aug 102022
 

Hitfeiten
10-8-1985
‘Axel F.’ van Harold Faltermeyer bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

10-8-1991
‘(Everything I do) I do it for you’ van Bryan Adams bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar maar liefst 11 weken staan.

Geboren
10-8-1912 (Overleden 11-5-1995)
Ivo Samkalden – PvdA-politicus.

10-8-1940 (Overleden 6-11-2003)
Bobby Hatfield – Zanger. Helft van de Righteous Brothers. Mede dankzij producer Phil Spector en zijn ‘wall-of-sound-techniek’ scoorde het duo een groot aantal hits. De bekendse zijn Unchained Melody en You’ve Lost That Lovin’ Feeling . Dat laatste nummer is de meest gedraaide plaat op de Amerikaanse nummer. Het is meer dan 8 miljoen keer gedraaid.

10-8-1941
Kees van Kooten – Van K. en De Bie

10-8-1948
Patti Austin – Zangeres (Baby Come To Me).

10-8-1949
Harry Slinger – Zanger van Drukwerk (Je Loog Tegen Mij).

10-8-1967
Philippe Albert – Belgisch voetballer.

10-8-1982 (Overleden 1-5-1999)
Marianne Vaatstra – werd in de nacht na Koninginnedag op 16-jarige leeftijd verkracht en vermoord. Zij was onderweg van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde. Ze werd vlakbij Veenklooster gevonden. Op 18 november 2012 is Jasper S. als verdachte gearresteerd en op 6 december 2012 heeft hij de moord bekend.

10-8-1987
Jim (Jim Bakkum) – Zanger. Deed mee aan de eerste serie Idols (2002/2003). Werd tweede (hij werd verslagen door Jamai). Jim is begonnen met zingen vanaf zijn tiende samen met zijn broer Danny. Ze traden bij verschillende evenementen op. Ze speelden nummers van Anouk en eigen nummers. Zijn favoriete artiesten zijn Mariah Carey en Stevie Wonder. Jim heeft ook meegedaan aan het Kinder Songfestival. Hij zat op een toneelclub waar ze ook musicals opvoeren. Hij heeft o.a. in de musicals The Wizz, De Wereld van Mathijs, Dracula Spectacula gespeeld.

Overleden
10-8-1995 (geboren 18-3-1930)
Van Aardenne – VVD-politicus. Was minister en eerste-kamerlid.

Nieuwsfeiten
10-8-0
Vandaag staat de heilige Laurentius centraal in de katholiek kerk. Is het op zijn naamdag mooi weer, dan blijft het dat nog een hele tijd. “Als Laurentius het hoofd goed staat, houdt met het mooie weer tot laat”. Het kan vandaag heel mooi warm weer worden: “Met Sint-Laurentius van het klooster ligt de wereld op een rooster”. Over Laurentius gaan nog veel meer weerspreuken en die hebben het allemaal over mooi weer.

10-8-1566
Het klooster van Sint-Laurentius bij het Vlaamse Steenbergen wordt door calvinisten bestormd en van binnen helemaal vernield. Het is het begin van de beeldenstorm die een maand lang door Nederland zou razen. De interieurs van veel kerken en kloosters worden daarbij vernield.

10-8-1628
Het oorlogsschip de Wasa vergaat op haar eerste reis voor de kust van Zweden. De scheepsramp gebeurt in het zicht van de mensen die vanaf het land naar de nieuwe oorlogsboot kijken. Vijftig matrosen komen om het leven. 333 jaar na de ramp wordt het wrak van de Wasa geborgen. Het is nu te zien in een museum.

10-8-1792
In Parijs bestormt een woedende menigte het paleis van Louis de Zestiende.

10-8-1809
Equador wordt onafhankelijk van spanje.

10-8-1833
Chicago krijgt officieel de status van dorp. Een wereldstad was het nog lang niet. In het dorp aan Lake Michigan wonen op dat moment 200 mensen.

10-8-1866
De trans-atlantische kabel tussen Engeland en de Verenigde Staten wordt in gebruik genomen. President Buchanan en Koningin Victoria sturen elkaar berichtjes voer de kabel.

10-8-1869
O.B. Brown uit de Amerikaanse stad Massechusets krijgt patent op de film-projector. Jammer dat er op dat moment nog geen films gemaakt worden.

