jun 112024
 

Hitfeiten
11-6-1966
‘Paint it black’ van Rolling Stones bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

11-6-1977
‘Ma Baker’ van Boney M. bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar maar liefst 6 weken staan.

11-6-1977
‘Can’t stop the feeling’ van Justin Timberlake bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar maar liefst 8 weken staan.

11-6-2005
‘Watskeburt?!’ van De Jeugd Van Tegenwoordig bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

Geboren
11-6-1864 (Overleden 8-9-1949)
Richard Strauss – Componist.

11-6-1867 (Overleden 9-7-1945)
Charles Fabry – Franse natuurkundige. Ontdekker van de onzonlaag.

11-6-1869 (Overleden 15-6-1914)
Lodewijk Willem Johan Karel Thomson – Nederlands militair bevelhebber en politicus. Thomson is vooral bekend geworden als de eerste Nederlandse militair die op een vredesmissie is gesneuveld.

11-6-1910 (Overleden 25-6-1997)
Jacques Cousteau – Franse filmer en zeeonderzoeker. Met zijn schip ‘Calypso’ bevoer hij de wereldzeeën. Het schip werd ooit bezongen in het nummer ‘Calypso’ van Neil Diamond.

11-6-1928
Fabiola Fernanda Maria de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragan – Koningin der Belgen en sprookjesschrijfster.

11-6-1935
Gene Wilder – Acteur (The Woman In Red).

11-6-1939
Peter Blanker – Zanger. Had één hit: ’t Is Moeilijk Bescheiden Te Blijven.

11-6-1944
Barry Stevens – Choreograaf. Vooral doorgaan…

11-6-1949
Frank Beard – Bebaarde zanger van ZZ Top (Gimme All Your Lovin’)

11-6-1952
Harmen Roeland – Verslaggever van het NOS Journaal.

11-6-1952
Russell Hitchcock – Zanger van de groep Air Supply.

11-6-1957
Thom de Graaff – D66-politicus. Minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het tweede kabinet-Balkenende. Daarvoor was hij fractievoorzitter voor D66 in de Tweede Kamer en werkte bij op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij is een poëzie-liefhebber. Zijn favoriete versregel is: ‘Eens liep zij hoog te spreken langs de Noordzee, een dag kermde er om aan te breken’. De literaire hoogstandje komt uit een gedicht van A. Roland Holst.

11-6-1970
Lindsey de Paul – Zangeres. Grootste hit was ‘Sugar Me’, begin jaren 70.

11-6-1979
Barry Paf – Disk-jockey van Radio 538.

11-6-2022
Tyler Theo Hendrik H. – Neefje van Dimario, hij was de 17691072ste inwoner van Nederland.

Overleden
11-6-1979 (Geboren 26-5-1907)
John Wayne (Marion Michael Morrison) – Een van de beroemdste Amerikaanse filmlegendes. Speelde in vijftig jaar tijd mee in ongeveer 200 films. De bekendste daarvan waren “The Alamo”, “The Longest Day”, “Rio Bravo” en “True Grit”. John Wayne overleed in juni 1979 aan kanker. Hij was 72 jaar.

Nieuwsfeiten
11-6-0
Sint-Barnabas krijgt vandaag de aandacht op de heiligenkalender. Afgaande op de weerspreuken is het voor boer en tuinder belangrijk dat het vandaag goed weer is: “Schoon weer op Sint-Barnabee, dan dansen alle boeren mee”. Logisch dat een andere weerspreuk luidt: “Als het regent met Sint-Barnabas, zwemt de oogst in een waterplas”.

11-6-1793
Voor het eerst wordt er patent verleend op een ontwerp van een kachel. Het ontwerp is van de hand van de Amerikaanse uitvinder Robert Haeterick.

11-6-1903
De Servische koning Alexander I en zijn vrouw worden door liberale officieren in hun paleis in Belgrado gedood.

11-6-1912
Silas Christoferson is de eerste piloot die met een vliegtuig opstijgt vanaf het dak van een hotel. Hij haalt de stunt uit bovenop een hotel in het Ameikaanse Oregon.

11-6-1927
Luchtvaartpionier Charles Lindbergh krijgt het “Voornaam Vliegend Kruis” opgespeld. Hij is de eerste die deze onderscheiding krijgt.

11-6-1939
De koning en koningin van Engeland zijn op bezoek bij de Amerikaanse president Roosevelt. In plaats van een chique staatsdiner krijgt het koninklijk paar eten voorgezet dat gewonen Amerikanen dagelijks eten. De koninklijke hoogheden zetten dan ook voor het eerst in hun leven hun tanden in een hot dog.

