apr 172024
 

Hitfeiten
17-4-1965
‘Rock and roll music/No reply’ van Beatles bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

17-4-1999
‘We’re going to Ibiza’ van vengaboys bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

Geboren
17-4-1916 (Overleden 10-10-2000)
Sirimavo Bandaranaike – Sri-Lankaans politica {eerste vrouwelijke premier ter wereld}

17-4-1929
James Last – Orkestleider.

17-4-1934
Don Kirschner – Producer. Uitvinder van de zogeheten ‘bubblegum-rock’.

17-4-1948
Jan Hammer – Musicus. Maakte onder andere muziek voor de Amerikaanse serie Miami Vice. Het Crockett’s Theme uit die serie kwam zelft in de hitparades terecht.

17-4-1955
Bob Bolland – Zanger/producer. Tegenwoordig vooral producent, in de jaren 70 samen met zijn broer Ferdi het duo Bolland & Bolland, dat verschillende hits scoorde.

17-4-1965
Joris Lutz – Acteur.

17-4-1968
Prins Maurits – Zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Getrouwd met prinses Marilène.

Overleden
17-4-1790 (Geboren 17-1-1706)
Benjamin Franklin – Drukker, schrijver, uitgever, uitvinder, politicus. Hij liet ooit een vlieger op tijdens een onweersbui om aan te tonen dat tijdens onweer veel elektriciteit in de wolken zit. Franklin was zeer geliefd. Zijn begrafenis werd bezocht door 20-duizend mensen.Citaat: “Op deze wereld is niets zeker, behalve de dood en de belastingen.”

17-4-1945 (Geboren 16-9-1920)
Hannie Schaft – Bijnaam ‘het meisje met het rode haar’. Werd door de Duitsers geëxecuteerd.

17-4-1960 (Geboren 3-10-1938)
Eddie Cochran (Ray Edward Cochran) – Zanger (C’mon Everybody). Kwam om het leven bij een auto-ongeluk.

17-4-1997 (Geboren 12-9-1918)
Chaim Herzog – President van Israel.

17-4-1998 (Geboren 24-9-1941)
Linda Eastman-McCartney – Fotografe voor het blad Rolling Stone. Was echtgenote van Beatle Paul McCartney. Ze zong mee op de soloplaten van Paul. Ze schreef vegetarische kookboeken en lanceerde een eigen lijn van vegetarische producten.

17-4-2003 (Geboren 16-8-1930)
Robert Atkins – Dieetgoeroe. Wordt in de jaren ’70 wereldberoemd met zijn boek ‘Dr. Atkins’ Dieetrevolutie’. Hij beweert daarin dat mensen gerust kunnen afvallen door vet te blijven eten, als ze dat maar niet gebeurt in combinatie met koolhydraten (aardappelen, pasta, rijst of brood). Zijn dieet krijgt eerst veel kritiek. Later moeten wetenschappers hun opvattinge bijstellen.

Nieuwsfeiten
17-4-0
Rond deze datum breekt vaak aardig lenteweer aan. Dat mooie weer kan vaak een week volhouden, maar na Sint Joris, 23 april gaat het weer bergafwaarts met het weer.

17-4-1810
Annanaskaas werd gepatenteerd op deze dag in 1810. De kaas was voor het eerst gemaakt door de Amerikaan Lewis Norton.

17-4-1875
Sir Neville Chamberlain vindt ‘snooker’ uit, een variant op ‘pool’.

17-4-1912
In een groot deel van Europa is een ringvormige zonsverduistering te zien. In Spanje is de verduistering totaal.

17-4-1932
In Ethiopië wordt de slavernij officieel afgeschaft. Tot nu toe kon een jonge vrouw bijvoorbeeld nog verkocht worden. Als de koper geen geld had, mocht hij haar ook krijgen in ruil voor een paar runderen.

17-4-1941
Igor Sikorsky slaagt er als eerste in een helicopter te laten opstijgen uit het water. De helicopter werd toen trouwens nog “heliocopter” genoemd.

17-4-1958
De Belgische koning Boudewijn opent de wereldtentoonstelling in Brussel. Bekendste bouwwerk is het atomium; een model van een atoom dat 176 miljard keer zo groot is weergegeven als in werkelijkheid. Het atomium is 110 meter hoog. De bollen hebben een doorsnede van 18 meter. Tijdens de wereldtentoonstelling is ook een model van de Sputnik te zien.

17-4-1961
“The Apartment” wordt tijdens de Oscar-uitreikingen uitgeroepen tot de beste film van 1960. Beste acteur is Burt Lancaster, beste actrice Elizabeth Taylor.

17-4-1961
Een leger uitgerust met afgedankte Amerikaanse vliegtuigen en gefinancierd door in de VS wonende Cubanen voert een landing uit in de Varkensbaai op Cuba. De landing mislukt. De Russische leider Chroesjtsjov noemt Kennedy een agressor en dreigt met een Russische interventie.