10-8-1890
Het eilandje Helgoland wordt weer deel van het Duitse Rijk (sinds 1807 was Helgoland in bezit van de Engelsen).

10-8-1907
Na een reis van 62 dagen wint prins Scipione Borghese de autorace Peking-Parijs. De Italiaan deed over de tocht van 12874 km precies twee maanden. De vier andere deelnemers aan de wedstrijd hebben allemaal moeten opgeven. Ook Borghese had de eindstreep bijna niet bereikt. Op de terugweg wil een Belgische agent de auto van de weg halen omdat hij te snel rijdt.

10-8-1913
Met het Verdrag van Boekarest komt er een eind aan de Tweede Balkanoorlog. De oorlog brak in juli 1913 uit toen Bulgarije aanvallen begon op Servië en Griekenland. Ook Turkije mengde zich in de strijd.

10-8-1919
De Eerste Luchtverkeers Tentoonstelling in Amsterdam (ELTA) wordt geopend. Het evenement is een enorm succes. Ruim een half miljoen mensen bezoeken de tentoonstelling en ruim vierduizen van hen grijpen de kans om een korte vlucht met een echte vliegmachine te maken.

10-8-1925
Een tornado richt enorme schade aan in het Gelderse dorp Borculo. Tweeduizend inwoners raken dakloos. Er vallen vier doden en tachtig gewonden. Een nationale actie levert zes miljoen gulden op, veel meer dan de herbouw zou kosten. Het restant vormt de basis voor het latere Rampenfonds.

10-8-1948
De moeder van alle verborgen-cameraprogramma’s is voor het eerst op televisie. Het gaat om het programma “Candid Camera” van het Amerikaanse ABC. De Ralph Inbar van toen (en maker van Candid Camera) heet Allen Funt.

10-8-1954
Elvis Presley verzorgt een van zijn eerste professionele optredens. Hij staat op de planken in Overton Park, in de woonplaats Memphis. Presley maakt van de gelenheid gebruik om zijn nieuwste singletje te promoten: “That’s All Right (Mama)”. Het publiek vindt het plaatje prachtig.

10-8-1966
Inwoners van een strook tussen Utah en Canada kunnen bij daglicht een meteoor zien. Het eerst de enige melding van een meteoor die de dampkring binnenkomt en de dampkring later weer verlaat. Alle andere meteoren verbranden in de atmosfeer of slaan in.

10-8-1985
Van het album Like a Virgin (Madonna) gaat het vijfmiljoenste exemplaar over de toonbank. Een record! Nog nooit eerder was een vrouwelijke solo-artiest erin geslaagd zoveel exemplaren te verkopen van haar solo-elpee.

10-8-1985
Michael Jackson koopt de rechten van alle liedjes van de Beatles. Hij betaalt voor dit culturele erfgoed 47 miljoen dollar.

10-8-1985
Een explosie verwoest een reparatiewerf voor nucleaire vaartuigen in de Sovjetunie. Tien mensen komen om. Vele anderen sterven later aan de straling waaraan ze hebben blootgestaan.

10-8-1987
In de Golf van Oman loopt een Amerikaanse supertanker op een mijn.

10-8-1987
Op Broadway is voor de 5000ste keer “A Chorus Line” te zien. Sinds de musical in 1975 in premiere ging hebben 25 miljoen mensen het stuk gezien.”A Chorus Line” zou de langs-lopende musical worden. Pas in 1990 werd de laatste voorstelling ervan opgevoerd.

10-8-1991
Een Belgische duivenmelker verkoopt een vogel voor het recordbedrag van 5,1 miljoen frank. Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een duif is betaald. Koper is een steenrijke Japanner.

10-8-1993
In Nijmegen worden meer dan tweehonderd graven op een oorlogskerkhof beklad met racistische leuzen. De bekladding blijkt werk te zijn van een paar jongeren die aandacht wilden trekken.

10-8-1995
Lezers van het Brabants Nieuwsblad vinden geen krant in de bus tengevolge van een staking. De redactie verzet zich tegen een fusie met De Stem. De directie zegt toe gedwongen ontslagen te zullen vermijden.

10-8-1995
In Amsterdam gaat de manifestatie Sail ’95 van start. De drukte is enorm.

10-8-1995
Twee Iraakse ministers, en nog wel schoonzoons van Saddam Hoessein, nemen de wijk naar Jordanie.

