mrt 112024
 

Hitfeiten
11-3-1972
‘Poppa Joe’ van Sweet bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.

11-3-1989
‘Belfast Child’ van Simple Minds bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

11-3-1995
‘Alice who the x is alice’ van gompie bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 5 weken staan.

Geboren
11-3-1931
Rupert Murdoch – Media-magnaat. Baas van News Corporation. Daaronder vallen kranten, radio- en tv-stations in Groot-Brittannië. Murdoch werd geboren als Autraliër en heeft de Amerikaanse nationaliteit aan.

11-3-1945
Mark Stein – Zanger van Vanilla Fudge (You Keep Me Hagin’ On).

11-3-1948
George Kooymans – Van de Golden Earring(s) (That Day, Dong-Dong-Diki-Diki-Dong, Radar Love, Twilight Zone, When The Lady Smiles).

11-3-1949
Emile Ratelband – Entertainer ‘succesgoeroe’. Probeert mensen zoveel vertrouwen te geven dat ze zonder verwondingen over hete kolen lopen (soms mislukt dat…). Tsjakkaaa!

11-3-1950
Bobby McFerrin – Zanger (Don’t Worry Be Happy).

11-3-1957
Hanco Kolk – Striptekenaar (Gilles de Geus).

11-3-1961
Bruce Watson – Gitarist van Big Country (Change).

11-3-1961
Mike Percy – Van de groep Dead Or Alive (You Spin Me Round).

11-3-1969
Drik Zeelenberg – Acteur.

Overleden
11-3-2006 (Geboren 20-8-1941)
Slobodan Milosevic – Servisch politicus en president van Servië en Joegoslavië. Op beschuldiging van oorlogsmisdaden zat hij gevangen in de scheveningse vestiging van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden om te worden berecht door het Joegoslavië-tribunaal.

11-3-2010  (Geboren 18-8-1931)
Henricus Antonius Franciscus Maria Oliva (Hans) van Mierlo – Nederlands journalist en politicus. Hij is vooral bekend als de voornaamste oprichter van D66 en was jarenlang het gezicht van deze partij.

Nieuwsfeiten
11-3-1302
Romeo en Julia trouwen met elkaar, volgens hun geestelijk vader, William Shakespeare.

11-3-1753
Bert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.

11-3-1928
AVRO-verslaggever Han Hollander verzorgt het eerste voetbalverslag op de Nederlandse radio. Hij verslaat voor de AVRO-microfoon de wedstrijd Nederland-Belgie vanuit het Amsterdamse stadion. Voor hem was speciaal een hokje gebouwd op het dak van het stadion, en dat kwam goed uit want het was een gure dag. Het hokje was erg krap en hij moest vooroverleunen om alles goed te kunnen zien. Op een gegeven moment laat hij zijn horloge vallen. “Hemel daar valt mijn horloge”, horen de luisteraars. De volgende dag krijgt Hollander twee briefjes van horlogemakers die het gratis voor hem willen repareren. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

11-3-1934
In Amsterdam verslaat het Nederlands elftal de Belgen met 9-3. 35-duizend enthousiaste toeschouwers zien Leen Vente vijf keer scoren. Kick Smit en Bep Bakhuys nemen elk twee treffers voor hun rekening.

11-3-1938
Na chantage van Hitler en om een oorlog met nazi-Duitsland te vermijden treedt Oostenrijks kanselier Kurt von Schuschnigg af.

11-3-1941
De Amerikanen besluiten de in de oorlog Britten te helpen door wapens te leveren.

11-3-1960
Op Cape Canaveral begint de ruimtesonde Pioneer Vb aan zijn reis naar de zon.

11-3-1967
De debuutsingle van Pink Floyd verschijnt.Het plaatje draagt de titel “Arnold Layne” en veroorzaakt nogal wat ophef door het onderwerp: een travestiet die damesondergoed van de waslijn steelt.

11-3-1967
De single “I think we’re alone now” van Tomy James en de Shondells komt uit. Het nummer zou in de jaren tachtig opnieuw een hit worden in de uitvoering van Tiffany.

11-3-1968
Otis Redding krijgt postuum een gouden plaat voor “Sitting on the Dock of the Bay”. Redding overleed in december 1967 bij een vliegtuigcrash. Zijn wereldhit had hij drie dagen voor het fatale ongeval opgenomen.

11-3-1972
Een aflevering van Een van de Acht trekt een onwaarschijnlijk hoge kijkdichtheid van 77 procent. Het was stil op straat.

11-3-1978
Luv’ komt de Top 40 binnen met het nummer “U.O.Me”. De meidengroep heeft dit hit te danken aan het VPRO-programma Waldolala. 13 weken lang blijft het nummer in de Top 40 staan.

11-3-1982
In Surina mislukt een staatsgreep van twee militairen tegen het bewind van legerleider Bouterse.

11-3-1985
Michail Gorbatsjov wordt benoemd tot secretaris-generaal van de Communistische Partij. Hij was 54 jaar, en daarmee het jongste lid van het Politbureau. Gorbatsjov volgt Tsjernenko op die op 10 maart overleed.

11-3-1990
Litouwen roept z’n onafhankelijkheid uit. De Sovjet Unie erkent de staat niet, en kondigt een economische boycot af.

11-3-1991
Janet Jackson tekent een lucratief contract met Virgin: voor het maken van drie album vangt de artieste maar liefst 40 miljoen dollar.

11-3-1995

Bij de VARA is een aflevering van Bureau Kruislaan te zien. Niet minder dan 1,8 miljoen mensen volgen deze Nederlandstalige dramaserie.