11-6-1948
Hoogtepunt van de eerste hittegolf van 1948: 31,7 graden in De Bilt.

11-6-1955
Meer dan tachtig toeschouwers en één coureur komen om het leven tijdens de autoraces van Le Mans.

11-6-1956
Het Duitse blad Der Spiegel onthult de Greet Hofmans-affaire.

11-6-1966
Janis Joplin zet haar eerste stappen op een podium. Haar debuutoptreden is in de Avalon Ballroom in San Francisco. Haar carriere zou niet lang duren. In oktober 1970 overlijdt ze aan een overdoses heroïne. De film “The Rose” (met in de hoofdrol Bette Midler) is geïnspireerd door het leven van Janis Joplin.

11-6-1972
“Daar komen de Schutters” is voor het eerst bij de VARA op televisie. Een comedyserie die eigenlijk ‘Dad’s Army’ heette, en over oorlog ging. In Engeland, waar het programma vandaan kwam leverde dat nogal wat problemen op: je kunt niet zomaar een comedy maken over iets serieus als een oorlog, dachten velen.

11-6-1972
De controversiële film “Deep Throat” gaat in premiere. De eerste vertoning is in het Mature World Theatre in New York. In deze 62 minuten durende film acteert Linda Lovelace.

11-6-1977
Militairen maken een eind aan de treinkaping bij De Punt, die nu al bijna drie weken duurt. Ook aan de gijzeling van schoolkinderen in Boven-Smilde wordt een eind gemaakt. Bij de bevrijdingsakties worden zes Molukse jongeren en twee treinpassagiers gedood.

11-6-1978
Het 1000ste doelpunt op een WK-eindtournooi werd gesoort in Argentinië. In de met 2-3 verloren groepswedstrijd tegen Schotland scoorde Rob Rensenbrink voor Nederland 1-0 uit een penalty.

11-6-1982
De film “E.T. The Extra-Terrestrial” gaat in premiere. Het publiek is onder de indruk van de knappe special effects die regisseur Steven Spielberg verwerkte. ET brengt in de eerste maand dat hij in de bioscoop draait 100 miljoen dollar in het laatje.

11-6-1982
De Paus bezoekt Argentinië. Belangrijkste gespreksonderwerp is de Falklandoorlog. Drie dagen na het bezoek van de paus geven de Argentijnen zich over.

11-6-1987
Margaret Thatcher wordt voor een derde termijn als premier van het Verenigd Koninkrijk gekozen. Zij is de enige die in de 20e eeuw voor de derde keer gekozen wordt.

11-6-1987
De Britse premier Margareth Thatcher wordt gekozen voor een derde ambtstermijn als premier van Groot Brittannië.

11-6-1988
Duizenden mensen wonen in Londen een popconcert bij ter gelegenheid van de 70-ste verjaardag van Nelson Mandela. Die zit nog steeds gevangen in Zuid-Afrika.

11-6-1989
De Chinese regering eist de arrestarie van twee dissidenten, die gevlucht zijn in de Amerikaanse ambassade in Peking. De twee zaten daar nadat china een eind gemaakt had aan de opstand op het plein van de hemelse vrede.

11-6-1989
Michael Chang wint de finale in het heren-enkelspel van Roland Garros. Daarmee breekt de Amerikaan definitief door.

11-6-1991
De tweede kamer stemt voor het eerst over een kunstwerk. Minister D’Ancona had de tweede kamer een kunstwerk van de Griek Kounellis aangeboden. Met 70 tegen 60 stemmen keurden de kamerleden het artistieke produkt af. In de wandelgangen had het kunstwerk de bijnaam “De Kolenkit” gekregen.

11-6-1993
In Pritzwalk, in de Duitse deelstaat Brandenburg begint het te regenen. Op 13 juni wordt het droog. Er is dan 293,8 mm naar beneden gekomen.

11-6-1994
Tennis-verslaggever Bep van Houdt houdt er mee op: hij gaat voor het eerst in 17 jaar niet voor de NOS-radio naar Wimbledon. Van Houdt ergert zich aan het spel dat – zeker op gras – door het servicegeweld wat hem betreft het kijken nauwelijks meer waard is.

11-6-1995
Een bom maakt in de Colombiaanse stad Medellin zeker 30 slachtoffers.

11-6-1995
Thomas Muster is de eerste tennisser uit Oostenrijk die winnaar wordt van een Grand-Slamtoernooi: Roland Garros. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh winnen het heren dubbel.

