mei 062024
 

Een beetje lekkage kan gebeuren zegt die vent nog.
Dus ik zeg hem, als ik met water had willen werken
dan was ik wel badmeester geworden.

Dit filmpje met lekkage maakte toch wat meer
indruk op hem. Hopelijk kunnen ze het nu wel vinden.

Love as always
Dimario

mei 062024
 

Hitfeiten
6-5-1995
‘Conquest of paradise’ van vangelis bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar maar liefst 10 weken staan.

6-5-2017
‘Despacito/Despacito (Remix)’ van Luis Fonsi, Daddy Yankee & Justin Bieber bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 15 weken staan. Dit is een absoluut record samen met Shape of you van Ed Sheeran

Geboren
6-5-1857 (Overleden 1939)
Sigmund Freud – Oostenrijkse psychiater. Ontwikkelde de psychoanalyse die gebaseerd was op zijn ontdekking dat het onbewuste een grote invloed op het bewuste zielenleven heeft. Freud dacht ook dat dromen inzicht kunnen geven in de verlangens en frustraties van mensen.

6-5-1895 (Overleden 23-8-1926)
Rudolph Valentino (Rudolpho Alfonzo Rafaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentino d’Antonguolla) – Amerikaanse Hollywoodfilmster. Valentino, die op 17-jarige leeftijd uit Italië emigreerde, begon zijn carriere als tuinman en solodanser. Hij werd vooral bekend door de film De sjeik uit 1921.

6-5-1915 (Overleden 10-10-1985)
Orson Welles – Regisseur.

6-5-1945
Bob Seger – Zanger. Solo en met de Silver Bullet Band.

6-5-1950
Moeke Marian – Moeke van Di Mario, geboren als 10.086.193e persoon in Nederland.


6-5-1952
Gerrit Zalm – VVD-politicus. Geboren in Enkhuizen. Minister van Financiën in de twee paarse kabinetten en in het tweede kabinet-Balkenende. Daarvoor werkte hij onder andere bij het Centraal Planbureau. In zijn vrije tijd staat hij nogal eens achter een flipperkast. Op het ministerie van financiën staan zelfs twee flipperkasten.

2-8-2010
Marissa B. – Nichtje Di Mario, geboren als 16.600.833e persoon in Nederland

2-8-2010
Davy B. – Neefje Di Mario, geboren als 16.600.834e persoon in Nederland
6-5-1953
Tony Blair – Britse Premier.

6-5-1976
Denny Landzaat – Nederlandse voetballer van Molukse afkomst. Hij speelde van januari 2008 tot de zomer van 2010 bij Feyenoord en speelde ook in het Nederlands Elftal.


Overleden

6-5-1910 (Geboren 911-1841)
Koning Edward VII – Koning van Engeland. Werd na zijn overlijden opgevolgd door George V.

6-5-1992 (Geboren 27-12-1901)
Marlene Dietrich – Duits-Amerikaans actrice en zangeres. Ze kreeg grote bekendheid door haar rol als revuezangeres in de film Der Blaue Engel.  Nog bekender werd het nummer Lili Marlene. Dat was in de Tweede Wereldoorlog aan weerszijde van het front geliefd.

6-5-2002 (Geboren 19-2-1948)
Pim Fortuyn – Columnist, directeur studiefinanciering, publicist (volgens sommigen ook: populist), was lijsttrekker van Leefbaar Nederland totdat hij uitspraken deed waar die partij niet achter stond en hij aan de kant werd gezet. Richtte vervolgens de Lijst Pim Fortuyn op en behaalde daarmee een enorme verkiezingszege. Negen dagen voordat die verkiezingen werden gehouden, werd Fortuyn doodgeschoten op het mediapark in Hilversum. Als verdachte werd de 32-jarige dierenrechtenactivist Volkert van der Graaf aangehouden. Na lang stilzwijgen bekende hij de moord.

Nieuwsfeiten
6-5-0
Internationale anti-dieetdag.

6-5-0
Deze tijd van het jaar mogen we rekening houden met winterse kou, maar er komen warmer tijden aan. Het is de dag van de heilige Isidorus, en over hem gaan de spreuken: “Sint-Isidoor voorbij, noordenwind voorbij” en “Isidoorke thuis, uit het fornuis”.

6-5-1889
De wereldtentoonstelling in Parijs wordt geopend. Het zou een historische tentoonstelling worden. Bezoekers konden zich (natuurlijk) vergapen aan de Eiffeltoren, maar ook aan de eerste auto’s die in de stad rondreden. Dat waren trouwens geen Franse auto’s. De eerste automobiel die de Franse hoofdstad aandeed was een Mercedes-Benz (uit Duitsland).

6-5-1891
Dr. John Gorrie krijgt patent op de mechanische koelkast. Een mooie uitvinding waarvan Gorrie zelf ook veel profijt had. Hij woonde in de warme staat Florida.

6-5-1937
Zeppelin de Hindenburg explodeert op het moment dat hij wil landen in Lake Hurst (bij New York). In de vuurzee komen vijfendertig van de vijfenzeventig passagiers om het leven. Luisteraars van WLS uit Chicage zijn rechtstreeks getuige van de ramp, want journalist Herb Morrison doet verslag. Filmbeelden van de ramp gaan de hele wereld over. Hoe het luchtschip in brand heeft kunnen vliegen blijft een raadsel. Mogelijk heeft het iets te maken met statische elektriciteit.

6-5-1941
Joseph Stalin wordt premier van de Sovjet Unie.

6-5-1945
De Duitse generaal Blaskowitz tekent de overeenkomst waarin de capitulatie van alle Duitse troepen in Nederland wordt geregeld. De onderhandelingen over de Duitse overgave waren een dag eerder begonnen in Hotel de Wereld. Daarbij was onder meer Prins Bernhard aanwezig. De ondertekening vond plaats in de aula van de landbouwhogeschool.