11-3-1996
Het Sportnet slaagt er niet in een akkoord te sluiten met de Vecai over kabeldoorgifte. Het net moet nu met afzonderlijke kabelmaatschappijen onderhandelen.

11-3-1996
De EO onthult dat abortusklinieken nogal gemakkelijk aborteren. Beelden die de EO in een abortuskliniek met een verborgen camera had gemaakt, mogen van de Amsterdamse rechtbank niet uitgezonden worden. De regering laat onderzoeken hoe het is gesteld met de naleving van de abortuswet.

11-3-1996
SBS6 zendt de eerste aflevering uit van de soap Goudkust. Hij haalt 2,9 procent kijkdichtheid.

11-3-1996
De EO mag geen opnamen met verborgen camera over abortuskliniek uitzenden.

11-3-1996
Paars is niet kapot te krijgen. Robin Linschoten heeft de Kamer ‘juist’ geinformeerd over de Ziektewet.Na het debat daarover heet het althans: “Er is geen duidelijk bewijs gevonden van het tegendeel”.De staatssecretaris blijft.

11-3-1996
Duitse deelstaten steunen ons land in zijn drugsbeleid. Nederland moet zich niets aantrekken van Frankrijk en adere dwarsliggers,zo wordt gesteld.

11-3-1997
De Eerste Kamer kiest de VVD’er Korthals Altes als voorzitter. Zijn voorganger Tjeenk Willink (PvdA) wordt vice-voorzitter van de Raad van State.

11-3-1997
De ooit beruchte seriemoordenaar Hans van Z. is opnieuw gearresteerd. Hij wordt verdacht van twee pogingen tot doodslag op een kennis. Hans van Z. werd 28 jaar geleden een soort nationale griezel. Hij kreeg levenslang voor drie moorden, op twee mannen uit Utrecht en Heeswijk en op een vrouw uit Amsterdam. Elf jaar geleden kreeg hij gratie.

11-3-1997
Duikers zeggen dat ze voor de kust van Ecuador een goudschat gevonden ter waarde van 4 tot 8 miljard gulden hebben gevonden. De buit zou bestaan uit goud, zilver en edelstenen, en zou zitten in het Spaanse galjoen Capitana Jesus Maria dat in 1654 verging. Later bleek de vondst niet waar te zijn.

11-3-1998
Bij de Holland Media Groep (RTL en Veronica) ontstaat grote onrust over de reorganisaties van de nieuwe topman P. Porsius. Van de 600 banen moeten er 200 verdwijnen. Porsius strijkt bovendien hofleverancier Endemol tegen de haren in door aan te kondigen aan het onderlinge contract te willen morrelen.

11-3-1998
In Parijs zijn de resten van zanger/ acteur Yves Montand opgegraven. Zijn DNA toont aan dat hij niet de vader was van de 22-jarige Aurore Drossard.

11-3-1998
Het Eisinga-planetarium wordt na een restauratie in Franeker heropend.

11-3-1998
De kijkers kiezen de reclamespot van de Melkunie met de koe bij het zwembad tot beste van het jaar.

11-3-1998
De Chileense oud-dictator Augusto Pinochet wordt geïnstalleerd als lid van de Chileense senaat. In de hoofdstad Santiago breken rellen uit.

11-3-2002
Een gewapende man dringt de Rembrandtoren in Amsterdam binnen. Hij houdt urenlang een groep werknemers onder schot. Zijn actie is gericht tegen breedbeeldtelevisies. Die worden door Philips gemaakt en dat concern huurde tot een aantal weken voor de gijzeling een deel van de toren.

11-3-2004
In Madrid ontploffen tijdens de ochtendspits op tien plaatsen bommen. De bommen zitten in rugzakken die achtergelaten zijn in treinen. 191 mensen komen om het leven. 1400 anderen raken gewond. De Spaanse regering roept al heel snel dat de aanslagen het werk zijn van de ETA. Later komen steeds meer aanwijzingen binnen dat de aanslagen zijn gepleegd door islamieten. De aanslagen vinden precies twee-en-een-half jaar plaats na de aanslagen op New York (11 september 2001).

11-3-2009
Een zeventienjarige ex-leerling schiet op een Realschule in het Zuid-Duitse Winnenden negen leerlingen en drie leerkrachten dood. Nadat de politie is gealarmeerd, slaat hij op de vlucht waarbij hij nog drie personen doodt en uiteindelijk zelfmoord pleegt

11-3-2013
In de Europese Unie mogen vanaf deze maandag geen cosmetica meer worden verkocht die op dieren zijn getest. Daarmee is de geleidelijke invoering van het verbod op dierproeven voor cosmetica in de unie afgerond

11-3-2018
Patrick Roest heeft op bizarre wijze zijn eerste wereldtitel allround veroverd. De 22-jarige Nederlander profiteerde van een valpartij van de Noor Sverre Lunde Pedersen op de afsluitende 10 kilometer. Titelverdediger Sven Kramer werd slechts vierde.

  One Response to “Dit was het nieuws (11 maart)”

  1. Gezellige muziek.
    1302
    Romeo en Julia trouwen met elkaar, volgens hun geestelijk vader, William Shakespeare. Wat romantisch.
    1972 Een aflevering van Een van de Acht trekt een onwaarschijnlijk hoge kijkdichtheid van 77 procent. Daar bleef men inderdaad voor thuis. Hans

Sorry, the comment form is closed at this time.