jan 052023
 

Officieel nog lang niet, maar officieus al wel,
ik moet nog enkele opdrachten inleveren,
maar ik heb de twee belangrijke PVB behaald.

En dan is het mooi als mensen je positiever inzien
dan dat je zelf ziet. Ik weet dat ik nog onzeker ben
als ik grote groepen moet aanspreken. Helemaal
als het mijn eigen team niet is, maar ik zie duidelijk
voor mezelf progressie en gelukkig zie ik dit niet alleen.

Privepraat

Love As always
Dimario

Dit was het nieuws (5 januari)

 Dit was het nieuws  Reacties uitgeschakeld voor Dit was het nieuws (5 januari)
jan 052023
 

Hitfeiten
5-1-1985
‘Do they know it’s Christmas?’ van Band Aid bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

Geboren
5-1-1928
Walter Mondale – Amerikaans senator, vicepresident onder Carter (1977-1981), democratische presidentskandidaat in 1984. Dat jaar verloor hij van de zittende president Reagan.

5-1-1934
Eddy Pieters Graafland – voormalig top-keeper uitkomend voor Ajax, Feyenoord en het Nederlands elftal en een ondernemer. Zijn bijnaam was, naar zijn afgekorte achternaam, Eddy PG. Op zijn elfde werd Eddy lid van Ajax (twaalf was de minimum leeftijd, maar Eddy’s vader was bestuurslid, waardoor Eddy voorrang kreeg) Op zijn zeventiende (1951) debuteerde hij in het eerste van Ajax, en in 1958 vertrok hij naar Feyenoord voor het toentertijd recordbedrag van 134.000 gulden. Op 28 april 1957 debuteerde hij in het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion tegen België. Als specialiteit had hij het keren van strafschoppen. Hiertoe hield hij in een notitieboekje van alle potentiële penaltynemers de favoriete hoeken bij.

5-1-1943 (Overleden 4-5-2005)
Ignace van Swieten – Nederlands voetbalscheidsrechter. Van Swieten werd geboren in een Jappenkamp bij Semarang in Nederlands-Indië. Vanaf 1976 was Van Swieten scheidsrechter in het betaalde voetbal en in 1983 werd hij internationaal scheidsrechter. In de jaren tachtig behoorde hij tot de beste scheidsrechters van Nederland. Hij was de eerste scheidsrechter in het betaalde voetbal die uitkwam voor zijn homoseksualiteit.

5-1-1949
George ‘Funky’ Brown – Drummer van Kool And The Gang (Ladies Night, Celebration).

5-1-1950
Chris Stein – Gitarist van Blondie (Heart Of Glass)

5-1-1990
Leroy Fer – Nederlands voetballer van Antilliaanse afkomst. Fer kwam uit de jeugd van Feyenoord en werd verkocht voor 5.5 miljoen euro aan FC Twente om daarna te vertrekken naar Norwich City.

Overleden
5-1-1922 (Geboren 15-2-1874)
Ernest Shackleton – Brits ontdekkingsreiziger.

5-1-1933 (Geboren 4-7-1872)
Calvin Coolidge – Een van de minst bekende presidenten van de Verenigde Staten. Regeerde in de jaren 20 van de twintigste eeuw. Voerde vrijwel niets uit omdat hij vond dat een vrije samenleving de zaken het beste zelf kon regelen. En het ging in zijn tijd ook prima met de States. Coolidge deed altijd een middagdutje en trok daarvoor zijn pyjama aan. Als hij zijn ogen weer open deed grinnikte hij en vroeg hij aan zijn medewerkers: “Is het land er nog steeds?” Calvin Coolidge was een lievelingspresident van president Reagan.

5-1-2004 (Geboren in 1915)
Toos Goorhuis-Tjalsma – Bedenkster van het Pieterpad: het wandelpad van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg. Ze zette het 480 kilometer lange pad eind jaren zeventig uit met haar vriendin Bertje Jens. Het kostte hun vijf jaar om de weg van Pieterburen naar het zuiden van Limburg en omgekeerd uit te zetten. Soms waren beide vrouwen drie dagen bezig om twaalf kilometer verder te komen.

5-1-2013 (25-1-1942)
Eusébio Ferreira da Silva – Portugees voetbalicoon. Hij stond ook wel bekend als De zwarte parel of De zwarte panter.

5-1-2018 (24-9-1930)
John Watts Young – Amerikaans ruimtevaarder (astronaut). Hij was de eerste mens die zes maal in de ruimte heeft gevlogen en behoorde tot de twaalf ruimtevaarders die op de maan zijn geweest.

Nieuwsfeiten
5-1-1477
Slag bij Nancy, waarbij Karel de Stoute sneuvelt.

5-1-1933
De bouw van een van de beroemdste bruggen ter wereld begint: de Golden Gate-brug bij San Francisco. Weinig door de mensen gemaakte zaken zijn zo mooi als de Golde Gate-brug, vinden sommige mensen.

5-1-1940
In Amerika wordt de eerste demonstratie gegeven van FM-radio. Het nieuwe medium heeft een aantal voordelen ten opzichte van de ouderwetse middengolf. FM-radio ruist minder, heeft minder last van gekraak en klinkt veel helderder. Kortom: het is ideaal voor muziekzenders. Het eerste officiële FM-radiostation ging trouwens in 1941 de lucht in. En wat bracht die zender: vooral gepraat!

5-1-1944
De London Daily Mail wordt vanaf deze dag zowel in Engeland als in Amerika uitgegeven. Het is de eerste krant die gelijktijdig aan beide kanten van de Atlantische Oceaan

5-1-1956
West-Duitsland begroet de eerste gastarbeiders. Het zijn vijftig Italianen die tijdelijk in de Bondsrepubliek komen werken.