17-4-1966
In een uitverkocht Feyenoord-stadion vindt de 100-ste interland Nederland-Belgie plaats. Nederland wint met 3-1.

17-4-1968
Prinses Margriet baart prins Maurits.

17-4-1970
Op deze dag lijkt het einde van The Beatles definitief te zijn. Paul McCartney presenteert namelijk zijn solo-elpee. Op de elpee zingt Paul niet alleen, maar bespeelt hij ook zelf de instrumenten. Titel van het album “McCartney”.

17-4-1971
Bangla Desh roept zijn onafhankelijkheid uit.

17-4-1975
De communistische Rode Khmer behaalt de overwinning in de burgeroorlog in Cambodja. Ze stellen een schrikbewind in.

17-4-1985
Nederland zit een dag zonder radio en televisie want de omroepen staken. Ze zijn boos op minister Brinkman die de omroep-CAO afgekeurd heeft. Veel Nederlanders kijken die dag naar de Vlaamse televisie en luisteren naar zeezender Radio Monique.

17-4-1986
Er komt een eind aan de oorlog tussen Nederland en de Scilly Eilanden. De oorlog is begonnen door Maarten Harpertsz Tromp in 1651. Niemand wist meer precies waarover de oorlog was ontstaan. Na meer dan 300 jaar vond iedereen het wel een goede zaak om de strijdbijl te begraven.

17-4-1987
In Zeeland wordt de Philipsdam gesloten. Daarmee zijn de Deltawerken voltooid.

17-4-1988
Adri van der Poel wint de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.

17-4-1989
In Polen staan de autoriteiten de vakbond Solidariteit weer toe.

17-4-1992
De Nederlandse omroepen gaan accoord met een nieuwe zender-indeling op televisie. Nederland 1 biedt plaats aan AVRO, KRO en NCRV. Nederland twee wordt de plek voor TROS, VERONICA en EO, en Nederland 3 wordt voortaan gevuld door VARA, VPRO en NOS. Volgens NOS-voorzitter Max de Jong is het de bedoeling dat de netindeling de komende tien jaar zo blijft.

17-4-1996
“Panathinaikos behekst door magie van @j@x”, koppen de Griekse kranten. @j@x legt in een kolkend Athene zinderend voetbal op de mat en wint met 3-0. De finale (Rome, 22 mei) is tegen Juventus. 3,8 miljoen kijkers zijn er getuige van.

17-4-1996
Nethold doet de NOS het aanbod om vanaf september de drie publieke netten in een soort basispakket op een van de nieuwe digitale Astra-satellieten te zetten, waardoor heel Europa ze ontvangen kan.

17-4-1996
Veel katten worden getroffen door een geheimzinnige ziekte. Op een groot aantal plaatsen in het land, onder meer in Ede en Wageningen, krijgen dierenartsen katten binnen met acute verlammingsverschijnselen, soms met dodelijke afloop. De ziekte slaat zeer plotseling toe. Het ene moment liggen de katten te slapen, en als ze dan willen opstaan, blijken hun poten verlamd te zijn. Oorzaak ligt in kattenbrokjes van de merken Felix en Tompoes.

17-4-1997
De landmacht ontslaat tientallen dealende en drugsgebruikende soldaten.

17-4-2000
Platenmaatschappij Arista heeft zangeres Whitney Houston onder curatele gesteld. Zij heeft twee vrouwen aangewezen die haar de gehele dag in de gaten houden en ervoor moeten zorgen dat zij haar afspraken nakomt. Houston, bekend van nummers als “I will always love you” en “I have nothing”, zou aan drugs verslaafd zijn. Haar optreden tijdens de uitreiking van de Oscars ging vorige maand niet door, omdat ze de teksten van haar liedjes niet bleek te kunnen onthouden. Arista wees de twee vrouwen eerder aan om te bereiken dat zij het concert ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de platenmaatschappij niet zou vergeten. Maar zij heeft inmiddels besloten de zangeres de hele dag in de gaten te laten houden. Een kennis van de zangeres meent dat de maatregel werkt. ,,Whitney schijnt te aanvaarden dat deze vrouwen haar de steun kunnen geven die zij nodig heeft en zij op hun beurt hebben de strenge instructie om Whitney te behoeden voor ondoordachte handelingen.”

17-4-2000
Jeroen van Inkel is voor het eerst te horen bij Radio 538. Hij kwam van Veronica FM vandaan. De toekomst van dat station was onzeker geworden omdat Veronica had besloten uit HMG te stappen. Ook vond hij dat 538 meer het Veronica-gevoel uitstraalde dan Veronica FM.

  One Response to “Dit was het nieuws (17 april)”

  1. 1965 ‘Rock and roll music/No reply’ van Beatles, op een zeker moment leek alles wel een hit te worden.
    1929 James Last – Orkestleider. Was heel populair met zijn muzikale covers. Hans

Sorry, the comment form is closed at this time.