aug 262022
 

Hitfeiten
26-8-2006
‘Boten Anna’ van Basshunter bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan..

Geboren
26-8-1873 (Overleden)
Lee De Forest – Uitvinder van de radiobuis.

26-8-1944
Chiel Montagne (Bert van Rheenen) – Besnorde presentator van Op Losse Groeven en Op Volle Toeren. Daarvoor was hij dj bij Veronica.

Overleden
26-8-1974 (Geboren 4-2-1902)
Charles Augustus Lindbergh – Vliegenier.

26-8-2004 (Geboren 3-7-1957)
Laura Branigan – Zangers. Haar grootste hit was Self Control. Je kent misschien van haar ook het nummer Gloria en Solitaire.

Nieuwsfeiten
26-8-1944
Parijs wordt bevrijd. Generaal De Gaulle, die de hele oorlog het verzet heeft geleid, trekt met de Franse strijdkrachten, de geallieerden en de verzetsleiders over de Champs-Elys’es.

26-8-1946
In de Verenigde Staten wordt het boek Animal Farm van George Orwell tot boek van de maand gekozen

26-8-1972
In München worden de 20ste Olympische Spelen geopend. Het evenement werd overschaduwd door een terroristische aanslag op de Israëlische ploeg, waarbij 17 doden vielen.

26-8-1975
De Raad van State besluit dat Veronica ten onrechte is geweerd uit het publieke bestel. Daarmee wordt de minister gedwongen Veronica alsnog toe te laten als aspirant-omroep.

26-8-1976
Meer dan duizend Sikhs zijn in Londen bij elkaar gekomen om te bidden voor neerslag. De uit centraal Azië afkomstige sekteleden zijn er van overtuigd dat hun gebeden binnen vier dagen voor regen zullen zorgen.

26-8-1977
De Oostduitse atlete Rosemarie Ackermann is de eerste vrouw die een sprong van boven de 2 meter maakt.

26-8-1979
De Nederlander Jan Raas wordt wereldkampioen wielrennen op de Weg. In hetzelfde jaar zou Raas ook de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Nederland en de Amstelgoldrace winnen.

26-8-1986
Een windhoos trekt over Groningen en richt grote schade aan in het gebied rond Slochteren en Appingedam. De wind moet snelheden gehaald hebben tot 250 km per uur.

26-8-1995
In de Waddenzee is het aantal zeehonden sterk toegenomen. Er zijn nu circa 2000 zeehonden op het Wad.

26-8-1996
De Rijksuniversiteit Leiden neemt geen maatregelen tegen hoogleraar psychologie Diekstra, naar aanleiding van het plegen van plagiaat. Dit heeft het College van Bestuur besloten. Eerder deze maand bleek dat Diekstra in een van zijn populair-wetenschappelijke werken uitvoerig heeft geciteerd uit een Amerikaans boek, zonder dit te vermelden. Volgens de hoogleraar was dit veroorzaakt door een communicatiefout met de uitgever. De Rijksuniversiteit Leiden zegt de zaak wel ten zeerste te betreuren. Een speciale commissie van de Universiteit moet een gedragscode gaan opstellen voor het gebruik van bronnen in populair-wetenschappelijke literatuur.

26-8-1996
De Nederlandse ploeg heeft de Paralympics in Atlanta afgesloten met 45 medailles: 17 gouden, 11 zilveren en nog eens 17 bronzen. In het landenoverzicht eindigde Nederland daarmee op de achtste plaats. Meest succesvolle Nederlandse deelnemer was zwemmer Alwin de Groot. Hij veroverde 5 gouden en 2 zilveren medailles.

26-8-1996
Een pretpark hoeft niet altijd leuk te zijn: negentien bezoekers van het park Walibi Flevo in de Flevopolder hebben bijna vier uur vastgezeten in de achtbaan. Nou ja, achtbaan… het was meer een nulbaan. Want halverwege de acht, op twintig meter hoogte, zei hun treintje: bekijk het maar. En twintig meter blijft dan toch twintig meter, al ligt die polder nog zo laag. De achtbaangangers moesten worden bevrijd met behulp van een hoogwerker. Ze kregen gedurende de wachttijd regelmatig een drankje aangereikt, en waar nodig warme kleding.

