aug 112022
 

Hitfeiten
11-8-2001
´Elevation’ van U2 bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

11-8-2007
‘Jij bent zo’ van Jeroen van der Boom bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

11-8-2012
‘Alles overwinnen’ van Nick & Simon bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

Geboren
11-8-1949
Eric Carmen – Zanger van hits als All By Myself en Hungry Eyes.

11-8-1950
Steve Wozniak – Was samen met Steve Jobs de uitvinder van de Apple PC.

11-8-1965
Diana Woei – Weervrouw. Was jaren te zien bij de NOS. Ging daarna naar TV West. Kreeg bekendheid door opmerkelijk uitspraken. Een paar voorbeelden: 1. en hier wat wolken en daar wat velden. 2. Het weer, daar hebben we de komende 24 uur niets mee te maken. 3. De rest van de week is het weer weerselvallig. 4. Tussen de buien door is het droog. 5. Ik denk dat ik het morgen droog houd.

11-8-1968
Mabel Wisse Smit – Echtgenote van prins Friso. Maar ook een goed vriendinnetje van top-crimineel Klaas Bruinsma. Toen Peter R. de Vries dat hat onthuld, besloot het paar geen toestemming voor het huwelijk te vragen aan het parlement. Mabel kan daardoor geen reserve-koningin meer worden. Ze was een briljante studente en studeerde af in economie en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze spreekt vloeiend Spaans, Frans, Engels. Mabel was vanaf 2001 officieel de vriendin van Friso. Tijdens de begrafenis van prins Claus ging ze met de familie mee in de grafkelder. Mabel was mede-oprichter van War Child in Nederland en de Action Council for Peace in the Balkans, en leidt de Open Society Council, een liefdadigheidsorganisatie.

11-8-1982
Annelies Kuijsters – Nederlands gitariste/toetseniste/zangeres van de band Krezip

Overleden
Geen gegevens gevonden

Nieuwsfeiten
11-8-1874
Harry Parmelee uit de Amerikaanse stad New Haven vindt de sprinkler-kop uit: de kop van een blus-installatie.

11-8-1896
De Amerikaan Harvey Hubbell krijgt patent op een lumineuze vinding: een touwtje waar je aan kunt trekken, waardoor de lamp uitgaat, en waar de weer aan kunt trekken waardoor de lamp uitgaat.

11-8-1903
Bij een brand in de metro van Parijs komen 84 mensen om het leven.

11-8-1909
De Arapahoe is het eerste Amerikaanse schip dat via de radio een SOS-sein uitzendt. Het schip was in de problemen gekomen aan de Amerikaanse oostkust en riep via een zender hulp in. Het morsesignaal wordt op de wal opgevangen, waarna een hulp-operatie op gang komt. Tegenwoordig gebruiken schepen een satelliet-systeem voor het versturen van nood-signalen.

11-8-1934
Op het eiland Alcatraz wordt een gevangenis geopend.

11-8-1941
Churchill en Roosevelt komen bij elkaar aan boord van een oorlogsschip voor de kust van Newfoundland en worden het eens over het Atlantisch Handvest. Engeland en de Verenigde Staten worden nauw met elkaar verbonden hierdoor.

11-8-1945
De geallieerden besluiten niet in te gaan op de overgave van Japan. De Japanners hadden als voorwaarde gesteld dat Hirohito keizer mocht blijven.

11-8-1947
De vierde en laatste hittegolf van 1947 gaat van start. Nederland snikt 17 dagen onder temperaturen van 25 graden of meer. Vooral op 16 augustus is het heet: 34,1 graden in De Bilt.

11-8-1952
Jordanië heeft een nieuwe koning. Zijn naam: Hoessein. Hij zou aan zijn dood in 1999 koning van dat land blijven. Hoessein was onder meer geliefd onder motorrijders en radio-amateurs. Hij hield van motorrijder en sprak via de kortegolf met radio-amateurs van over de hele wereld.

11-8-1956
Elvis Presley brengt het liedje “Don’t Be Cruel” uit op single.

11-8-1956
Tsjaad wordt onafhankelijk. Het land is 31 keer zo groot als Nederland en er wonen tegenwoordig maar 8,5 miljoen mensen. Rijk zijn de meeste inwoners van Tsjaad niet. Op elke duizend inwoners telt het land één telefoon en één televisie.

11-8-1958
Elvis Presley krijgt een gouden plaat voor het nummer “Hard Headed Woman”. Het nummer komt uit de film “King Creole”.

11-8-1962
“Surfin’ Safari” komt uit; het nieuwste werk van de Beach Boys.

11-8-1965
Bioscoopbezoekers in New York zien de premiere van “Help!”, de nieuwste Beatles-film. Het is de eerste film waarin de vier sterren uit Liverpool in kleur te zien zijn.

11-8-1965
De heer C. Bouterse, assurantiekantoorhouder in Schagen is de tweemiljoenste Nederlander met een tv-toestel.

11-8-1967
In Salt Lake City wordt de Nederlander Wim Ruska wereldkampioen judo in het zwaargewicht.

11-8-1967
Bijna achtduizend jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar bezoeken de love-in in de Rai in Amsterdam. Titel van de love in ‘Hai in de Rai’. Er traden zeven ‘beatbands’ op, er werd wierook verband en er werden films vertoond. Pas tegen elf uur kwam het publiek pas een beetje in aktie. Hier en daar werd gedanst en werden spelletjes gedaan (touwtje pringen, krijgertje). Door de grote hitte werden veel mensen zo moe, dat ze aan de zijkanten gingen zitten of liggen.

