feb 082024
 

Volgens mij is dit de laatste mural van de vakantie.
Ik bedenk me dat ik deze keer niets naar Sjoerd  heb
gestuurd. Maar hij mag ze altijd nog een keer gebruiken.

ישראל*Klikfoto*

De dag dat eerste kerstdag in Nederland gevierd werd, was ik gewoon
in een winkelcentrum en je ziet, geen kerst te zien.
Dat was wel even lekker vond ik zelf.

ישראל*Klikfoto*

En op tweede kerstdag hadden we deze strakblauwe lucht.
Geen ster te zien die ons naar een kribbe moest brengen.
Maar ik bedacht me later, je moet ook ’s nachts naar sterren kijken.

ישראל*Klikfoto*

Love As Always

Di Mario

Dit was het nieuws (8 februari)

 Dit was het nieuws  Reacties uitgeschakeld voor Dit was het nieuws (8 februari)
feb 082024
 

Hitfeiten
8-2-2003
´Sorry seems to be the hardest word’  van Blue & Elton John bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 5 weken staan..

Geboren
8-2-1828 (Overleden 24-3-1905)
Jules Verne – Frans schrijver van science fiction. Schreef ‘Rond De Wereld In 80 Dagen”. Hij werd ook bekend door zijn science-fictionboeken waarin hij onder meer voorpelde hoe mensen met een raket naar de maan zouden vliegen.

8-2-1925 (Overleden 28-6-2001)
Jack Lemmon – Acteur. Een van de beroemdste en geliefde Amerikaanse acteurs van de twintigste eeuw. Speelde in meer dan 60 films en deed mee aan tientallen televisieproducties. Bekend van de films The Apartment, Some Like It Hot, Missing.

8-2-1931 (Overleden 30-9-1955)
James Dean – Amerikaans filmacteur en jeugidool. Kwam om het leven bij een auto-ongeluk. De films die na zijn dood uitkomen, worden kassuccessen.

8-2-1938
Marco Bakker – Nederlands sopraan.

8-2-1941
Nick Nolte – Amerikaans acteur.

8-2-1949
Brooke Adams – Amerikaans actrice.

8-2-1954
Roger van Boxtel (Roger Henri Ludovic Maria van Boxtel) – D66-politicus, geboren in Tilburg. Was in het tweede paarse kabinet minister van grote steden- en integratiebeleid. Hij begon zijn loopbaan als medewerker van de sportredactie van de Volkskrant.

8-2-1955
John Grisham – Amerikaans schrijver.

8-2-1960
Carline Brouwer – Nederlands actrice.

8-2-1966
Hristo Stoichkov – Voetballer. Hij werd in 1995 door Johan Cruijff “een tijdbom in de kleedkamer” genoemd. Stoichkov speelde in zijn lange carrière voor CSKA Sofia, FC Barcelona, AS Parma, Al Nasr, Kashiwa Reysol en Chicago Fire.

8-2-1970
Tamar van den Dop – Nederlands actrice.

Overleden
8-2-1987 (Geboren 22-5-1912)
Hendrik Koekoek – ‘Boer Koekoek’. Nederland politicus van de Boeren Partij. In de Tweede Kamer was Hendrik Koekoek als fractievoorzitter van de Boerenpartij een kleurrijk en omstreden lid. Als kamerlid werd hij door andere leden niet erg serieus genomen door zijn accent en zijn persoonlijke aanvallen op andere kamerleden. Hij kreeg te maken met diverse ruzies binnen en buiten de fractie, die weer afscheidingen in zijn fractie tot gevolg hadden. Bekend is zijn citaat “Ik krijg nooit geen beurt!”. Tijdens zijn kamerlidmaatschap was hij bijna nooit aanwezig bij commissievergaderingen. Koekoek is ook lid geweest van provinciale staten van Gelderland en de gemeenteraad van Ede. Hij overleed in Bennekom. Na zijn overlijden is hij niet in de Tweede Kamer herdacht.

Nieuwsfeiten
8-2-1586
Maria Stuart, de koningin van de Schotten wordt onthoofd.