6-5-1954
De Engelse atleet Rogert Bannister loopt de mijl in minder dan vier minuten. De 25-jarige medicijnenstudent doorbreekt de magische grens op de atletiekbaan van de universiteit van Oxford. Hij loopt de 1609 meter en 35 centimeter in 3 minuten, 59 seconden en 4 tienden.

6-5-1955
West-Duitsland wordt lid van de NAVO.

6-5-1959
Schilder Pablo Picasso krijgt 154-duizend dollar voor een portret van een Nederlands meisje. Het is tot dat moment het hoogste bedrag dat voor een schilderij is neergeteld van een levende kunstenaar.

6-5-1960
Prinses Margaret, de zus van de Engelse koningin Elisabeth II, trouwt met de fotograaf Anthony Armstrong-Jones.

6-5-1965
Nederland wordt opgeschrikt door een foto in De Telegraaf. Op de foto is prinses Beatrix te zien met een onbekende jongeman. Die jongeman bleek later Claus von Amsberg te zijn.

6-5-1970
Feyenoord legt als eerste Nederlandse voetbalclub beslag op de Europacup 1. In het San Siro stadion in Milaan
wordt in de finale met 2-1 gewonnen van Celtic. Voor de Rotterdammers treffen Rinus Israel en Ove Kindvall
doel. Het beslissende doelpunt wordt vijf minuten voor het eind van de verlenging gemaakt door Ove Kindvall.

6-5-1974
De Duitse bondskanselier Willy Brandt treedt af in verband met een spionageaffaire. (Op 16 mei volgt Helmut Schmidt hem op).

6-5-1990
In Bonn komt er een eind aan een topconferentie tussen de vier bezettingsmachten uit de Tweede Wereldoorlog en de twee Duitslanden. Tijdens de top stemt de Sovjet Unie ermee in dat Duitsland een staatkundige eenheid wordt, nog voordat de militaire status van het land geregeld is.

6-5-1994
Koningin Elisabeth II en president Mitterrand nemen de Kanaaltunnel tussen Engeland en Frankrijk in gebruik. Ze doen dit door met hun Rolls Royce de autotrein binnen te rijden, en zich te laten vervoeren door de tunnelbuis. De eerste plannen voor een tunnel tussen de twee landen dateren van het jaar 1750.

6-5-1994
De NOS maakt bekend dat de omroep een vergoeding gaat vragen aan de horeca voor het vertonen van het WK voetbal. De stichting VIDEMA, die ook de incasso en controle uitvoert, geeft per café vergunningen af voor 240 gulden (maximaal 50 kijkers) of 675 gulden (honderd kijkers). Horeca-organisaties zijn niet blij met het plan van de NOS. ‘Mes op de keel’ en ‘overvaltechniek’ zijn de steekwoorden. Directeur Den Heijer van Horeca Nederland komt met het idee om dan maar de wedstrijden te bekijken op de Belgische of Duitse zenders. Uiteindelijk wordt het conflict tussen NOS en horeca gesust. Café’s hoeven uiteindelijke geen extra geld neer te tellen voor de vertoning van voetbalwedstrijden, maar er komt wel een algemene regeling die de betaling aan de NOS regelt.

6-5-1994
In Zuid-Afrika zijn de stemmen getelt van de verkiezingen. Grote winnaar is het ANC van Nelson Mandela.

6-5-1996
Arjan Ederveen krijgt voor zijn programma ’30 minuten’ de Nipkovschijf.

6-5-1997
De Amsterdamse politie heeft een wereldprimeur met agenten op rollerskates. De rolschaatsagenten zijn volgens de leiding goed zichtbaar, hebben een grotere actieradius en zijn snel ter plaatse.

6-5-1998
Bij de parlementsverkiezingen stemt Nederland paars, maar ook links. De PvdA wint voor het eerst onder Kok en wordt de grootste partij. Doordat ook de SP en GroenLinks fors winnen, krijgt links als geheel 75 zetels. Daarom kondigt de VVD, die groter wordt dan ooit, aan zich bij de formatie schrap te zullen zetten. D66 en CDA verliezen. De ouderenpartijen en de CD verdwijnen uit de Tweede Kamer.

6-5-1999
Niet alles dat ex-Spice Girl Geri Halliwell aanraakt verandert in goud. Haar poging om de rol van de slechte vrouw in de nieuwste James Bond-film te veroveren, mislukte jammerlijk tijdens de auditie voor de rolprent; ze kwam niet verder dan de auditie. ,,Toen ik mijn broer en zus vertelde dat ik de rol niet krijg zeiden ze ‘Oh, dat is niet erg, je krijgt toch al alles’. Maar daarmee voel ik me niet beter. Niemand begreep er iets van. Mijn moeder al helemaal niet”, zei Geri.

6-5-2001
De Zwakste Schakel is voor het eerst op televisie (bij RTL4). Het is een uit Engeland geïmporteerde kwis waarin Chazia Mourali als een echte bitch vragen stelt aan kandidaten. Dat onvriendelijke zit trouwens niet in haar karakter. Mourali zou door de regie regelmatig kritische opmerkingen ingefluisterd krijgen.

6-5-2002
Op het parkeerterrein bij de Radio 3 studio’s in Hilversum wordt Pim Fortuyn vermoord. Milieuactivist Volkert van der Graaf schiet de aanstormend politicus van dichtbij neer. Kort na de aanslag wordt Van der Graaf aangehouden. De rechter veroordeelt hem later tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De aanslag komt negen dagen voor de verkiezingen. Die verkiezingen gaan door en maken van de Lijst Pim Fortuyn de tweede partij van Nederland.