Dit was het nieuws (1 september)

 Dit was het nieuws  Reacties uitgeschakeld voor Dit was het nieuws (1 september)
sep 012023
 

september (septembris)
De maanden september tot en december dragen nog hun oorspronkelijk Romeinse telnamen, september verwijst naar de 7e maand.

Haervistmanoth
Er zijn geen (oud) Germaanse namen bekend voor deze maand, toch heeft Karel de Grote het met deze naam geprobeerd. Bedoeld wordt hier de oogstmaand, maar deze rol is door Augustus overgenomen.

Herfstmaand
Het begin van de herfst op de 21e en de weerkundige op de 1e .

Fruitmaand
Het binnenhalen van het rijpe fruit geeft deze maand haar naam.

Gerstmaand
Wintergoed wordt ingezaaid.

Hitfeiten
1-9-1979
‘Quiereme mucho’ van Julio Iglesias bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 5 weken staan.

1-9-2001
´Miss California’ van Dante Thomas bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

1-9-2012
´More’ van Sandra van Nieuwland bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

Geboren
1-9-1920 (Overleden 12-7-2006)
Hubert Lampo – Belgisch schrijver.

1-9-1921 (Overleden 27-4-1995)
Willem Frederik Hermans – Schrijver.

1-9-1939 (Overleden 24-2-1984)
Frans Halsema – Nederlandse cabaretier. Toon Hermans was zijn grote voorbeeld. Hij was een melancholisch mens. Als je veel naar Met het Oog op Morgen hebt geluistert ken je misschien zijn liedje “Elke Avond als de Beeldbuis is gedoofd” (…en meneer Lopik er de brui aan heeft gegeven…).

1-9-1944
Karla Peijs – één van de vijf vrouwen in het kabinet-Balkenende 2. Peijs gaat over Verkeer en Waterstaat. Voordat ze minister werd, zat ze onder andere in Provinciale Staten van Utrecht en in het Europees Parlement. Ze rijdt in haar vrije tijd liever in haar eigen auto dan met het openbaar vervoer.

1-9-1946
Lori Spee – Zangeres. Kwam van Canada naar Nederland en zong onder meer ‘How Many Times’.

1-9-1957
Gloria Estefan – zangeres

1-9-1962
Ruddie Dil (Ruud Gullit) – Een Nederlandse voetbalspeler en trainer met de bijnaam Zwarte Tulp. Hij was onderdeel van de gouden generatie die in 1988 Europees Kampioen werd, en waar ook Marco van Basten en Frank Rijkaard deel van uit maakten.

Ruud werd geboren te Amsterdam als buitenechtelijk kind van de Surinamer George Gullit en de Amsterdamse Ria Dil. De vader was in 1958 met zijn vrouw en drie kinderen naar Nederland geëmigreerd. Hij zocht zijn buitenvrouw en zoontje wel regelmatig op, maar bleef bij zijn gezin wonen. De jonge Ruud werd door zijn moeder en haar vader opgevoed.
Hij was getrouwd met Yvonne de Vries, met wie hij twee dochters kreeg, kreeg daarna twee kinderen bij de Italiaanse Christina Pensa, en is tegenwoordig getrouwd met Estelle Cruijff, een nichtje van Johan Cruijff. Het echtpaar heeft twee kinderen.

1-9-1963
Carola Smit – Zangeres van BZN.

1-9-1972
Jetske van den Elsen – sbs6 D-reizen

1-9-1982
Rhaymond van S. – (Liefste) neef van Di Mario


Overleden

Geen gegevens gevonden

Nieuwsfeiten
1-9-0
Als het op de eerste september mooi weer is, dan voorspelt de heilige Gillis: “Sint-Giel met zonneschijn, dat zal nog vier weken zijn”. Een variant luidt: “Is Aegidius heet, het geeft schone herfst met zweet”. “Met Sint-Giel regen, zal het lang aanhouden en is geen zegen”.

1-9-0
De herfst begint (voor weermannen en -vrouwen ten minste).

1-9-1887
Emile Berliner vraagt octrooi aan op de grammofoonplaat.

1-9-1904
De Amerikaanse Helen Keller studeert cum laude af aan het Radcliffe College. Dat is heel bijzonder want Helen is blind en doof. Ze werd geholpen door Anne Sullivan Macy, pionier op het gebied van lesgeven aan gehandicapten.

1-9-1908
De spoorlijn tussen Damascus en Medina wordt in gebruik genoen. In 1900 had de sultan van Turkije het initiatief voor het project genomen, om het reizen naar de heilige islamsteden te vergemakkelijken.

1-9-1911
Anthony Fokker maakt boven Haarlem de eerste vlucht met zijn eendekker Spin III.

1-9-1914
De laatste trekduif ter wereld sterft in de dierentuin van Cincinnati. Ooit vlogen er miljoenen trekduiven rond, maar in minder dan een halve eeuw heeft de mens het dier uitgeroeid.

