feb 062024
 

Hitfeiten
6-2-1982
‘I won’t let you down’ van Ph. D bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

6-2-2016
‘I took a pill in Ibiza (SeeB remix)’ vanMike Posner bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

Geboren
6-2-1911 (Overleden 5-6-2004)
Ronald Reagan – Filmster en later de 40ste president van de Verenigde Staten (1981-1988). De Republikein Reagan was tussen 1981 en 1989 president van de Verenigde Staten. Onder zijn bewind nam het defensiebudget met 35% toe. Hij stak veel geld in nucleaire afschrikking. Hij was ook de man van het Star-Wars-project, het geflopte systeem in de ruimte dat Sovjet-raketten moest tegenhouden. Volgens veel historici heeft Reagan de wereld meer veranderd dan andere presidenten van na de Tweede Wereldoorlog. Hij stond aan de wieg van de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Dat land noemde hij ooit “rijk van het kwaad”. 

6-2-1912 (Overleden 30-4-1945)
Eva Braun – Vriendin van Adolf Hitler. Ze trouwt op 28 april met hem in een bunker in Berlijn. Nog geen twee dagen daarna pleegt het stel zelfmoord door gif in te nemen, waarna de Russen Berlijn veroveren.

6-2-1921 (Overleden 3-6-2001)
Arie Kleijwegt – Nederlands omroepman. Werkte onder meer voor de VPRO.

6-2-1922
Patrick MacNee – Acteur (De Wrekers).

6-2-1932 (Overleden 21-10-1984)
Francois Truffaut – Frans filmregisseur.

6-2-1933
Ger Smit – Nederlands acteur.

6-2-1938
Fred Florusse – Nederlands kleinkunstenaar en schrijver.

6-2-1940
Tom Brokaw – Amerikaans journaalpresentator.

6-2-1941
Dave Berry (David Grundy) – Scoorde in 1965 een de nummer-1-hit This Strange Effect.

6-2-1944
Michael Tucker – Acteur. Speelde Markowitz in LA Law.

6-2-1945 (Overleden 11-5-1981)
Bob Marley – Zanger. Werd ooit ontdekt door Jimmy Cliff (Stirr It Up, Could You Be Loved). Marley overleed in 1981 aan hersen- en longkanker.

6-2-1950
Nathalie Cole – Zangeres, dochter van Nat King Cole. In 1992 kwam een plaat uit waarop ze samen met haar overleden vader zong. Dit technische hoogstandje stond wekenlang in de hitparade en leverde haar een Grammy Award op.

6-2-1966
Rick Astley – Brits zanger. Scoorde eind jaren ’80 een paar grote hits dankzij de producers Stock, Aitken & Waterman.

6-2-1971
José 
Maria Jimenez – Spaans wielrenner.

6-2-1982
Lieke van Lexmond – Actrice.

Overleden
6-2-1952 (Geboren 14-12-1895)
George VI – Koning van Groot-Brittannië en Ierland, vader van Elizabeth II.

6-2-1998 (Geboren 19-2-1957)
Falco (Hans Holzl) – Oostenrijks popzanger. Werd beroemd met nummer als Der Kommissar en het door Bolland en Bolland geproduceerde Rock Me Amadeus. Falco verongelukte in februari 1998 in de Domenicaanse Republiek, waar hij een studio wilde beginnen.

6-2-1998 (Geboren 21-12-1946)
Carl Wilson – Amerikaanse gitarist. Richtte in 1961 samen met onder anderen zijn oudere broers Brian en Dennis de Beach Boys op. De groep groeide uit tot de succesvolste bands van de jaren zestig en scoorde met Good Vibrations, Sloop John B. en God Only Knows.

6-2-2016 (Geboren 12-7-1932)
Eddy Wally – Belgische zanger die bekend is van zijn hits Chérie, Dans Mi Amor en Ik spring uit een vliegmachien.

Nieuwsfeiten
6-2-0
Volgens verschillende Amerikaanse weerkundigen is 6 februari de dag dat we halverwege de winter zijn.

6-2-0
Dag van de heilige Dorethea. “Sint-Dorothee brengt (meestal) sneeuw mee”.

6-2-1911
In Frankrijk krijgt het begrip ‘champagne’ wettelijke bescherming.

6-2-1921
In de Verenigde Staten gaat de film The Kid van Charlie Chaplin in première.

6-2-1922
Kardinaal Achille Ratti wordt verkozen tot opvolger van paus Benedictus XV. Ratti heet voortaan paus Pius XI.

6-2-1927
De Amerikaanse violist Yehudi Menuhin geeft een optreden in een concertzaal in Parijs. Hij speelt de symfonie Espagnole van Edouard Lalo, een heel ingewikkeld meesterwerk dat hij heel soepeltjes ten gehore brengt. Het meest opmerkelijke is de leeftijd van deze meesterviolist: Yehudi Menuhin is nog maar tien jaar oud.

