mei 152017
 

Meneer, kunt u me even helpen.
Mijn moeder is erg ziek en ik moet naar haar toe.
Ik kijk de mevrouw aan. Ik ken haar wel van gezicht.
Ze is ergens in de tachtig. Ze is dement.

Snel komt de zuster aangerend. Want mevrouw probeert op manieren te ontsnappen. Ze klimt uit ramen, over hekken, glipt door de (beveiligde) buitendeur. Ze zal naar haar moeder gaan. En altijd met een doos scrabble met zich mee. Schrijnend was de aanblik in haar ogen toen ze besefte dat het niet gelukt was, ze zou weer haar moeder niet zien. Het verdriet spatte er vanaf. Met tranen in haar ogen ging ze bij het aquarium zitten.

Van de leiding kreeg ik te horen dat dit een dagelijks ritueel was. Op zoek naar haar moeder, het verdriet en dan bij het aquarium zitten. Dat zijn de momenten dat je beseft. Ik doe zoiets klein als aquaria schoonmaken, maar mensen vinden daar hun rust. Kunnen daar hun verdriet kwijt. Dat zijn momenten waar je het voor doet.

Love As always
Di Mario

2

  12 Responses to “Aquaria”

 1. Een aquarium maak meer log bij een mens dan je zou verwachten.
  Zo verloopt menig leven, terug vallen op wat ooit was. Hans

 2. Triest hoe die dame door het leven moet, op zoek naar haar moeder.
  Gelukkig is er nog dat aquarium om haar tot rust te brengen.

 3. Mooi verhaal. En idd, triest. Ik ken die gevallen.
  En wat leuk dat je eens zo’n persoonlijk verhaal blogt. Mag dat vaker ajb? 🙂

 4. Och wat triest. Elke dag op zoek naar je moedertje……
  Dit zijn van die verhalen waar je je even stil van wordt.

 5. Het kan heel rustgevend zijn. Mijn opa vond er ook zijn rust en ook van vogels in een volière, kon hij uren naar kijken. Een aquarium schoonmaken is niet het leukste werk maar als je dit ervoor terugkrijgt maakt het niet uit hè.. Mooi!

 6. Mijn vader heeft ook op zo’n gesloten afdeling gezeten. Ook hij was van de ontsnapperige, maar ook oud militair. Hij hield op een afstand de wacht en keek net zo lang rond totdat hij uiteindelijk de code had. Hij vertrok en een dag later werd hij door de politie teruggebracht. Hij had wel de krant ermee gehaald.

 7. ja, dementie is iets vreselijks. Er zijn veel nare ziektes, en dat is erg jammer.

 8. Pffff val even stil. Helaas komen dit soort situaties te vaak voor. Vaak staan we er niet bij stil dat dan inderdaad iets (op het oog) kleins als het aquarium schoonmaken van heel grote waarde is.

 9. ik werk in een verzorgingstehuis en maak deze tafereeltjes iedere dag mee…
  ik doe dit al lang, maar het blijft raken….
  Eén @->- voor jou

 10. Triest om een mens zo te zien , zo diep bedroefd en alleen de vissen begrijpen haar verdriet. Jij beseft dan weer dat het werk wat je doet mensen helpt en troost biedt.

 11. Vreselijk toch? Die mevrouw altijd op zoek, hoe moet zo’n vrouwtje zich voelen. Fijn dat ze dan toch even haar rust vinden bij het aquarium. En zo is alles wat je doet, al lijkt het soms onbeduidend, veel belangrijker dan je zo denken. Mooie dag gewenst.

 12. Wauw, erg ontroerend. Altijd maar zoeken naar je moeder… Pijnlijk, kan me goed voorstellen dat ze zich verdrietig voelt. Aquaria hebben ook wel iets rustgevends, soms iets meditatiefs. Hoe eenvoudig werk soms ook lijkt, er is altijd wel iemand die je er blij(er) mee weet te maken.

Sorry, the comment form is closed at this time.