1-9-1923
Tokio wordt getroffend oor de zwaarste aardbeving uit haar geschiedenis. De grond onder de stad komt op sommige plaatsen zo’n anderhalve meter omhoog. De zeebodem gaat nog heftiger tekeer. Er vallen bijna 100-duizend doden.

1-9-1934
In Nederland treedt een nieuwe spellingwet in werking. De taal wordt voortaan eenvoudiger geschreven. Eén van de gevolgen is dat alle schoolboekjes vervangen moeten worden. Kosten: ongeveer twintig miljoen gulden.

1-9-1939
Hitler geeft opdracht alle ongeneeslijk zieken om het leven te brengen. De eerste twee jaar worden 70-duizend mensen gedood, waaronder veel bewoners van psychiatrische inrichtingen.

1-9-1939
Troepen van de Duitse Wehrmacht trekken ’s morgens vroeg de Poolse grens over. De Tweede Wereldoorlog is begonnen.

1-9-1941
Alle Joden ouder dan 6 jaar moeten in het gehele Deutsche Reich de Davidster dragen.

1-9-1958
De KRO begint met een sportprogramma op de televisie. Op maandagavond, om de vier weken presenteert Jan Cottaar het sportnieuws van het afgelopen week-einde. Het programma was er eerder dan het gezamenlijke sportprogramma ‘Sport in Beeld’, wat weer de voorloper was van ‘Studio Sport’.

1-9-1969
Officieren onder leiding van Moe’ammar al-Kadaffi brengen koning Idris I van Libie ten val en stichten een islamitisch-socialistische republiek.

1-9-1973
Johan Cruijff gaat voor een transfersom van zes miljoen gulden naar Barcelona. Zelf krijgt hij de helft van het geld.

1-9-1975
In Helmond worden de kubuswoningen van architect Pieter Blom opgeleverd.

1-9-1976
Omroep Brabant is voor het eerst in de lucht. De regionale zender begint als een experiment, maar groeit binnen enkele jaren uit tot het populairste radiostation van Noord-Brabant.

1-9-1983
Bij het eiland Sachalin schieten Russische gevechtsvliegtuigen een Zuidkoreaans passagiersvliegtuig neer. 269 mensen komen daarbij om het leven. Het vliegtuig was terecht gekomen in het Russische luchtruim. Volgens Russische militairen zou het toestel bezig zijn geweest met een spionagevlucht. De Zuidkoreanen ontkennen dat.

1-9-1985
De 38-jarige Joop Zoetemelk wordt wereldkampioen wielrennen in het Italiaanse Giavera del Montello.

1-9-1985
Franse en Amerikaanse duikers ontdekken het wrak van de Titanic, het Britse passagiersschip dat in 1912 verging in de buurt van Newfoundland.

1-9-1989
Het commerciële Cable One mag niet meer uitzenden. Volgens de Raad van State is het station van Willem van Kooten niet buitenlands genoeg, en moet het daarom van de kabel af. In een uitzending van de KRO zegt van Kooten: “Jullie mogen trots zijn. De CDA-mediamaffia heeft gewonnen”.

1-9-1991
Ruim 7000 mensen luisteren in Ahoy naar de tenor Luciano Pavarotti. Het concert werd georganiseerd door Harry Mens die er een budget van zes miljoen gulden voor had uitgetrokken. Ondanks de hoge kosten, sleept Mens er een winst van 200-duizend gulden uit. Dat geld gaat naar de zwerfkinderen in de vier grote steden.

1-9-1993
De laatste Russische troepen verlaten Litouwen.

1-9-1994
Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) kondigd een wapenstilstand af. Hiermee komt er een eind aan een periode van tientallen jaren van aanslagen van de IRA.

1-9-1995
Veronica is commercieel. Precies om twaalf uur ’s nacht stapt de omroep uit het publieke bestel. Het laatste programma dat Veronica op de publieke omroep uitzond was het eerste deel van de film Total Recall. Deel twee werd via de commerciële zender uitgezonden. De eerste commerciële uitzendavond levert Veronica 21 procent marktaandeel op. De publieke omroep krijgt een flinke tik.

1-9-1995
Het Radio 1 Journaal, een samenwerkingsverband van negen publieke omroepen, is voor het eerst te horen. Het programma brengt drie keer per dag actualiteiten. Een van de eerste presentatoren was Harmke Pijpers.

1-9-1996
Netwerk gaat van start: de gezamenlijk actualiteitenrubriek van de omroepen op Nederland 1. Het programma scoort meteen goed: 9,7% kijkdichtheid. Dat is 1 procent meer dan de laatste uitzending van Brandpunt, een week eerder.

1-9-1996
De pupulaire schrijver René Diekstra geeft toe dat hij hele delen van zijn boeken overgeschreven heeft uit andere boeken.

