feb 092024
 

Hitfeiten
9-2-2002
´Whenever, wherever’ van Shakira bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 9 weken staan..

9-2-2019
‘Hij is van mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan, Tabitha & Bizzey bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 7 weken staan..

Geboren
9-2-1924 (Overleden 9-4-2005)
Anton Heyboer – Nederlands kunstschilder en etser. Hij woonde met vier vrouwen in een commune te Den Ilp (Landsmeer). De “vijfde” vrouw is zijn kunstverkoopster aan de overkant.

9-2-1928 (Overleden 3-3-2005)
Marinus (Rinus) Jacobus Hendricus Michels – Nederlandse voetballer(ajax) en voetbaltrainer (ek 1988).

9-2-1966
Ellen Gezina Maria (Ellen) van Langen – voormalige Nederlandse atlete, die zich had toegelegd op de middellange afstanden, met name de 800 m. Ze werd binnen de atletiekwereld op slag beroemd door in 1992 een gouden medaille te winnen op de Olympische Spelen.

9-2-1974
Jordi Cruyff – Nederlands voetballer, vader Johan was hard op weg om Barcelona te verlossen en de uitwedstrijd tegen Real Madrid kwam eraan. Rinus Michels vroeg om Jordi eerder te laten halen. Johan Cruyff liet zijn zoon halen op 9 februari. De geboortedag van Rinus Michels. (Barcelona won acht dagen later van Real met 0-5)

9-2-1980 (32)
Angelos Charisteas – Grieks voetballer. Hij is bekend geworden door het Europees kampioenschap 2004 toen hij een van de steunpilaren van het Griekse team was, en hij in de finale tegen Portugal met een kopbal de enige goal scoorde. Voor zijn avontuur bij Ajax in Amsterdam, speelde hij in de Bundesliga bij Werder Bremen. Op 31 augustus 2006 maakte hij de overstap naar Ajax’ aartsrivaal Feyenoord. Na één seizoen hij weer vertrok bij Feyenoord.

Overleden
9-2-2002 (Geboren 21-8-1930)
Margaret – prinses van Engeland

Nieuwsfeiten
9-2-1921
In polen sterft de laatste in de natuur levende wisent. De wisent (of Europese bizon) lijkt erg op zijn Amerikaanse verwant de bizon, maar is iets minder fors. Leven bizons op grasvlakten, wisenten zijn bosbewoners.

9-2-1934
Het eerste kassucces van de Nederlandse geluidsfilm, ‘De Jantjes’ gaat in première.

9-2-1946
De Partij van de Arbeid wordt opgericht. Sinds de oprichting is de partij onafgebroken vertegenwoordigd geweest in de Eerste en de Tweede Kamer.

9-2-1964
Zeventig miljoen kijkers zagen in de Ed Sullivan Show het eerste optreden van de Beatles op de Amerikaanse televisie.

9-2-1968
Prinses Beatrix opent in Rotterdam het kortste metrolijntje ter wereld: tussen Centraal Station en Zuidplein. Maar wel de eerste in Nederland.

9-2-1971
In het Zuid-Duitse Aitrang komen 28 mensen om het leven als om 18:44 uur NS/SBB TEE treinstel Ram 501 met een te hoge snelheid door een krappe S-bocht raast, en uit de rails loopt.

9-2-1971
Een aardbeving in de San-Fernandovallei bij Los Angeles kost zestig mensen het leven.

9-2-1982
2700 werknemers verliezen hun baan als de scheepswerf Cockerill Yards in het Belgische Hoboken failliet gaat.

9-2-1998
Supermarktketen Albert Heijn introduceert de Bonus-kaart.

9-2-2007
KPN stopt in Nederland na 74 jaar met de telex dienstverlening

9-2-2009
De Italiaanse comapatiënte Eluana Englaro overlijdt in een ziekenhuis in Udine. Haar vader streed zeventien jaar voor het stopzetten van de kunstmatige voeding van zijn dochter, maar werd tegengehouden door de Italiaanse wet. Euthanasie is namelijk verboden in Italië. De senaat besprak op het moment van overlijden een wet die het zou moeten verbieden om de voeding van de patiënte te staken.

9-2-2009
In Peking wordt een in aanbouw zijnd hotel, bedoeld als deel van het toekomstige complex van de Chinese staatstelevisiemaatschappij CCTV, door brand verwoest. De naastgelegen en ook tot het complex behorende CCTV-toren blijft gespaard. Het complex is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas en de Duitse architect Ole Scheeren.

9-2-2009
Talrijke bosbranden in de Australische deelstaten Victoria en Nieuw-Zuid-Wales, waarvan een deel aangestoken, hebben tot dusverre aan 171 mensen het leven gekost en 30.000 hectare in de as gelegd. Oorzaak is een tien dagen durende hittegolf met temperaturen van boven de veertig graden in combinatie met een hevige wind.

9-2-2009
In Amsterdam begint het zogenoemde Passageproces, een van de grootste rechtszaken tegen de georganiseerde misdaad in Nederland. Hierin worden elf verdachten beschuldigd van betrokkenheid bij vijf liquidaties en een aantal pogingen tot moord, voor een groot deel op basis van verklaringen van een kroongetuige.

9-2-2014
Ireen Wüst heeft zondag de derde olympische titel uit haar loopbaan behaald. De Nederlandse schaatsster won in Sotsji goud op de 3 kilometer.

9-2-2018
De Olympische Winterspelen 2018 worden gehouden in Pyeongchang, Zuid-Korea, tot 25 februari 2018. Het zijn de XXIIIe Olympische Winterspelen. Nederland wint acht keer goud, zes keer zilver en 6 keer brons.

9-2-2019
Kai Verbij wordt Wereldkampioen bij het onderdeel sprint 1000 meter Heren. Door Thomas Krol(2de) en Kjeld Nuis(3de) wordt het een Nederlands podium.

9-2-2019
Jorrit Bergsma wordt Wereldkampioen bij het onderdeel 10000 meter Heren.

Sorry, the comment form is closed at this time.