26-8-1996
Wij Nederlanders zijn middelmatige huilers. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van de Tilburgse psycholoog Vingerhoets. Het meest wordt er gehuild door Belgische vrouwen en Italiaanse mannen. Trouwens, Belgische mannen kunnen er ook wat van: die staan tweede. Dus bij Italiaanse Belgen als Adamo of Rocco Granata zal het huis regelmatig blank staan. De minste tranen tonen Nigeriaanse vrouwen en Bulgaarse mannen. Onze vrouwen scoren nog redelijk, met een zevende plaats qua huilgedrag. Maar de Nederlandse mannen komen niet hoger dan de negentiende plaats. Inderdaad, om te huilen…

26-8-1996
En op de Markt in Gouda zijn de brandweer en de ambulancedienst druk geweest met een jongetje, dat tot zijn oksel vastzat in een kauwgomballenautomaat. Hij had geprobeerd kauwgomballen te pakken, zonder te betalen, en dan is zo’n apparaat onverbiddelijk. Een klepje verhinderde dat hij zijn arm kon terugtrekken. Het ventje hield geen verwondingen over aan het voorval. Wel een speelgoedbeertje als troost, van de Goudse brandweer, en de kauwgumbal die hij al die tijd in zijn knuistje had gehouden. En zo was de kleine criminaliteit toch nog lonend… voor deze ene keer.

26-8-1996
In Chicago is de 4-daagse Conventie van de Democratische Partij van start gegaan waarbij Bill Clinton opnieuw zal worden aangewezen als presidentskandidaat.

26-8-1996
Minister Hans Wijers van Economische Zaken wil een onderzoek naar de benzineprijzen in Nederland. Hij wil weten hoe het komt dat de benzine hier ongeveer 15 cent per liter duurder is dan in Duitsland. Wijers vraagt zich af of de oliemaatschappijen in ons land prijsafspraken hebben, waardoor het verschil met Duitsland is ontstaan.

26-8-1998
In een bouwput in Rijswijk wordt een grafveld met 15 skeletten ontdekt uit circa 3500 jaar voor Christus.

26-8-1999
Een Israëlische rabbijn heeft vrijgezellen verboden een piercing te laten aanbrengen in hun penis. Bij gehuwde mannen heeft hij er geen problemen mee, zo meldt de Israëlische krant Maariv. Volgens rabbijn David Gulinkin zijn piercings bij vrijgezellen in strijd met de goede zeden en van het jodendom. Piercings met het oog op een beter seksueel leven kunnen alleen worden goedgekeurd zolang het zich binnen het huwelijk afspeelt, aldus de rabbijn. Oor- en neusringetjes mogen wat hem betreft ook. De bijbel en de talmoed maken daar verwijzingen naar.

26-8-1999
Een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije levert in één avond bijna 30 miljoen gulden op. Het programma dat gepresenteerd wordt door Maartje van Weegen en Jeroen Pauw wordt door vijf zender uitgezonden.

26-8-1999
Een Italiaan heeft zelfmoord gepleegd in de Sint-Pieter in Vaticaanstad. De ongeveer zestigjarige man uit Bari schoot zichzelf in de mond, zo melden Italiaanse persbureaus. Zijn motief is onduidelijk. Volgens sommige interpretaties van het kerkelijk recht is de grootste kerk ter wereld nu ontheiligd, berichten Italiaanse media. Dit zou betekenen dat het gebouw opnieuw dient te worden ingewijd.

26-8-2000
In het geheim trouwt Paul de Leeuw met zijn vriend Stephan Nugter. Het huwelijk wordt voltrokken in Venetië. In die stad had Stephan een jaar eerder de hand van Paul gevraagd. Het huwelijk is officieel niet geldig omdat volgens de Italiaanse wet twee mannen niet met elkaar kunnen trouwen.

26-8-2003
In Wilnis worden 1500 mensen geëvacueerd nadat een wijk door een dijkbreuk is ondergestroomd. Later blijkt dat de dijk zwak is geworden doordat het erg lang niet geregend heeft.

26-8-2017
De Nederlandse hockeyvrouwen hebben voor het eerst in zes jaar de Europese titel veroverd. In het uitpuilende Wagener Stadion in Amstelveen klopte de ploeg van bondscoach Alyson Annan België met 3-0.

26-8-2022
Voor het eerst in de geschiedenis mag op de Veluwe overdag niet meer worden beregend met grondwater. Vanwege de aanhoudende droogte mag vanaf vandaag grondwater alleen nog ’s nachts – tussen 22.00 en 07.00 uur – worden gebruikt om te besproeien