uil in de Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter.

6-8-1938
Carry Tefsen – Actrice. Speelde jarenlang de assistente van doker van der Ploeg in Zeg ’n Aaa.

6-8-1958
Randy DeBarge – Lid van de groep DeBarge.

6-8-1959
Joyce Simms – Zangers. Had een grote hit met Come Into My Life.

6-8-1960
Rick Echolotte – Zanger van de groep Alphaville.

6-8-1963
Jamie Kensitt – Broer van Patsy Kensitt en muzikant in de groep Eight Wonder.

6-8-1972
Geri Halliwell – zangeres

6-8-1983
Robin van Persie – Nederlands profvoetballer. Speelde bij Feyenoord, Arsenal, Manchester United, Fenerbahçe en weer voor Feyenoord. Hij is topscoorder aller tijden voor het Nederlands Elftal.

Overleden
6-8-1998
Todor Zjivkov – Bulgaars dictator. Werd in 1989 afgezet nadat hij 35 jaar aan de macht was geweest. Hij werd vervolgens onder huisarrest geplaatst en aangeklaagd voor de onderdrukking van etnische Turken. Die werden tijdens zijn bewind gedwongen Bulgaars te spreken en Bulgaarse namen aan te nemen.

6-8-1998
Charlie Bosveld – Heette eigenlijk Henk Bosveld maar werd altijd “Charlie” genoemd. Die bijnaam dankte hij aan zijn Charlie-Chaplinloopje. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière voor Vitesse.

6-8-2002
Edsger W. Dijkstra – Internationaal befaamd Nederlands informaticus wiens ideeën over programmeren in vrijwel alle programmeertalen zijn toegepast.

6-8-2004 (Geboren 1-2-1952)
Rick James (James Johnson) – Zanger (Super Freak).

Nieuwsfeiten
6-8-1825
Boliva wordt onafhankelijk van Peru. Dat wordt nog elk jaar gevierd want 6 augustus is de nationale feestdag van Bolivia.

6-8-1890
In New York wordt voor het eerst in de Verenigde Staten iemand ter dood gebracht op de elektrische stoel. Het is moordenaar John Hart.

6-8-1914
Servië verklaart de oorlog aan Duitsland.

6-8-1926
Gertrude Ederle zwemt als eerste vrouw Het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk over. De 19-jarig dame uit New York doet dat in de recordtijd van 14 uur en 31 minuten. De vorige recordhouder, Enrico Tirabocchi had er twee uur meer over gedaan. Gertrude Ederle had twee jaar eerder bij de Olympische Spelen al goud gewonnen als zwemster.

6-8-1926
De Franse stuntman Yves le Prieur slaagt erin tien minuten onder water te blijven. Dat lukt hem met behulp van een nieuwe vinding: het duikerpak.

6-8-1926
In New York wordt de eerste geluidsfilm vertoond. Het gaat om de film “Don Juan” met in de hoofdrol John Barrymore. Een kaartje voor de voorstelling kost 10 dollar.

6-8-1932
Het eerste filmfestival van Venetië wordt gehouden.

6-8-1945
De Amerikanen gooien een atoom op de Japanse stad Hirosjima. In één klap komen meer dan 70-duizend mensen om het leven. 122 vierkante kilometer worden met de grond gelijkgemaakt. Ruim een week na de bom besluit de Japanse keizer Hirohito zich over te geven.

6-8-1947
De topzomer van 1947 wordt ruw onderbroken door een zomerstorm. Op sommige plaatsen komt er bovendien 40 tot 55 mm regen naar beneden.

6-8-1948
De vliegende huisvrouw, Fanny Blankers-Koen is de eerste vrouw die drie gouden Olympische medailles wint.

6-8-1962
Het Caribische eiland Jamaica wordt onafhankelijk van Groot-Brittannië.

6-8-1965
In Engeland verschijnt “Help” in de platenzaken; het nieuwste album van de Beatles.

6-8-1973
Stevie Wonder raakt zwaar gewond bij een verkeersongeval. Hij raakt in coma, maar komt daar – wonder boven wonder – tien dagen later weer uit. Acht weken na het ongeval staat Stevie alweer in de studio’s van Motown.

6-8-1981
Stevie Nicks – zangeres van Fleetwood Mac – presenteert haar eerste solo-album. De elpee heet “Bella Donna”. De eerste single die daarvan verschijnt is “Stop Draggin’ My Heart Around”. In Amerika in het een top-10-hit. In Nederland komt het singletje niet verder dan de tipparade.

6-8-1981
Brandweerlieden in Indianapolis worden op een brand afgestuurd, die bij aankomst een valse melding blijkt te zijn. Als ze terugkomen bij de kazerne blijkt die wél in brand te staan. De brandweerlieden proberen het vuur uit te maken, maar kunnen niet voorkomen dat de kazerne zwaar beschadigd raakt.

