mrt 102024
 


Hitfeiten

10-3-1979
‘Fire’ van Pointer Sisters bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.

10-3-2007
‘Heartbreak away’ van Sharon Kips bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

10-3-2007
‘I follow rivers’ van Triggerfinger bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 9 weken staan.

Geboren
10-3-1787 (Overleden 1849)
William Etty – Engels schilder.

10-3-1940
Dean Torrence – Zanger. Bekend van het duo Jan & Dean (Surf City).

10-3-1947
Tom Scholz – Gitarist/toetsenist van Boston (More Than A Feeling).

10-3-1955
Bunny DeBarge – Van de groep DeBarge (Rhythm Of The Night).

10-3-1958
Sharon Stone – Actrice (Basic Instinct).

10-3-1960
Uwe Fahrenkrog-Petersen – Toetsenist van de Duitse groep Nena (99 Luftballons).

10-3-1962
Birgitte Kaandorp – Grappenmaakster. Zong samen met Herman Finkers het liedje Duet.

10-3-1964
Jasmine Guy – Actrice (Different World).

10-3-1973
Eva Herzogiva – Fotomodel.

Overleden
10-3-1985 (Geboren 24-9-1911)
Konstantin Tsjernenko – Sovjet-partijleider en staatshoofd. Regeerde ruim een jaar: van 13 februari 1984 tot aan zijn dood op 10 maart 1985. Hij werd opgevolgd door Michail Gorbatsjov.

10-3-1988 (Geboren 5-3-1958)
Andy Gibb – Het vierde broertje van de Bee Gees. Overleden aan de gevolgen van drugsgebruik. In de jaren 60 en 70 waren The Bee Gees razend populair met hits als New York Mining Disaster 1941 en Massachussetts. Na hun grootste succes eind jaren 70, de soundtrack voor de film Saturday Night Fever, ging het minder goed.

10-3-1998 (Geboren 9-12-1941)
Lloyd Bridges – Amerikaans acteur. Speelde zijn bekendste rol in de Westernklassieker High Noon (1952), als hulpsheriff van hoofdrolspeler Gary Cooper. Speelde zijn laatste grote rol in Honey I Blew Up The Kids (1992). Was vader van de acteurs Beau en Jeff Bridges.

10-3-2003
Joop Smits – VARA-presentator. De eerste mannelijke tv-omroeper van de Nederlandse televisie. Hij begon in 1956 bij de VARA en ging in 1988 met pensioen.

Nieuwsfeiten
10-3-0
Het is vandaag volgens de heiligenkalender de feestdag van de veertig martelaren. In de volksweerkunde is het een echte lotsdag. “Zoals ’t weer de veertig martelaren vindt, zo blijft het veertig dagen, mijn vrind”. Als het vriest, blijft het nog een hele tijd winteren: “Als vorst de veertig martelaren brachten, dan houden zij die veertig nachten”.

10-3-0
Dit is de laatste datum waaropn aswoensdag kan vallen. Deze katholieke feestdag kan op zijn vroegst vallen op 4 februari.

10-3-1792
John Stone krijgt patent op de hijmachine (volgens sommigen het meest mannelijk apparaat ooit uitgevonden).

10-3-1849
Abraham Lincoln uit het Amerikaanse Springfield vraag patent aan voor een machine waarmee schepen verplaats kunnen worden door opblaasbare cylinders. Twee maanden later zou Lincoln ervoor papent krijgen. De uitvinder Lincoln is trouwens dezelfde man als president van de Verenigde Staten.

10-3-1876
Uitvinder Alexander Graham Bell en Mr. Watson voeren het eerste telefoongesprek. Bell schreeuwt in een microfoontje “Mr. Watson – Kom hier – Ik wil u iets vragen.” Tot grote vreugde van Bell verschijnt Watson en vertelt hij wat hij gehoord heeft.

10-3-1876
Alexander Graham Bell slaagt erin de eerste duidelijk verstaanbaar telefonisch boodschap over te brengen. Via een kabel die naar een andere kamer van zijn uit loopt zegt hij tegen zijn assistent “Mr. Watson, come here, I want you”. Watson verstaat de woorden van zijn baas.

10-3-1905
De bloedigste slag van de Russisch-Japanse oorlog. De Russen lijden een nederlaag en geven de omstreden stad Mukden op. Rusland verliest bijna 92-duizend soldaten, de Japanners ongeveer 50-duizend.

10-3-1906
Bij een explosie in een mijn in het Franse Courrière komen 1140 mensen om het leven.

10-3-1915
Begin van de slag bij Neuve Chapelle.

10-3-1917
De Russische tsaar heeft het bevel stakingen gewapenderhand neer te slaan. De stakingen zijn uitgebroken omdat er bijna geen voedsel in het land te krijgen is. De soldaten weigeren en sluiten zich aan bij de opstandelingen.

10-3-1922
Het blad “Variety” brengt het nieuws dat er op deze dag één miljoen radio-ontvangers staat in Amerika.

10-3-1933
Long Beach (VS) wordt getroffen door een zware aardbeving. Alles wordt vastgelegd door W.C. Fields, die op dat moment net bezig is met filmen.