11-6-1995
De Italianen gaan naar de stembus voor een referendum. Ze geven te kennen dat ze het best vinden dat de meeste van hun tv-kanalen in handen blijven van ex-premier Silvio Berlusconi.

11-6-1997
De rechtbank in Arnhem heeft een eerste uitspraak gedaan in de zaak van de geruchtmakende Bennekomse bijlenmoord. Een 19-jarige jongen en een 18-jarig meisje hebben vorig jaar september samen de vader van het meisje en haar stiefmoeder met een bijl doodgeslagen. Het motief voor de dubbele moord zou zijn dat het meisje jarenlang seksueel misbruikt was door haar vader. Maar daarvoor is geen enkel bewijs gevonden. De jongen is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en verplichte psychiatrische behandeling. De rechter heeft nog geen vonnis geveld over het meisje omdat haar advocaat een nader onderzoek wil naar de beweerde incest.

11-6-1999
Twee Duitse toeristen hebben in een motel in de Oost-Amerikaanse stad Atlantic City de nacht doorgebracht met een lijk onder hun bed. Nadat zij waren opgestaan, klaagden zij bij de leiding van het hotel over de stank op hun kamer. Een schoonmaakster trof het lijk onder hun bed aan. ,,Het stonk er. Het lijk moet er een paar dagen bij een middagtemperatuur van dertig graden hebben gelegen”, aldus een getuige in de plaatselijke krant Pressplus. Volgens officier van justitie Jeffrey Blitz is de man, wiens identiteit nog niet is vastgesteld, doodgestoken. De politie is op zoek naar degenen die voor de Duitsers de kamer hadden gehuurd. De twee Duitsers hebben een nacht gratis in een andere kamer in het motel mogen doorbrengen.

11-6-1999
Een afgedankt hoofdkussen dat zelfs door kringloopbedrijf Het Goed in Enschede was gedumpt, blijkt bij nader inzien van kapitale waarde te zijn. Het kussen was gevuld met tientallen bankbiljetten ter waarde van 15.000 gulden. Het kussen is van een bejaarde vrouw die het vele jaren als spaarpot gebruikte. Het geld was bedoeld als appeltje voor de dorst voor haar twee dochters. Beide kinderen besloten het huis van moeder eens flink op te ruimen, terwijl de vrouw zelf een weekje naar Amsterdam was. Toen zij bij thuiskomst ontdekte wat er was gebeurd, sloeg de schrik toe. Het kussen leek onvindbaar. ,,Het was niet meer geschikt voor de verkoop en lag ergens tussen een enorme hoeveelheid textiel”, vertelt bedrijfsleider Wim Kits van het kringloopbedrijf. ,,Na veel speurwerk hebben we het kussen gevonden, het geld zat er nog keurig in.” Daarmee was de nachtmerrie voor de bejaarde vrouw voorbij. Het kringloopbedrijf is beloond met een bedrag van 200 gulden. ,,We kopen er iets lekkers voor”, zegt de bedrijfsleider. Drie jaar geleden ontdekte een medewerker van Het Goed in een kostuum een geldbedrag van 6900 gulden. Ook toen is het geld aan de eigenaar teruggegeven.

11-6-2009
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schaalt de pandemie-alarmfase op naar niveau 6, het hoogste niveau, in verband met de Mexicaanse griep. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 27.000 griepgevallen en 141 doden als gevolg van het griepvirus bevestigd.

11-06-2010
Weduwe Ineke Verboekend uit Hoogezand was zo boos op haar huisarts over een aantal brieven voor haar overleden man dat ze deze week met de urn van haar overleden man bij de praktijk op de stoep stond. Nadat Verboekend voor de tweede keer in zeven maanden tijd een uitnodiging voor haar overleden man bij de post aantrof, was voor haar de maat vol en besloot ze zich met urn en al bij de arts te melden.

11-06-2010
De eerste aftrap bij het negentiende WK voetbal is in het Soccer City Stadium van Johannesburg verricht. Het openingsduel tussen gastland Zuid-Afrika en Mexico in groep A begon door alle officiële plichtplegingen enkele minuten te laat. In het volgepakte stadion (95.000 toeschouwers) werd het 1-1. Voorafgaand aan de wedstrijd ging een spectaculaire openingsceremonie.

11-6-2048
In Zuid-Noorwegen en Midden-Zweden is een ringvormige zonsverduistering te zien.

  One Response to “Dit was het nieuws (11 juni)”

  1. Net als dat alle muziek een verbinder is.
    2022 Tyler Theo Hendrik H. yom Huledet sameach met je neefje Dimario.
    1977 Militairen maken een eind aan de treinkaping bij De Punt, was een spannende tijd. Hans

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.