10-8-1996
De drukste dag van het jaar op de luchthaven is zonder al te veel problemen verlopen. Volgens Schiphol waren er vrijdag geen langdurige vertragingen en ook de afhandeling van de bagage bracht geen grote opstoppingen met zich mee. In totaal stapten vrijdag 99000 passagiers in of uit een vliegtuig op Schiphol.

10-8-1996
Een jury in de Amerikaanse staat Florida heeft de sigarettenfabrikant Brown & Williamson verplicht 750.000 dollar schadevergoeding te betalen aan een roker die longkanker heeft opgelopen. De 66 jarige man rookte sinds de jaren ’40 sigaretten, en claimt pas tientallen jaren later te zijn geinformeerd over de schadelijkheid van roken. De jury achtte bewezen dat de fabrikant al die tijd op de hoogte is geweest van het effect van sigaretten, en die informatie voor het publiek heeft achtergehouden.

10-8-1996
De vereniging Dorpsbelangen in Gieterveen heeft alle inwoners van het dorp opgeroepen de dader van de aanslag op de 7 jaar oude kater Mans bij de politie aan te geven. Mans werd met 50 kogels uit een windbuks of luchtdrukpistool doorzeefd. Het dier raakte daardoor zwaar gewond. Ook Paul Wilking, alias ‘Pistolen Paultje’, heeft zich de zaak aangetrokken.De Amsterdamse wapenhandelaar en dierenliefhebber heeft een beloning van 10?duizend gulden uitgeloofd voor tips die leiden tot de aanhouding van de dader.

10-8-1996
Het VVD kamerlid Rijpstra wil dat staatssecretaris Schmitz maatregelen neemt tegen politieke vluchtelingen die teruggaan naar hun vaderland om vakantie te houden. Rijpstra vindt het onaanvaardbaar dat politieke vluchtelingen, die door Nederland zijn erkend, voor korte tijd terugkeren naar hun land van herkomst. Volgens de VVD’er moet worden overwogen hun verblijfsvergunning in te trekken.

10-8-1996
Agenten hebben in Velp twee honden uit een auto gered die bijna letterlijk stikten van de hitte. De rottweiler en yorkshire terrier lagen snakkend naar adem in de kokend hete auto van hun baas. De man had zijn auto ’s ochtends geparkeerd op een schaduwrijk plekje. Maar hij had er niet bij stilgestaan dat het later op de dag wel snikheet werd in de auto. Buurtbewoners waarschuwden de politie en die wist de honden te bevrijden door een raampje in te slaan.

10-8-1998
De Nederlandsche Bank schenkt f. 110 miljoen aan Nationaal Fonds Kunstbezit. Het fonds koopt daarop voor f. 80 mln Mondriaans Victory Boogy Woogy. De directeur van het Haags gemeentemuseum vond het prachtig, maar niet iedereen reageert zo enthousiast. SP-voorman Marijnissen zegt dat je bij de Mondriaantentoonstelling een kanon kon afschieten “dus het volk zit hier in elk geval niet op te wachten”.

10-8-1998
In Oost-Maarland (Zuid-Limburg) wordt de hoogste temperatuur van dit jaar bereikt: 35 graden.

10-8-2003
Het warme weer veroorzaakt problemen: elektriciteitscentrales kunnen voor hun koeling geen gebruik meer maken van het rivierwater. Dat is namelijk te warm geworden. TenneT kondigt ‘Code Rood’ af en vraagt Nederlanders zuinig te zijn met elektriciteit.

10-8-2012
Het Nederlands damens hockeyelftal heeft bij de Olympische Spelen in Londen goud veroverd doordat ze de finale tegen Argentinië wonnen met 2-0.

10-8-2012
Laura Smulders heeft bij de Olympische Spelen in Londen de brons veroverd met BMX-fietsen.

10-8-2012
De zeilster Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben bij de Olympische Spelen in Weymouth brons behaald.

  One Response to “Dit was het nieuws (10 augustus)”

  1. 1985 ‘Axel F.’ van Harold Faltermeyer, een film met voor mij een stukje geschiedenis.
    1949 Harry Slinger – Zanger van Drukwerk (Je Loog Tegen Mij). Ook wel een legende.
    1985 Michael Jackson koopt de rechten van alle liedjes van de Beatles. Een hele verrassing was dat. Hans

Sorry, the comment form is closed at this time.