8-2-1902
Op het Franse Antilleneiland Martinique vindt een zware vulkaanuitbarsting plaats. Hete gassen en lavamassa’s vernietigen in enkele seconden het plaatsje Saint Pierre. 26.000 mensen komen om het leven.

8-2-1904
De Russisch-Japanse oorlog begint wanneer de Japanners een verrassingsaanval plegen op Port Arthur in Noordoost China.

8-2-1923
Voor het eerst zendt een vereniging een programma uit via een Nederlandse radiozender. Het is de Nederlandse Vereniging voor Radiotelegrafie (NVVR). De NVVR had zendtijd gehuurd op de PCGG-zender van ingenieur Idzerda.

8-2-1924
De Amerikanen liet een staaltje van moderne techniek zien. Voor het eerst was een toespraak namelijk via de radio op zenders in het hele land gelijktijdig te horen. De toespraak werd gehouden door John Joseph Carty van telefoonmaatschappij Bell. Meer dan 50 miljoen mensen luisterden naar het praatje van meneer Carty.

8-2-1924
In Carson City in de Amerikaanse staat Nevada wordt voor het eerst een doodvonnis voltrokken met behulp van een gaskamer.

8-2-1947
Friesland staat op zijn kop tijdens de Elfstedentocht. De vier schaatsers die na de barre tocht als eerste het finishdoek passeren worden allemaal gediskwalificeerd. Ze zouden zich hebben laten trekken, op een kar zijn meegelift, of een stuk hebben gefietst. Jan van der Hoorn uit Ter Aar die als vijfde over de streep komt, wint de tocht. Hij heeft er 10 uur en 51 minuten over gedaan (dat is gemiddeld 17,60 kilometer per uur). De tocht werd verreden over slecht ijs en bij strenge vorst (het vroor 9,6 graden). Aan de wedstrijd deden 277 schaatsers mee. Daarvan haalden er 54 de eindstreep. Bij de amateurs waren er 1796 deelnemers. Van hen bereikten er 258 Leeuwarden.

8-2-1965
We maken kennis op de Nederlandse tv met de Ghost Squad, de geheime dienst van Scotland Yard. Deel 1 van deze Engelse detectiveserie gaat de lucht in op maandagavond om negen uur.

8-2-1966
Een scherpe begrenzing van koude en warme lucht ligt er op deze dag over ons land. In midden en zuid-Nederland regent het overvloedig bij temperaturen van +10 graden. In de kop van Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drente vriest het en valt er sneeuw. In een smalle strook ertussen valt eer ijzel. ’s Avonds om tien uur was het in Twente 10 graden boven nul en in Eelde 5 graden onder nul.

8-2-1971
Zuid Vietnam valt Laos binnen. Met het binnenvallen van Laos wil Zuid Korea een eind maken aan de aanvallen uit Noord Vietnam.

8-2-1973
De Indonesische regering wijst de Amerikaanse fotojournaliste Wyn Sargent uit. Zij was “als antropologisch onderzoek” getrouwd met een Papoea-stamhoofd.

8-2-1974
Na een vlucht van 84 dagen landt het ruimtestation Skylab 4 in de Grote Oceaan.

8-2-1976
In Nederland speelt de Lockheed-affair. De oud-vice-president van Lockheed verklaart tijdens een ondervraging dat zijn bedrijf ruim 1,1 miljoen dollar heeft betaald aan hoge Nederlandse regeringsfunctionarissen.

8-2-1984
In Sarajevo worden de Olympische Winterspelen geopend. De DDR zou de meest succesvolle deelnemer worden. Het land behaald negen gouden, negen zilveren en zes bronzen medailles. De meeste gebouwen die gebruikt werden tijdens het evenement werden tijdens de oorlog in Bosnië zwaar beschadigd.