10-3-1937
Een publiek bestaand uit 21.000 mensen luister in een theater in New York naar een jonge talentvolle clarinettist, die later de titel “King of Swing” zou krijgen. Naam van de populaire muziekant: Benny Goodman.

10-3-1956
Actrice Julie Andrews was voor het eerst op TV. Ze verscheen in een musical waarin ook Bing Crosby en Nancy Olson meespeelden. Julie Andrews was 23 jaar tijdens haar eerste verschijning op televisie.

10-3-1956
Rocker Carl Perkins brengt de wereldhit “Blue Seude Shoes” uit.

10-3-1965
Prinses Margriet verlooft zich met meester Pieter van Vollenhoven.

10-3-1966
Kroonprinses Beatrix en de heer Claus von Amsberg treden in Amsterdam in het huwelijk. Tijdens de rijtocht door de stad is het onrustig. Er worden rookbommetjes naar de koets gegooid. Op de televisie is daar weinig van te zien. Beelden ervan worden met opzet weggelaten. “Ik vond het kwajongenswerk dat niet in de uitzending pastte”, verklaart NTS-voorzitter Schüttenhelm.

10-3-1969
James Earl Ray bekent de moord op Martin Luther King jr.

10-3-1978
De Russische kosmonauten Romanenko en Gretsjko beeindigen hun recordverblijf van ruim 90 dagen aan boord van ruimtestation Saljoet 6.

10-3-1979
De eerste Nederlandse VN-militairen vertrekken voor een vredesmissie naar Zuid-Libanon. Veel van hen hebben geen idee waar ze aan beginnen. Veel Libanongangers voelen zich aan hun lot overgelaten. Een grote groep kampt later met psychische problemen.

10-3-1984
Phil Collins brengt het titelnummer van de film “Against All Odds” uit.

10-3-1991
Koningin Beatrix en Prins Claus vieren hun zilveren bruiloft. Ze willen geen nationaal geschenk, maar roepen op tot een grote boomplantactie.

10-3-1991
Ongeveer een half miljoen mensen demonstreren in Moskou en andere grote steden in de Sovjet Unie. Ze eisen het aftreden van Gorbatsjov, en betuigen steun naar Boris Jeltsin.

10-3-1993
Jeshua Andrea wordt geboren, de zoon van Chantal. Chantal is dochter van Johan Cruijff. Hieruit mag je dus concluderen dat Johan Cruijff opa is!

10-3-1994
In het House of Horror, in het Britse Gloucester worden negen lijken van vrouwen gevonden. De vrouwen zijn de afgelopen jaren vermoord en in het huis verborgen.

10-3-1996
China oefent voor de kust van Taiwan en de VS sturen extra oorlogsschepen naar het gebied.Spanning dus.

10-3-1996
Vijf gram hasj of marihuana per klant en de koffieshop mag maximaal 500 gram in voorraad hebben.Dat adviseert een speciale werkgroep. Ook moeten junks die vaak met justitie in aanraking komen harder aangepakt worden.

10-3-1997
De Nederlandsche Bank heeft voor het eerst in ruim 5 jaar de voorschotrente verhoogd. Het belangrijkste tarief voor de geldmarkt gaat met een half procentpunt omhoog tot 2,5 procent.

10-3-1997
Het kwik stijgt deze dag tot lente-achtige waarden. In Ede wordt het bijvoorbeeld 18 graden.

10-3-1998
Het Indonesische Volkscongres heeft president Soeharto herkozen voor een zevende termijn, ondanks alle protesten van studenten en opposanten.

10-3-2000
De vroegere arts van Elvis Presley toert rond met een tentoonstelling van de medicijnen die The King slikte net voor zijn dood in 1977. Dokter Nichopolous trekt veel publiek met het restant van de pillen en poeders, die de zanger wellicht het leven hebben gekost, meldde het Britse showbizzpersbureau WENN vrijdag. Nichopolous raakte na de dood van Presley zijn bevoegdheid als arts kwijt omdat hij teveel medicijnen zou hebben voorgeschreven. Hij vertelt dat de geneesmiddelen migraineaanvallen, voorhoofdsholteontsteking en spijsverteringsproblemen van het idool moesten tegengaan. Ze werden twee dagen voor de dood van Presley verstrekt. The King gebruikte bovendien ook veelvuldig pillen tegen slapeloze nachten. Na de dood van Elvis gingen geruchten dat hij zou zijn gestorven aan een overdosis drugs of medicijnen. Hij stierf door een hartstilstand in zijn huis in Memphis, Tennessee.

10-3-2000
Iran heeft een squadron ‘killer’ dolfijnen overgenomen uit het oude Sovjetarsenaal. De Russen hebben geen geld meer om ze onderhouden en te voeden. De dieren waren door hen opgeleid om vijandelijke duikers uit te schakelen en schepen op te blazen. Dat meldde het Britse blad The Times vrijdag. De overname in ,,dierlijke huurlingen” is een van de bizarste uitverkopen uit het vroegere Sovjetpotentieel in de periode van na de Koude Oorlog. Het gaat om 27 dolfijnen, Belugawalvissen, walrussen en zeeleeuwen. Zijn zijn uit de Krim overgevlogen naar een onbekende Iraanse militaire basis aan de Golf.

Sorry, the comment form is closed at this time.