6-2-1941
Auke Adema uit Franeker wint de Elfstedentocht in 9 uur en 19 minuten (dat is gemiddeld 21,40 kilometer per uur). De tocht wordt verreden over vrij goed ijs en bij matige vorst (het vroor 8,1 graden). Aan de wedstrijd deden 574 schaatsers mee. Daarvan haalden er 494 de eindstreep. Bij de amateurs waren er 1925 deelnemers. Van hen bereikten er 1672 Leeuwarden.

6-2-1943
Frank Sinatra is voor het eerst als solozanger op de radio te horen. Hij maakt zijn debuut als zanger in het programma “Your Hit Parade”. Een paar maanden eerder had hij de band van Tommy Dorsey verlaten, om te beginnen aan een solocarriëre.

6-2-1956
In de Amerikaanse staat Illinois wordt de eerste ronde school geopend. Architecten vinden het ontwerp prachtig. Sommige leraren hadden er wat moeite mee. Ze konden nooit meer kinderen in een hoek laten staan (die waren er namelijk niet).

6-2-1957
De Britse kolonie Goudkust wordt onafhankelijk en neemt de naam Ghana aan. Het is het eerste zwarte Afrikaanse land dat onafhankelijk wordt van een Europees bestuur.

6-2-1958
In het voetbalstadion van Manchester United “Old Trafford” hangt een klok aan de muur die voor eeuwig stilstaat op 6 februari 1958, 15:04 uur. Dit tijdstip markeert voor Manchester United het moment waarop als nooit tevoren duidelijk werd hoe hard en pijnlijk het noodlot haar stempel op voetbal kan drukken. Het was de dag dat het vliegtuig met de Busby Babes verongelukte. De Busby Babes vormden de door coach Sir Matt Busby bijeengeraapte en zeer getalenteerde ploeg van Manchester United die in 1957 kampioen van Engeland werd. Real Madrid was op dat moment heer en meester in Europa, maar het elftal van Busby, met de jonge Bobbie Charlton in de gelederen, was klaar voor een coup. Vrouwe Fortuna sloeg echter genadeloos toe nadat de ploeg zich in Belgrado ten koste van Rode Ster voor de halve finales van het Europese bekertoernooi had geplaatst. Het vliegtuig dat United terug naar Manchester moest brengen, brak na een tussenlanding in Munchen bij het opstijgen doormidden en stortte neer. Negen leden van de selectie kwamen om het leven.

6-2-1960
Bij het plaatsje Qumran (in Israel) worden zeer oude handschriften gevonden van teksten uit de Bijbel, de zogeheten Dode-Zeerollen.

6-2-1967
De Amerikaanse luchtmacht zet in Vietnam chemische ontbladeringsmiddelen in om de jungle ’te schonen’.

6-2-1968
In Grenoble (Frankrijk) worden de Olympische Winterspelen geopend. De Nederlandse schaatsploeg behaalt drie gouden, drie zilveren en drie bronzen medailles.

6-2-1968
Om negen uur ’s avonds zien we op de tv de eerste aflevering van de Britse spionnage-serie ‘Danger Man’. We zagen de avonturen van John Drake, een stijlvolle geheim agent die vijandige spionnen wist uit te schakelen met geweld, maar zonder een revolver op zak.

6-2-1968
In Grenoble gaan de Olympische Winterspelen van start.

6-2-1971
Astronaut Alan Shepard speelt een partijtje golf op de maan. Hij haalde flink uit en sloeg de ballen honderden meters ver weg. Dat is ook niet verwonderlijk want golfballen zijn op de maan een stuk lichter dan op aarde.

6-2-1972
Bij Ravenstein wordt een aanslag gepleegd op het compressorstation van de Gasunie. Twee compressoren worden zwaar beschadigd. De politie houdt een paar leden van de Rode Jeugd aan, maar die blijken er niets mee te maken te hebben. De verantwoordelijkheid wordt opgeëist door de Palestijnse organisatie Zwarte September. Maar of die organisatie de echter dader is, is nooit bewezen.

6-2-1977
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldt dat er in Oeganda 300.000 mensen zijn verdwenen.

6-2-1981
De oud-Beatles Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison komen bij elkaar om een plaat op te nemen ter ere van John Lennen. Die was een paar maanden eerder vermoord. Het resultaat van de opnamesessie was de single “All Those Years Ago”.

6-2-1985
De Operatie Sea Eagle wordt afgelast. Sea Eagle had een gezamenlijke vloot-oefening moeten zijn van de Verenigde Staten, Australie en Nieuw Zeeland. De oefening gaat niet door omdat Nieuw Zeeland weigert schepen in zijn havens toe te laten met kernwapens aan boord.

