okt 072022
 

De Kinderboekenweek is weer begonnen en dat doet
met toch denken aan hoeveel ik vroeger las. Uren kon
ik zitten in de hoek op de bank. Lezen, lezen en lezen.

De boeken haalde ik bij de bibliotheek, maar ik kwam
ook graag kijken bij de plaatselijke boekhandel. En
hoe bijzonder het daar is, dat moet je eigenlijk ervaren.
Het staat zelfs in de top 6 van mooiste boekenwinkel.

Privepraat

Love As always
Dimario

Dit was het nieuws (7 oktober)

 Dit was het nieuws  Reacties uitgeschakeld voor Dit was het nieuws (7 oktober)
okt 072022
 

Hitfeiten
7-10-1967
‘Excerpt from a teenage opera’ van Keith West bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

7-10-2000
‘Que si, que no’ van Jody Bernal bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

07-10-2006
‘Everytime I think of you’ van Marco Borsato & Lucie Silvas bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft er 5 weken staan..

Geboren
7-10-1913 (Overleden 30-11-1987)
Simon Carmiggelt – Journalist, schrijver. Was een tijdgenoot van Godfried Bomans, en hun werk werd door sommige critici niet als literatuur gezien. Bekende uitspraak van Carmiggelt: “De geheelonthouders hebben gelijk, maar alleen de drinkers weten waarom.”

7-10-1931
Desmond Tutu, Zuid-Afrikaans aartsbisschop en anti-apartheid activist, winnaar Nobelprijs voor de vrede

7-10-1949
Ellie van S. – Tante van Di Mario

7-10-1950
Maartje van Weegen – Presentatrice (Cijfers & Letters, Op de Valreep, Ratel, School TV, Studio Vrij, NOS Laat, Halfzes Journaal, Het Capitool, Buitenhof, M2). Verslaggeefster koninklijk huis bij de NOS. Opleiding: mulo, avond-atheneum.

Overleden
7-10-1951 (Geboren 14-3-1874)
Anton Frederik Philips – bouwer van het huidige Philips-concern. In de jaren dertig gaf hij de aanzet tot de ontwikkeling van Philips tot multinational.

7-10-2006 (Geboren 30-8-1958)
Anna Stepanovna (Mazepa) Politkovskaja – Russische journaliste, publiciste en mensenrechtenactiviste. Op 48-jarige leeftijd werd zij dood in een lift van haar appartementencomplex aangetroffen, ze bleek te zijn doodgeschoten. De moordenaar had het moordwapen, een revolver met kogels, in de lift achtergelaten..

Nieuwsfeiten
7-10-0
Vandaag denken we aan de heilige Sergius. Hij is er wat betreft de winter vroeg bij: “Met Sergius, de winter begint”.

7-10-1911
Een aanpassing van de Arbeidswet zorgt ervoor dat kinderen onder de 12 niet meer mogen werken. Jongeren onder de 18 en vrouwen mogen maar beperkt werken. Nachtarbeid voor deze groepen wordt verboden. En vrouwen mogen niet meer dan 10 uur per week werken.

7-10-1912
Winterswijk noteert matige vorst (-5,7 graden).

7-10-1913
Henry Ford introduceert de lopende band.

7-10-1919
De KLM wordt opgericht.

7-10-1940
Duitsland valt Roemenië binnen.

7-10-1944
De eerste raketaanval op België: om 22u sloeg een V-2-bom in op Brasschaat, een gemeente ten noordoosten van Antwerpen.

7-10-1944
De eerste en enige gewapende opstand in het concentratiekamp Auschwitz door het Sonderkommando. Deze gebeurtenissen zijn verfilmd in de film The Grey Zone.

7-10-1949
In Berlijn wordt de Duitse Democratische Republiek uitgeroepen op het grondgebied van de Russische bezettingszone. De oprichting van de DDR is een reactie op de vorming van de Bondsrepubliek Duitsland, een maand eerder.

7-10-1950
De Verenigde Naties onder leiding van de Verenigde Staten vallen Korea binnen.

7-10-1952
Norman Woodland vroeg in de VS een patent aan voor de streepjescode. Het rechthoekje van verticale zwarte en witte strepen op verpakkingen en producten.

7-10-1955
De laatste Duitse krijgsgevangenen keren terug uit de Sovjetunie; tien jaar na het eind van de oorlog.

7-10-1957
Een brand verwoest de kern van een plutoniumreactor in de fabriek van Windscale in Groot-Brittannië. Wolken radioactiviteit stijgen op. Mogelijk hebben tientallen mensen daardoor een ongeneeslijke vorm van kanker opgelopen. Windscale gaat Sellafield heten.

7-10-1970
In Egypte Anwar as-Sadat volgt de overleden president Gamal Abd’el Nasser op.

7-10-1974
De TROS is A-omroep.

7-10-1984
‘Achterwerk in de kast’, is voor het eerst op de televisie. In een soort pashokje mochten kinderen zeggen wat ze op hun lever hadden.

7-10-1985
Het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro (vroeger heette het de Willem Ruys) wordt door een groep Palestijnen gekaapt.

7-10-1986
Na vijf afleveringen is de Nederlandse week-editie van de Pravda opgehouden te verschijnen. Hiermee is een eind gekomen aan een eperiment van uitgeverij Victor Steinmetz. Die wilde Nederlanders een paar weken de tijd geven om Rusland beter te laten kennen. De eerste oplage van de Nederlandse Pravda bedroeg 150-duizend exemplaren. De laatste nog maar 80-duizend.

7-10-1988
Het Limburgse Lottum wordt getroffen door een windhoos. Ook andere plaatsen in Nederland krijgen te maken met overlast door onweer en blikseminslagen.

7-10-1988
Barcelona-Trainer Johan Cruijff krijgt een eerste schorsing na belediging van een scheidrechter.