5-1-1956
De NTS zendt voor het eerst het Journaal uit. Onder leiding van Carel Enkelaar waren er elke week drie journaaluitzendingen van elk vijf minuten. Aanvankelijk was het journaal een aaneenschakeling van filmpjes, met daaronder een commentaarstem. Pas in 1961 verscheen een nieuwslezer in beeld. Onderwerpen in de eerste Journaaluitzending waren: hardnekkige gladheid, interview met de dochter van schaakkampioen Max Euwe, en jonge stieren die door de straten van Pamplona rennen.

5-1-1961
Mr. Ed, het sprekende paard is in Amerika voor het eerst op televisie. De televisieserie zou zes jaar lopen. Het leukste was misschien wel het beginliedje van “A horse is a horse, of course, of course…”

5-1-1976
De NOS-radio zendt voor het eerst Met Het Oog Op Morgen uit.

5-1-1979
John Travolta zal zich deze dag goed herinneren. Het was de dag dat er voor 25 miljoen dollar van de elpee Saturday Night was verkocht.

5-1-1979
In Eelde wordt het deze dag gemiddeld -17.0 graden. Emmeloord meldt een minimum-temperatuur van -24,4 graden.

5-1-1981
Het Jeugdjournaal beleeft zijn eerste uitzending. Leontien Ceulemans presenteerde het.

5-1-1986
Geert Kuiper wint het Nederlands kampioenschap sprinten op de schaats. Kampioen bij de vrouwen is Petra Moolhuizen.

5-1-1988
Schaatser Leo Visser vestigt op de tien kilometer een nieuw Nederlands record. Hij doet over de afstand 13 minuten, 58 seconden en 47 honderdsten van een seconden. Daarmee is hij de eerste Nederlander die onder de 14 minuten blijft.

5-1-1995
Tweeduizend studenten vieren feest op het Centraal Station in Amsterdam. Reden: de invoering van de Ov-jaarkaart. De stemming zat er behoorlijk in. Op het hoogtepunt werd het interieur van de treinen behoorlijk op de proef gesteld. Zonder dat de trein het station verlaten had, besloot de politie een eind te maken aan het feestje.

5-1-1996
De 99-jarige Josef Jacobs, die naar eigen zeggen de oudste student ter wereld is, heeft enkele dagen voor zijn honderdste verjaardag zijn proefschrift afgerond. De bejaarde Duitser promoveerde op de ‘romantiek van de Rijk in het Rheingau van de 19e eeuw’. Jocobs was in die streek werkzaam in de wijnbouw. Op 87-jarige leeftijd schreef hij zich in als student bij de universiteit van Frankfurt. Zes jaar gele den werd hij doctorandus met zijn proefschrift over wijnbouw in het Rheingau tijdens de middeleeuwen.

5-1-1996
Een bloemetje versturen kan nu ook via internet. Fleurop heeft een digitaal winkelcentrum geopend op het wereldwijde computernetwerk. Internet-gebruikers kunnen in achttien landen een boeket laten bezorgen dat ze zelf op hun beeldscherm kunnen selecteren. Betaling geschiedt via een creditcard. Vooralsnog werk alleen American Express aan het systeem mee, maar Fleurop rekent erop dat andere creditcardmaatschappijen spoedig volgen.

5-1-1996
Een jonge Oostenrijkse Jezuïet heeft besloten de biecht ook via de computer te gaan horen. Het gaat om Martin Voil, de eerste ‘internet-pastor’ in het Duitse taalgebied. Hij verwacht overigens dat de rooms-katholieke autoriteiten de computerbiecht niet als een geldig sacrament zullen beschouwen. Voil houdt wel vast aan het pricipe van gelijktijdigheid dat voor een normale biecht geldt. De beide deelnemers aan de biecht moeten tegelijkertijd achter hun beeldscherm zitten. Hij wijst erop dat het kerkelijk recht wat betreft de sacramenten uitzonderingen kent die wel geldig worden bevonden, zoals het telefonisch biechten in Afrika. Volgens Voil kan de internet-biecht ook zo worden geïnterpreteerd. Vorig jaar ontwikkelde een Duitse computerfanaat het programma Online met Jezus, dat ook biechten per computer mogelijk maakt. Het is echter niet bij machte zonden te vergeven en kan dus een priester van vlees en bloed niet vervangen.

5-1-1998
Radio 4 zendt vanaf vandaag ook ’s nachts uit. Het gaat om klassieke muziekprogramma’s.

5-1-2000
Diego Maradona is opnieuw betrapt op gebruik van cocaïne. De 39-jarige oud-voetballer uit Argentinië is opgenomen in een Uruguayaans ziekenhuis wegens hyperventilatie en een onregelmatige hartslag. Uit een bloed- en urineproef werden sporen van cocaïne gevonden, een drug waarmee Maradona al eerder de fout inging. De Argentijn is officieel niet gearresteerd, maar het onderzoek van de politie in Uruguay gaat wel verder.

5-1-2005
De mummie van Toetankhamon wordt in een CT-scanner gestoken. Hiermee wordt de doodsoorzaak van de farao ontdekt.Hij stierf aan een ontsteking in zijn knie, veroorzaakt door een breuk. De breuk zelf was veroorzaakt door een val van een strijdwagen, waarschijnlijk gedurende een jachtpartij, een geliefde bezigheid van de jonge farao.

5-1-2009
PvdA-politicus Ahmed Aboutaleb wordt ’s ochtends tijdens een buitengewone raadsvergadering beëdigd als burgemeester van Rotterdam.