6-2-1985
De Franse producent van mineraalwater Perrier komt voor het eerst in 123 jaar met nieuwe producten: mineraalwater met de smaak van limoen en sinaasappel.

6-2-1987
President Reagen viert zijn 76ste verjaardag. Daarmee is hij de oudste president uit de Amerikaanse geschiedenis. President Eisenhower was de vorige recordhouder. Hij was tot zijn 70ste president.

6-2-1989
De Sovjet-Academie van Wetenschappen nodigt Amnesty International uit voor een onderzoek naar de mensen-rechten in de Sovjet-Unie.

6-2-1992
Diep onder het woestijnzand van Zuid Oman vindt een Amerikaans onderzoeksteam resten van een eeuwenoude stad. Volgens de onderzoekers gaat met om de legendarische stad Ubar, ooit het centrum van de wierookhandel.

6-2-1995
De AVRO zendt de laatste aflevering uit van Het Pleidooi. Hij scoort een kijkdichtheid van 7,2%.

6-2-1996
De Duitse voetbalbond gunt de televisierechten van de Bundesliga opnieuw aan Sat1. Het station mag van 1997 tot 2000 de wedstrijden uitzenden. ARD en ZDF die een gezamenlijk bod van 550 miljoen Mark hadden uitgebracht vissen achter het net.

6-2-1996
In de VS eist de winter 89 levens.

6-2-1997
Voor de vierde keer binnen een maand is Nederland opgeschrikt door een bericht dat een ouder zijn eigen kinderen heeft vermoord. Ditmaal meldde een vader uit Montfoort in Limburg, bij de politie dat zijn twee kinderen van 5 en 8 jaar waren overleden. De politie vond vervolgens de lichamen van de twee in de woning van de man.

6-2-1997
President Bucaram van Equador wordt afgezet wegens ‘geestelijke incompetentie’.

6-2-1997
Een middelbare dronkenman uit Zwijndrecht heeft de plaatselijke majorettes de stuipen op het lijf gejaagd. De man drong de oefenruimte binnen van de tienerdanseresjes, liet daar zijn broek zakken en danste enige maten mee met de muziek. De Zwijndrechtse politie vond het toen welletjes met de man, want eerder op de dag had hij ook al rare dingen gedaan in een supermarkt, en daarna stond hij weer te plassen in een visvijver. Hij mocht zijn roes uitslapen in een politiecel.

6-2-1997
Landbouw-minister Van Aartsen heeft drastische maatregelen afgekondigd om de varkenspest in Noord?Brabant uit te roeien. In een straal van twee kilometer rond het bedrijf in Venhorst, worden alle varkens vernietigd.

6-2-1998
Een groot deel van de radioprogramma’s van de NPS worden vanaf vandaag ook via internet uitgezonden. NPS-webradio geeft 24 uur per dag z’n programma’s door die ook op Radio 1 tot en met 5 te ontvangen zijn. In de uren dat de NPS zelf geen uitzendingen heeft, is via webradio materiaal uit het radio-archief te horen.

6-2-1998
Bij een aardbeving in Afghanistan komen circa 4000 mensen om. In mei volgt nog een beving, wederom met 4000 doden.

6-2-1998
De VS en Engeland dreigen Irak aan te vallen als dat land niet snel inbindt en VN-wapeninspecties weer toestaat.

6-2-2000
Gianni Romme werd zondag voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen schaatsen bij de allrounders. Voor het eerst in de geschiedenis van de WK allround was het podium bij de mannen volledig oranje gekleurd; Ids Postma won zilver, Rintje Ritsma brons. Bij de vrouwen was de titel voor de Duitse Claudia Pechstein. Haar landgenote Gunda Niemann werd tweede, voor de Japanse Maki Tabata. De Nederlandse rijdsters stelden teleur. Renate Groenewold was de beste op de vijfde plaats.

6-2-2000
Zeker negen treinreizigers zijn zondag in Duitsland om het leven gekomen toen de nachttrein van Amsterdam naar Basel bij het station van Brühl ontspoorde. Door het ongeluk raakten 52 mensen ernstig en 44 lichtgewond, onder wie twee Nederlanders. De Duitse machinist van de ramptrein heeft volgens de politie veel te hard gereden. Het treinongeluk is niet veroorzaakt door een technisch defect aan het spoorof de trein, zo verklaarde bestuursvoorzitter H. Mehdorn van de Duitse spoorwegen.

6-2-2001
Voor het eerst in meer dan 50 jaar legt een schip uit China aan in een haven van Taiwan. De twee landen hebben al tijden ruzie. China ziet Taiwan als een opstandige provincie.

6-2-2023
In Turkije en Syrië vindt een zware aardbeving plaats met tienduizenden doden tot gevolg.

Sorry, the comment form is closed at this time.