8-2-1985
In Amerika is de laatste aflevering te zien van de Dukes of Hazzard. De serie waren meer stuntmannen te zien dan in alle andere tv-series. Ook het aantal auto’s dat de Dukes er doorheen jaagden was enorm. Per aflevering werden er gemiddeld acht wagens in de prak gereden. De Dukes waren in Amerika zes en een half jaar op televisie. In Nederland konden we trouwens nog veel langer naar de serie kijken (dankzij herhalingen op de commerciële zenders).

8-2-1987
Ruim 100-duizend mensen bezoeken gratis het Openluchtmuseum in Arnhem. De directie van het museum had het museum opengesteld om te protesteren tegen plannen van de rijksoverheid om het museum te sluiten.

8-2-1987
Yvonne van Gennip wint een bronzen medaille tijdens het WK-schaatsen in West-Allis.

8-2-1989
De Sovjet-academie van Wetenschappen nodigt Amnesty International uit om een onderzoek te doen naar de mensenrechten in de Sovjet-Unie.

8-2-1994
Het NOS-journaal en Goede Tijden Slechte Tijden scoren precies dezelfde kijkdichtheid: 15,7 procent.

8-2-1995
Een krachtige aardbeving treft Colombia. Er zijn tientallen doden.

8-2-1996
Ouderen in bejaardentehuizen hoeven geen omroepbijdrage meer te betalen. Het kabinet wil vanaf volgend jaar een collectief abonnement instellen.

8-2-1996
Minister Wijers kondigt het einde aan van de staatssteun aan Fokker. Het verzameld werk van Couperus verschijnt.

8-2-1997
Een Duitse automobilist heeft ter hoogte van Gennep in dichte mist ook een verkeerde afslag genomen. De man heeft zeker 20 kilometer lang als spookrijder op de verkeerde weghelft gereden. Daarbij is hij bovendien nog twee gealarmeerde politiewagens gepasseerd. Hij kwam pas tot stilstand nadat hij een ongeluk had veroorzaakt.

8-2-1998
Radio Hollands Glorie gaat van start via de kabel. De zender van Strengholt brengt een overvloed aan Nederlandstalige muziek.

8-2-1999
Met zijn indrukwekkende begrafenis brengt de Jordaanse koning Hussein de wereldleiders nog eenmaal bijeen.

8-2-1999
De ochtendspits van vandaag gaat de boeken in als de drukste spits in de Nederlandse geschiedenis. Als gevolg van de sneeuwval stond er 975 kilometer file op de Nederlandse wegen.

8-2-2000
Met de inzet van zo’n 550 ME’ers bij Zetten, Meteren en Elst-Ressen is de politie begonnen met de ontruiming van acht gekraakte lokaties langs het beoogde trajact van de Betuwelijn. De ontruimingsactie begon omstreeks acht uur en had aan het begin van de avond 72 arrestaties opgeleverd. Naar verwachting worden de arrestanten dinsdagavond of woensdagochtend naar huis gestuurd met een boete of dagvaarding op zak.

8-2-2009
De Nederlandse langebaanschaatser Sven Kramer wordt in het Noorse Hamar voor de derde keer op rij wereldkampioen op het onderdeel allroundschaatsen.

8-2-2014
Sven Kramer prolongeert zijn olympische titel van Vancouver. Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma maken met respectievelijk zilver en brons de superstart van Oranje in Sotsji compleet.

8-2-2018
Van Persie vestige met zijn doelpunt in de 78e minuut (Feyenoord – FC Groningen) een opvallend record in de Nederlandse competitie. Tussen zijn treffer tegen Groningen van donderdag en zijn vorige Eredivisietreffer, op 7 december 2003 tegen ADO Den Haag, zaten maar liefst 13 jaar en 358 dagen.

8-2-2019
Sven Kramer, Douwe de Vriesen en Marcel Bosker worden namens Nederland Wereldkampioen bij het onderdeel Ploegachtervolging Heren. Dit is tevens voor Sven kramer zijn 20ste titel bij WK Afstanden.

8-2-2022
Kjeld Nuis heeft in Peking zijn olympische titel op de 1500 meter geprolongeerd. Hij klokte 1.43,21 en was daarmee nipt sneller dan Thomas Krol (1.43,55), die genoegen moest nemen met zilver.