11-8-1968
De Beatles presenteren hun nieuwe platenlabel, Apple.

11-8-1972
Een windhoos raast over Ameland. Er vallen 4 dodelijke slachtoffeers en een camping wordt compleet met de grond gelijk gemaakt.

11-8-1982
Radio Vaticaanstad verspreide de mededeling dat op 15 juni 1985 de wereld zou vergaan.

11-8-1985
In de Antwerpse haven en in Limburg worden zwarte ratten gesignaleerd. Iedereen dacht dat deze soort was uitgestorven. Veel mensen schrikken want vroeger waren het deze zwarte ratten die de pest overbrachten.

11-8-1987
Het blad “Rolling Stone” maakt bekend wat volgens muziekkenners de beste elpee van de afgelopen twintig jaar is. De keus van de kenners valt op “Sgt. Peppers’ Lonely Hearts Club Band” van de Beatles.

11-8-1987
De regeringen van Frankrijk en Groot Brittannie besluiten mijnenvegers te sturen naar de Perzische golf. Aanleiding is het op een mijn lopen van verschillende olietankers.

11-8-1992
Na iets meer dan een jaar onderhandelen bereiken de ministers van handel van Mexico, de Verenigde Staten en Canada overeenstemming over de oprichting van een Noordamerikaanse vrijhandelszone, de Nafta.

11-8-1995
De Amerikaanse president Clinton wil een wereldwijd verbod op kernproeven. En hij sprekt zijn veto uit over opheffen van het wapenembargo tegen Bosnie.

11-8-1995
De Bosnisch-Srvsche leider Karadzic verliest de machtsstrijd met zijn opperbevelhebber Mladic. Die wordt in al zijn functies hersteld.

11-8-1995
Langs de A1 bij Stroe gaat 100 hectare bos verloren ten gevolge van een bosbrand. De brandweer is nog dagen bezig met nablussen. Door de bluswerkzaamheden is de snelweg een drie dagen afgesloten.

11-8-1996
Ongeregeldheden aan de grens van het Turkse en Griekse deel op Cyprus. In 4 dagen vallen twee doden en 58 gewonden.

11-8-1996
Lovers Rail, de eerste concurrent van de Nederlandse Spoorwegen, is begonnen met het onderhouden van een treindienst tussen Amsterdam en IJmuiden. Zondagmiddag vertrok de eerste Kennemer Strandexpres, zoals de trein wordt genoemd, van het Centraal Station in Amsterdam. Voorlopig rijdt Lovers alleen deze zomer nog op het traject, dat 13 jaar geleden door de NS werd opgedoekt. Volgend jaar gaat de Strandexpres dan opnieuw van start. Als de Lovers-trein een succes wordt wil het bedrijf, dat vooral bekend is van rondvaartboten in Amsterdam, ook op andere lijnen diensten gaan onderhouden.

11-8-1998
De Nederlandsche Bank (DNB) schenkt de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit 110 miljoen gulden. Met de schenking wordt twee weken later het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan voor 80 miljoen gulden aangekocht. De Tweede Kamer wordt niet ingelicht, premier Kok maakt zijn excuses.

11-8-1999
De zonsverduistering houdt Nederland aan de buis gekluisterd. Het rechtstreekse verslag van de NOS is het best bekeken televisieprogramma van de maand (twee miljoen mensen keken), en was goed voor een marktaandeel van tachtig procent. De uitzending werd gewaardeerd met een 7,7: en dat is heel hoog. De strook waar het zonlicht ruim twee minuten verdwijnt achter de maan loopt van de zuidpunt van Engeland, over Noord-Frankrijk, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Hongarije naar de Zwart Zee.

11-8-1999
De legendarische Britse rockimpressario Harvey Goldsmith is in grote financiële problemen geraakt door een concert ter gelegenheid van de zonsverduistering. De mede-organisator van het legendarische Live Aid concert uit 1985 had de belangstelling voor de eclips schromelijk overschat. Slechts 7000 mensen kwamen opdagen voor Goldsmiths concert Total Eclips in het Britse Plymouth. Dat betekende een verlies van ruim 3 miljoen gulden, kennelijk meer dan zij n bedrijf Harvey Goldsmith Entertainments kon hebben. De onderneming is onder toezicht gesteld..

11-8-2000
Op de laatste dag van 1999 kondigt de Russische president Jeltsin aan dat Vladimir Poetin hem aan het begin van de volgende eeuw opvolgt. Het land lijkt na tien jaar crisis op de weg terug. De economie profiteert van de stijgende olieprijs en de oud-KGB’er Poetin lijkt de sterke man waar het volk om vraagt. Maar dan zinkt de kernonderzeeër Koersk in augustus in de Barentszzee. De marine kan de 118 bemanningsleden niet redden. Diezelfde maand vallen zeven doden bij een aanslag in de Moskouse metro en zit Moskou dagen zonder tv als de tv-toren in brand vliegt. De gedeprimeerde Russen en het cynische buitenland trekken maar een conclusie:het wordt nooit meer wat.

11-8-2000
Zandvoort sluit een km strand af, omdat onder het zand munitie ligt. Circa 300 strandhuisjes worden afgebroken.

11-8-2012
Het Nederlands heren hockeyelftal heeft bij de Olympische Spelen in Londen zilver veroverd doordat ze de finale tegen duitsland verloren met 2-1.

11-8-2017
Dafne Schippers pakt opnieuw goud op de 200 meter. Met haar tweede wereldtitel op rij op de 200 meter schaart Schippers zich bij twee andere grootheden uit de sprint.

Sorry, the comment form is closed at this time.