6-8-1982
De 27-jarige hoofdagent Jaap Honigh komt in Amsterdam om het leven, als hij samen met een collega een man wil arresteren, die even tevoren in een winkel flessen drank heeft gestolen. De dief schiet de agent dood. De dader, een voortvluchtige Engelse crimineel wordt later door andere agenten overmeesterd.

6-8-1985
Een huisarts uit Den Haag wordt tot één jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens moord op drie bejaarden in het verzorgingstehuis De Terp.

6-8-1986
Acteur Timothy Dalton mag zich vanaf nu “Bond… James Bond” noemen. Dat maakt film-maatschappij United Artists bekend. Daarmee komt een eind aan maanden van speculaties over de acteur die zich Agent 007 mag noemen. Andere acteurs die de rol van Bond mochten spelen waren Roger Moore, Sean Connery, George Lazenby en Pierce Brosnan.

6-8-1990
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besluit unaniem sancties te nemen tegen Irak. Dat land viel op 2 augustus Koeweit binnen.

6-8-1994
Nederland zamelt geld in voor de vluchtelingen uit Rwanda. In een TV-uitzendingen die gelijktijdig wordt uitgezonden via alle Nederlandstalige zenders, wordt 40 miljoen gulden ingezameld. (Ook Midland FM doet mee aan de actie. In een marathon-uitzending die een week duurt, wordt bijna 40-duizend gulden opgehaald voor het goede doel. Edwin de Geus, Hubert Smeets en Peter de Koning brengen het bedrag persoonlijk naar Hilversum.)

6-8-1995
Het Duise Hannover wodt geplaagd doorrellen: de zogeheten ‘chaosdagen’ van punkers.

6-8-1996
In het Brabantse dorp Heeze was even sprake van lichte paniek, omdat er midden in de nacht een rond voorwerp doodstil boven het dorp hing, met knipperende lichten. Tientallen mensen belden de politie, anderen haalden hun foto-toestel of videocamera, en weer anderen doken angstvallig de kelder in. De UFO-dienst van defensie kon uiteindelijk het vliegende object identificeren: een inwoner van Heeze had een Japanse vechtvlieger voorzien van tientallen knipperende lampjes, en die hoog de lucht ingestuurd. Hem is vriendelijk maar dringend verzocht daarmee op te houden. Toch bleef het nog lang onrustig in de Heezer huizen.

6-8-1996
De actie van Nederlandse platenmaatschappijen tegen de verkoop van goedkope compact discs heeft een eerste succes opgeleverd. Samen met hun belangenorganisatie NVPI hadden zij een Amersfoortse winkelier voor de rechter gedaagd omdat hij CD’s tegen dumpprijzen verkocht. De rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat de detaillist de verkoop van goedkope CD’s onmiddellijk moet staken. De winkelier kocht zijn compact discs in bij groothandels in de Verenigde Staten en Canada, waar de muziekschijfjes aanzienlijk goedkoper zijn. Hij moet nu zijn hele CD-voorraad inleveren bij de NVPI en een schadevergoeding betalen van 8.000 gulden.

6-8-1997
Nederland laat een internationaal arrestatiebevel uitgaan tegen Bouterse. Hij wordt verdacht van drugssmokkel.

6-8-1998
Monica Lewinsky, ex-stagiaire van het Witte Huis, wordt achter gesloten deuren gehoord over haar relatie met president Clinton.

6-8-2012
Marit Bouwmeester heeft in Weymouth bij de Olympische Spelen beslag gelegd op de zilveren medaille in de Laser Radial-klasse. De wereldkampioene finishte achter de Chinese Lijia Xu, met wie Bouwmeester tot vandaag samen aan kop stond. Brons was er voor de Belgische Evi Van Acker.

6-8-2012
De Nederlandse springruiters hebben op de Olympische Spelen in Londen een zilveren medaille veroverd

6-8-2015
Het is de piramide van het moderne Egypte: het gerenoveerde Suezkanaal, de cruciale verbinding tussen Azië en Europa. Vele wereldleiders zijn vandaag aanwezig bij de feestelijke opening van het miljardenproject, dat voor een belangrijk deel op het conto komt van Hollands glorie: de baggerbedrijven Boskalis en Van Oord.

6-8-2017
De Oranjevoetbalvrouwen hebben historie geschreven door de EK-finale te winnen van Denemarken. In een uitzinnige Grolsch Veste werd Denemarken met 4-2 verslagen. Nederland doorbreekt met de historisch prestatie die door het hele land luid werd bejubeld een serie van zes opeenvolgende eindzeges van Duitsland.

6-8-2021
Harrie Lavreysen heeft op de Olympische Spelen in Tokio goud veroverd op de sprint. De 24-jarige Nederlander versloeg Jeffrey Hoogland in een razend spannende broedertwist en verwees zijn vier jaar oudere landgenoot daarmee naar het zilver.

6-8-2021
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun olympische titel terug. Na een dominant toernooi was ook Argentinië geen partij voor Oranje, in de finale werd het 3-1. Caia van Maasakker was in haar allerlaatste interland goud waard met twee treffers.