jan 172023
 

Hitfeiten
17-1-1987
‘Showing out’ van Mel & Kim bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.

17-1-2009
´Ayo technology’ van Milow bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.

17-1-2015
´Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.

Geboren
17-1-1504 (Overleden 1-5-1572)
Paus Pius V – Paus van 1566 tot 1572.

17-1-1517 (Overleden 18-1-1580)
Antonio Scandello – Italiaans componist. Componeerde de Johannes Passion.

17-1-1706 (Overleden 17-4-1790)
Benjamin Franklin – Drukker, schrijver, uitgever, uitvinder, politicus. Hij liet ooit een vlieger op tijdens een onweersbui om aan te tonen dat tijdens onweer veel elektriciteit in de wolken zit. Franklin was zeer geliefd. Zijn begrafenis werd bezocht door 20-duizend mensen. Citaat: “Op deze wereld is niets zeker, behalve de dood en de belastingen.”

17-1-1880 (Overleden 1960)
Mack Sennett – Eén van de allereerste filmproducenten. Hij haalde onder andere Charlie Chaplin naar Hollywood.

17-1-1889 (Overleden 25-1-1947)
Al Capone, Amerikaans gangster van Italiaanse afkomst

17-1-1933 (Overleden 3-5-1987)
Dalida – Zangeres van het wereldberoemde Gigi l’Amoroso.

17-1-1942 (Overleden 3-6-2016)
Muhammed Ali (Cassius Clay) – Wereldberoemd bokser.

17-1-1943
Chris Montez – Zanger (The More I See You).

17-1-1948
Mick Taylor – Van de Rolling Stones.

17-1-1956
Paul Young – Zanger. Zijn eerste hit was Wherever I Lay My Hat (That’s My Home). Zijn grootste hit was Love Of The Common People.

17-1-1958
Jez Strode – Van de groep Kajagoogoo. Bekend van Too Shy.

17-1-1959
Susanne Hoffs – Zangers van The Bangles (Manic Monday, Walk Like An Egyptian). Solo scoorde ze een hit met My Side Of The Bed.

17-1-1966
Shanna Ranks (Rexton Gordon) – Zanger. Scoorde in 1992 een hit met Mr. Loverman.

17-1-1969
DJ Tiësto (Tijs Verwest) – Heel goeie house-dj, volgens kenners. Hij werd in 2002 in Londen uitgeroepen tot beste Club DJ ter wereld door DanceStar. Kreeg in 2004 een lintje (hij werd Officier in de Orde van Oranje Nassau). Bij die gelegenheid noemde burgemeester Rutten van Breda DJ Tiësto de “ongekroonde koning van de dancemuziek”.

17-1-1975
Joris Rasenberg – Zanger/gitarist van de Bredase groep Abel. Abel had in 2000 veel succes met het liedje Onderweg.

Overleden
17-1-1910 (Geboren 28-9-1836)
Thomas Crapper – Volgens sommigen de uitvinder van het toilet-met-spoelbak (dat we nog steeds gebruiken).

17-1-2012 (Geboren 2-4-1928 )
Piet Römer – Acteur. Was vroeger op tv de enige echte Hoofdpiet van Sinterklaas. Speelde tot op hoge leeftijd de rol van inspecteur De Cock (met c-o-c-k) in de serie Baantjer.

Nieuwsfeiten
17-1-0
Vandaag is het de dag van de heilige Sint Antonius. De winter kan nu echt beginnen. “Sint-Antoon en Sint Sebastiaan (20-1) komen met ‘t hardste van de winter aan”. Wie daaraan twijfelt kan zich beroepen op het voorzichtige “Sint Teunis is een ijsmaker of een ijsbreker”.

17-1-1685
Oostenrijk – Johannes Diodato krijgt als eerste een keizerlijk privilege voor het openlijk schenken van koffie en opent het eerste Weense koffiehuis.

17-1-1806
James Madison Randolph wordt geboren. Op zich is dat niet zo bijzonder. Wel de plek waar hij geboren wordt: het witte huis. Het was de eerste keer dat er daar een kind ter wereld komt. James Madison Randolph was trouwens de kleinzoon van president Jefferson.

17-1-1929
Het debuut van de zeebonk Popeye

17-1-1945
Het Russische leger neemt Warschau in.

17-1-1948
Aan boord van het Amerikaanse oorlogsschip Renville is de wapenstilstand tussen Nederland en Indonesië ondertekent. Het akkoord kwam tot stand dankzij bemiddeling van een commissie van de VN.

17-1-1966
Een Amerikaanse bommenwerper met aan boord vier waterstofbommen stort neer in de Middellandse Zee ten Zuidoosten van Spanje. Drie van de bommen worden al snel in een tomatenveld gevonden. Pas drie maanden na het ongeluk wordt de vierde waterstofbom aangetroffen op de bodem van de Middellandse Zee. De bommen zijn 800 maal krachtiger dan die in 1945 op Hiroshima viel.

17-1-1969
Platenmaatschappij Philips brengt in Engeland het nummer “Lady Samantha” op single uit. Het was één van de eerste liedjes Reginald Kenneth Dwight. Die kennen we ook onder de naam Elton John.

17-1-1976
Willempie van André van Duin komt de Top 40 binnen. De plaat zou snel naar de eerste plaats in de hitlijst stijgen. Sommige mensen hebben problemen met het liedje omdat het geestelijk gehandicapten zou beledigen.