7-10-1989
De leiders van de DDR vieren de veertigste verjaardag van hun staat met een militaire parade op de Karl Marxallee in Oost-Berlijn. Een paar straten verderop demonstreren burgers tegen de enig toegestane partij, de SED. Eregast, Sovjetleider Gorbatsjov, houd zich tijdens zijn verblijft in de DDR afzijdig en wil geen commentaar geven op de ontwikkelingen in het land.

7-10-1995
Arie Haan volgt bij Feyenoord de ontslagen trainer Willem van Hanegem op.

7-10-1995
In de nacht van 7 op 8 oktober gaat Call TV van start bij Veronica.

7-10-1995
Dag Juf, tot Morgen, is voor het eerst op de televisie bij de AVRO. De kinderserie ging over kinderen uit groep 4 van de Julianaschool in Rotterdam.

7-10-1996
Een ritsproef onder Badhoevedorp is moeizaam verlopen. Bij een ritsproef probeert de politie het invoegen van het snelwegverkeer te verbeteren, door middel van het zogeheten opzwaaien: dan zet je een agent naast de invoegstrook, die wappert flink met zijn armen, en daardoor rijden invoegende automobilisten door tot het einde van de strook. Maar ondanks het opzwaaien zat het verkeer na twintig minuten muurvast. Rijkswaterstaat verplaatste de wanhopig zwaaiende agenten toen maar richting het volgende knooppunt. Daar stond ook een file, maar volgens mensen die het weten kunnen werd die wel mooi minder lang, dankzij het opzwaaien.

7-10-1996
De meest gevaarlijke octopus ter wereld is vanaf deze week te zien in het Sea Life Centre in Scheveningen. Het is de Australische blauwgeringde inktvis. In Scheveningen mag het beestje uit veiligheidsoverwegingen slechts worden verzorgd door een medewerkster.Voor haar is een speciale verzekering afgesloten, en zij moet versterkte handschoenen en een veiligheidsbril dragen. Het monstertje wordt niet groter dan twintig centimeter, weegt minder dan een golfbal, maar als hij je omarmt kun je het wel vergeten, want na zijn beet ben je binnen een paar minuten zo dood als een pier.

7-10-1996
Het experiment met televisieuitzendingen via de satelliet van de Wereldomroep heeft meer kijkers getrokken dan verwacht. Ongeveer een half miljoen mensen hebben afgestemd op de Zomer?TV van de Wereldomroep, dat drie maanden lang in Europa te ontvangen was met een schotelantenne. De Wereldomroep heeft het Ministerie van Cultuur financiele steun gevraagd om twaalf maanden per jaar te kunnen uitzenden.

7-10-1996
Turkije wil dat Nederland maatregelen neemt tegen het televisiestation MED-TV dat sinds deze week vanuit Utrecht uitzendingen verzorgt. Het station zou gefinancierd worden door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, die door Ankara wordt beschouwd als een terreurorganisatie. In Belgie werden de uitzendingen van MED?TV onlangs verboden. Vijf medewerkers werden toen gearresteerd.

7-10-1996
DAF?Trucks wordt overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Paccar, een van de grootste vrachtwagenproducenten ter wereld.

7-10-1996
Een hoestende Hagenaar moet twee grote ventilatoren uit zijn tuin halen. Hij had die daar neergezet, omdat hij zei vreselijk veel last te hebben van zijn rokende buren. Maar de buren op hun beurt spanden een kort geding aan, omdat die weer teveel last hadden van het geruis en de wind van de ventilatoren. De Haagse rechter heeft nu bepaald dat de luchtapparaten te groot waren. Ze mogen niet boven de gezamenlijke schutting uitsteken.

7-10-1997
Sinn Fein praat voor het eerst met de protestanten over vrede in Ulster.

7-10-1998
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers bouwt in Leiden een tent voor asielzoekers die op wachtlijsten voor reguliere centra staan. Ook in Ermelo, Heumensoord en Roermond komen tenten. In de Kamer worden heftige debatten gevoerd over het asielbeleid.

7-10-1999
Willibrord Frequin zorgt voor opschudding in het Big Brotherhuis. Twee van zijn medewerkers landen per parachute in de tuin. Zelf komt Willibrord even buiten het hek neer. De bewoners reageren boos en doen een oproep om hun privacy te respecteren. (Hebben ze die dan met 28 camera’s die dag en nacht op ze gericht zijn?)

7-10-1999
De telefooncentrale van het Noorse koningshuis heeft de afgelopen twee weken meer dan 2000 telefoontjes te verwerken gekregen. De bellers vragen de inmiddels wanhopige telefonisten hen door te verbinden met koning Harald V. Overigens is nog niemand tot de vorst doorgedrongen. De telefoontjes zijn het gevolg van een bericht op mobiele telefoons in vooral West-Noorwegen, waarin de inwoners van het Scandinavische land worden opgeroepen de koning te bellen. In het bericht wordt het telefoonnummer van het paleis genoemd. Het hof wil de politie inschakelen als de telefoonactie blijft voortduren.

7-10-2001
Begin van de Amerikaanse invasie van Afghanistan.

7-10-2007
SC Heerenveen-spits Alves scoorde zeven keer in de zevende ronde van de eredivisie. Ook aan de andere kant van het land gebeurde dingen in zevenvoud. Een 23-jarige Tilburger werd door de politie van de weg gehaald. Zijn motor was niet verzekerd, hij droeg geen helm, had geen rijbewijs, reed gevaarlijk en te hard en had geen legitimatiebewijs bij zich en hij negeerde een stopteken van een agent. Dat wordt dus een dikke boete. En de motor? Die was geleend.

7-10-2135
In Nederland is een totale zonsverduistering te zien.