jan 272020
 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn heel veel joden omgekomen. Eenentwintig van de negenendertig Harderwijker joden overleefden de oorlog niet. Hun namen staan op een plaquette aan de synagoge. Het lijkt wel of de plaquette beschadigd is, of er een stuk van de steen is verdwenen. Het ontbrekende stuk herinnert echter aan dát deel van de joodse bevolking van Harderwijk dat uit ‘ons midden is weggerukt’, zoals er vermeld staat. Ook de davidsster ontbreekt niet. Tijdens de oorlog een teken van schande omdat joden die ‘jodenster’ zichtbaar moesten dragen om op die manier goed herkenbaar te zijn. In de ogen van de Duitse bezetters waren joden namelijk een minderwaardig volk. Nu is het een ereteken, het is zelfs een deel van de Israëlische vlag. Verder staan er vijf Hebreeuwse afkortingen op de plaquette die het volgende betekenen: ‘Mogen hun zielen gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven’.

Privepraat

Love As always
Di Mario

Bron:Mijn Gelderland

Dit is zeker iets voor jou.

  9 Responses to “Vandaag”

 1. Mooi dat je er aandacht aan besteed, het monument zelf kan ik ook waarderen.

 2. het is vreselijk di mario, dat de haat nog steeds leeft.

  het had nooit mogen gebeuren
  xxx

 3. Eigenlijk zouden we feest moeten vieren dat we al zo lang zonder oorlog zijn. Maar zeker niet vergeten dat wat wij mensen noemen, elkaar aan kunnen doen.

 4. Shalom Di Mario,

  We mogen de geschiedenis niet vergeten, vooral het onrecht uit WO II.
  Een aanslag op gewone mensen in vele plaatsen in ons land.
  Shalom, vrede is wel de sleutel tot een verdraagzame samenleving. Hans

 5. Ja, gelukkig zijn er overal monumenten, zodat ze niet worden vergeten.

 6. wie het ook is, in de oorlog worden altijd groepen mensen gedood, ik ben blij dat wij hier geen oorlog meer hebben…
  .* Een @->- voor jou.

 7. Heel goed dit aan denken. Het blijft herdenking houden. Monumenten hebben ook in Haarlem. Hier sta ik stil. Fijne dag.

 8. Goed gevonden, die ‘hap’ uit de plaquette. Zo is het precies gegaan: onschuldige mensen zijn uit het leven gerukt. Hoe meer monumenten, hoe beter.
  Lieve groet.

 9. Hier was gisteravond ook een herdenking en werd het lichtmonument Levenslicht ontstoken. Het deed me goed dat er niet alleen veel mensen, maar ook veel jongeren waren.

Sorry, the comment form is closed at this time.