1-9-1997
In Parijs zitten paparazzi vast in verband met Lady Di’s ongeluk, ook al blijkt dat haar chauffeur te veel gedronken had. De Britten uitten massaal hun verdriet. De koninklijke familie wordt bekritiseerd om zijn koele houding.

1-9-1997
Commissaris Nordholt van Amsterdam neemt met een groot feest afscheid.

1-9-1997
Het BRTN-journaal wordt een kwartier onderbroken wegens een bommelding.

1-9-1997
Kees Jansma gaat aan de slag als presentator/commentator bij Canal+. Jarenlang was Jansma de man van Studio Sport.

1-9-1998
De TROS zendt de allerlaatste aflevering uit van “Een Goede Morgen Met’. Het Radio 4-programma heeft 15 jaar bestaan en 750 afleveringen gekend. De TROS ontving postzakken vol verontwaardigde brieven, maar dat mocht niet baten. Het programma werd slachtoffer van de horizontalisering van de klassieke zender.

1-9-1998
De Teletubbies zijn voor het eerst op de Nederlandse televisie. De vier felgekleurde poppen houden peuters en kleuters massaal aan de buis gekluisterd. Ze heetten Tinky Winky (paars), Dipsy (groen), Laa-Laa (geel) en Po (rood) en huppelen rond tussen groene heuvels met konijntjes.

1-9-1998
De publieken omroepen zenden vanaf nu ook ’s nachts uit op de televisie. De nachtuitzendingen bestaan uit herhalingen van het Journaal van 22.00 uur en populaire series van de afgelopen dertig jaar.

1-9-1998
Bangladesh staat grotendeels blank na enorme regenval. Duizend mensen komen om en miljoenen verliezen hun woning.

1-9-1999
De RVD bevestigt de ‘vriendschap’ van kroonprins Willem-Alexander met Maxima Zorreguieta. Kranten en omroepen vechten om nieuws over de Argentijnse blondine (28) wier vader minister was onder de Argentijnse dictator Videla.

1-9-1999
Minister Netelenbos zegt de Noordtak van de Betuwelijn te willen schrappen. Na weken van fel debat met de provincies stemt het kabinet in.

1-9-1999
De langverwachte website van het Koninklijk Huis is vanaf nu ‘in de lucht’. Op de site www.koninklijkhuis.nl. wordt in diverse talen informatie gegeven over de leden van het Koninklijk Huis, de geschiedenis van de familie, de hofhouding, de paleizen, de financiën en zaken als de predikaten ‘koninklijk’ en ‘hofleverancier’. Opvallend is dat er ook (summier), aandacht wordt besteed aan pijnlijke zaken als de Hofmans-affaire en de Lockheed-kwestie. Over de vermeende nieuwe vlam van Prins Willem Alexander zwijgt de site.

1-9-2000
RTL4 moet het vanaf nu doen zonder de nieuwslezers Jeroen Pauw en Loretta Schrijver. Pauw gaat naar BNN. Schrijver heeft een baan bij de AVRO gekregen.

1-9-2003
Henny Stoel stopt met nieuwslezen. In 1988 begon ze als presentatrice van het Half-zes-Journaal.

1-9-2004
Gemaskerder Tsjetsjeense en Ingoesjetische mannen en vrouwen gijzelen op de eerste schooldag 1326 leerlingen en volwassenen in een school in Belan, in het zuiden van Rusland. Twee dagen later maken Russische troepen met een bestorming een eind aan de gijzeling. Alle 31 criminelen worden gedood, maar ook 344 gegijzelden. Er vallen ruim 700 gewonden.

1-9-2004
Winkeliers mogen vanaf nu bedragen aan de kassa afronden op 5 eurocent. Gevolg is dat vanaf deze datum de 1- en 2-centsmunten langzaam maar zeker uit de portemonnees verdwijnen. Ze blijven wel een wettig betaalmiddel.

1-9-2005
De eerste fusiekrant tussen het Algemeen Dagblad en zeven regionale kranten in de Randstad verschijnt. Hij verschijnt op het kleine tabloidformaat en kent 21 edities, waaronder één landelijke. Op de voorpagina het nieuws dat veel chirurgen te weinig ervaring hebben en dat Nederlandse marechaussees gespioneerd hebben in Irak. Ook een foto van kinderen die in zee spelen met als kop “1 september, eindelijk zomer’.

1-9-2011
De gloeilamp van 60 watt gaat vandaag in de ban. Precies een jaar geleden ondergingen de gloeilampen van 75 watt en meer al hetzelfde lot. Na 1 september volgend jaar zijn gloeilampen helemaal niet meer te koop.

1-9-2011
De afgelopen zomer was de natste sinds 1906. In juni, juli en augustus viel er landelijk gemiddeld 350 millimeter regen, 100 meer dan normaal.  Vooral in juli viel er veel meer regen dan normaal.