17-1-1983
De AVRO zendt de Europese ontbijtshow Breakfast Time uit, gevolgd door de uitzending van een ITV-ontbijtprogramma. Het zijn de eerst aanzetten tot ontbijttelevisie in Nederland.

17-1-1991
Operatie Desert Storm is begonnen. De Irakese hoofdstad Bagdad wordt zwaar gebombardeerd door de geallieerden. De Amerikaanse nieuwszender CNN doet live verslag van het ‘vuurwerk’ boven Bagdad.

17-1-1991
In Europa en Amerika worden protestmarsen gehouden tegen de Golfoorlog.

17-1-1993
Amerika vuurt kruisraketten af op een fabriek in de Irakese hoofdstad Bagdad. De aanval komt nadat de Irakezen geallieerde vliegtuigen hadden beschoten.

17-1-1995
Een zware aardbeving (7,2 op de schaal van Richter) richt enorme verwoestingen aan in de Japanse stad Kobe. Meer dan 2700 mensen komen om het leven en meer dan duizend gebouwen worden vernield. Het is de zwaarste aardbeving die Japan trof sinds 1923.

17-1-1997
Op de laatste zittingsdag van het proces tegen de Hakkelaar, heeft de rechtbank fel uitgehaald naar de officieren van justitie. Gisteren onthulde NOVA dat er een brief bestaat waarin beide officieren financiële afspraken bevestigen met de kroongetuige Ad Karman. Die brief ontbreekt in het dossier dat aan de rechtbank is overhandigd. Officier van Justitie M. Witteveen verklaarde dat er geen geheime overeenkomst bestaat.

17-1-1997
Minister Els Borst van Volksgezondheid vindt dat er situaties denkbaar zijn, waarin het plegen van abortus vanwege het geslacht van het kind te billijken is.

17-1-1997
Op de Nederlandse Antillen wordt in april een nationale radio- en televisiezender in gebruik genomen. Dat heeft de Antilliaanse premier Miguel Pourier bekendgemaakt. De nationale zender zal nauw samenwerken met Radio Nederland Wereldomroep, en met de educatieve Nederlandse omroep Teleac. De oprichting maakt deel uit van een nationaal opbouwprogramma, dat de eenheid tussen de vijf eilanden moet bevorderen.

17-1-1997
De schoolband van de Amerikaanse school in Wassenaar is uitgenodigd te komen spelen op de inauguratie van Bill Clinton. Eerder werd al de Zwolse pianist met het lange haar, Jan Vayne, gevraagd te komen optreden voor de Amerikaanse president.

17-1-1997
Van de nieuwste cd van Marco Borsato, De Waarheid, zijn binnen twaalf uur meer dan 216.000 exemplaren verkocht. Nog nooit eerder zijn er in zo korte tijd zoveel cd’s in Nederland over de toonbank gegaan. Borsato’s cd is nu al goed voor een dubbele platinanotering. Platenmaatschappij Polygram verwacht dat Borsato met deze cd de best verkochte Nederlandstalige artiest aller tijden wordt.

17-1-1997
Radio Noordzee Nationaal maakt bekend te beginnen met televisie-uitzendingen. In mei 1997 moeten ze van start gaan.

17-1-1999
De ANWB lanceert een campagne tegen het rekeningrijden. Het kabinet kiest later dat jaar voor een gefaseerde invoering ervan, maar het rekeningrijden zou nooit echt worden ingevoerd.

17-1-2000
De Senioren Omroep Nederland, SON, maakt zijn plannen bekend. De omroep wil toetreden tot het publieke bestel en daar programma’s uitzenden die ouderen interessant vinden. Dat kunnen herhalingen zijn van roemruchte programma’s uit het verleden maar ook talkshows over ouderen-onderwerpen. Verschillende prominente ouderen hebben hun steun inmiddels toegezegd, waaronder Sjoukje Smit en Eddie Christiani.

17-1-2013
Op 17 en 18 januari werd op de Amerikaanse televisiezender OWN (Oprah Winfrey Network) een tweedelig interview uitgezonden dat Oprah Winfrey twee dagen eerder met Armstrong had. Het was zijn eerste openbare reactie sinds de UCI hem zijn titels ontnam. Hij gaf toe zijn Tourzeges te hebben behaald met behulp van doping in de vorm van epo, bloedtransfusies, cortisonen, groeihormonen en testosteron.

17-1-2018
De unieke mercedes 770k-achtcilinder, die ooit toebehoorde aan Hilter is geveild in Arizona. De hoogste bieder betaalde € 6 miljoen. Tien procent van de opbrengst wordt aan het Simon Wiesental-centrum gedoneerd.

17-1-2021
Patrick Roest heeft zijn eerste Europese titel allround binnen. De leidende positie van de 25-jarige Nederlander, de laatste drie jaar wel al winnaar van het WK allround, kwam op de afsluitende 10.000 meter niet meer in gevaar. Het zilver was voor debutant Marcel Bosker

17-1-2021
Antoinette de Jong heeft zichzelf opgevolgd als Europees kampioene allround. De Nederlandse wist haar voorsprong op de slotafstand, de 5000 meter, in een rechtstreeks duel te verdedigen ten opzichte van Irene Schouten, die het zilver pakte in Thialf.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.