aug 012023
 

Augustus (augustus)
Eerst noemde men de 6 e maand heel toepasselijk Sextilis en de Romeinen hebben deze maand in beginsel gewijd aan Ceres, de Godin voor de landbouw en beschaving. Ook Sextilis heeft omstreeks 44 v. Chr. een naamswijziging ondergaan en hernoemd naar keizer Octavianius, door de Romeinse senaat Augustus (de verhevene) genoemd. Maar omdat deze maand traditioneel slechts 30 dagen telde, werd februari een dag gekort, zodat de beide keizermaanden 31 dagen telden. Zo deed de nagedachtenis voor beiden niet aan elkaar onder.

Aranmanoth
Oogstmaand, korenmaand, arenmaand
Opnieuw een belangrijke gebeurtenis. Het binnenhalen van de oogst. Alle oude benamingen hebben wel een verwijzing in die richting.

Hitfeiten
1-8-1987
‘Who’s that girl?’ van Madonna bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.

1-8-1998
‘De bestemming’ van marco borsato bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

2-8-2013
Het nummer Baby van Justin Bieber heeft de diamanten status bereikt. Hij is de eerste en enige artiest met een single die 12 keer platina heeft behaald.

1-8-2020
‘Savage Love (Laxed – Siren Beat)’ van Jawsh 685 & Jason Derülo bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 5 weken staan.

Geboren
1-8-1779 (Overleden 11-1-1843)
Francis Scott Key – Amerikaanse dichter. Schreef het Amerikaanse volkslied (The Starsprangled Banner).

1-8-1894 (Overleden 14-6-1927)
Ottavio Bottecchia – De eerste Italiaanse wielrenner die de Tour de France won (in 1924). Zijn dood is omgeven door mysteries. In juni 1927 werd hij aan de kant van de weg gevonden met een ernstige schedelbasisfractuur waaraan hij enkele dagen later zou overlijden. Zijn fiets stond netjes tegen een boom.

1-8-1927 (Overleden 18-7-1991)
André Cools – Belgisch politicus.

1-8-1934
Gerrit Krol – Schrijver.

1-8-1936 (Overleden 1-6-2008)
Yves Saint Laurent – Franse mode- en parfumontwerper. Citaat: “Het mooiste sieraad van de vrouw is de liefde.”

1-8-1942
Guus Kuijer – Nederlandse schrijver.

1-8-1944
Elske ter Veld – PvdA-politica.

1-8-1953
Robert Cray – Blueszanger, pianist van de Robert Cray Band (Right Next Door).

1-8-1958
Frank DeBoosere – Vlaamse weerman.

1-8-1959
Joe Elliott – Zanger van de heavy-metalband Def Leppard.

1-8-1961
Danny Blind – Nederlands voetballer en voetbaltrainer

1-8-1962
Gerrit Jan Alfons (Gertjan) Verbeek – Nederlands voetballer (Heerenveen) en voetbaltrainer. (Heerenveen, Feyenoord, Heracles Almelo, AZ)

1-8-1963
Coolio – Rapper.

1-8-1973
Tempest Bledsoe – Actrice. Speelde jarenlang de dochter van Bill Cosby in de Cosby Show.

1-8-1978
Dhani Harrison – Zoon van ex-Beatle George Harrison

Overleden
1-8-1190 (Geboren rond 1140)
Floris III van Holland – Graaf van Holland van 1157 tot 1190.

Nieuwsfeiten
1-8-0
We zijn begonnen aan de warmste periode van het jaar. In de periode van 1 tot en met 10 augustus zijn in het verleden nogal eens temperatuurrecords gebroken. Vooral op4 augustus was het meer dan eens bloed heet. In 1857 werd het op die dag 35,8 graden. In 1990 steeg het kwik in Den Helder naar 33,8 graden, In Kapellebrug werd het die dag 36,7 graden.

1-8-0
Op Sint-Petrus’ Banden trekken de ooievaars naar andere landen. Deze weerspreuk waarschuwt ervoor dat de zomer niet heel lang meer zal duren. (Gelukkig maar voor mensen die liever van winter houden).

1-8-1291
Vertegenwoordigers van verschillende gebieden in de Alpen slaan de handen ineen en besluiten één land te vormen. De naam van het land: Zwitserland. Het feit wordt op deze dag nog altijd gevierd. Met vuurwerk en vuren die ’s avonds laat op de toppen van de bergen worden aangestoken.

1-8-1674
Een zeer sterke wind (mogelijk een tornado) gaat door het middenschip van de Dom van Utrecht. Op de plaats waar eens dit deel van de kerk stond, ligt nu het Domplein.

1-8-1894
George Samuelson en Frank Harbo voltooien een tochtje van 4800 kilometer van de ene naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het tweetal had de oversteek gemaakt in een roeiboot! De mannen waren op 6 juni vertrokken uit New York en legden op 1 augustus aan in Engeland.

1-8-1902
De woningwet treedt in werking. De wet biedt gemeenten de mogelijkheid eisen te stellen aan huizen. Woningen kunnen ook onbewoonbaar verklaard worden.

1-8-1909
In Barcelona en enkele andere plaatsen in Catalonië komen meer dan 1000 mensen om het leven in uit de hand gelopen demonstraties tegen de regering.

1-8-1909
De Luxemburger Francois Faber wint als eerste buitenlander de Tour de France.

1-8-1912
Tussen Londen en Parijs wordt de eerste luchtpostverbinding ter wereld in bedrijf genomen.

1-8-1913
In België wordt boksen verboden.

1-8-1914
Duitsland verklaart de oorlog aan Frankrijk en Servië

1-8-1936
In Amsterdam opent de tentoonstelling DOOD. Die letters staan voor “De Olympiade Onder Dictatuur”. 150 Europese kunstenaars protesteren met de tentoonstelling tegen het nazi-terreur in Duitsland. De burgemeester van Amsterdam laat tot drie keer toe ‘Duitsland-vijandig materiaal’ verwijderen.

1-8-1936
Adolf Hitler opent de 11-e Olympische Spelen. Meer dan 4000 sporters uit 47 landen doen mee aan het evenement. Veel landen hadden overwogen de spelen te boycotten, uit protest tegen de racistische politiek van Hitler. Toch besluiten ze mee te doen aan de spelen, waarvoor de Duitsers een enorm stadion en een gigantisch Olympisch Dorp bouwden.

1-8-1936
Zwemster Rie Mastenbroek schittert op de Olympisch Spelen in Berlijn. Ze wint drie keer goud en een keer zilver.

1-8-1940
Het boek met de titel “Why England Slept” verschijnt. Het is het debuut van de 23-jarige John Fitzgerald Kennedy. Inderdaad: de man die later president zou worden.

1-8-1941
Het Amerikaanse tijdschrift “Parade” presenteert de nieuwste aanwinst voor het Amerikaanse leger: de Jeep. Het wordt in het artikel beschreven als “een klein vrachtautootje dat bijna alles kan”. Generaal Eisenhower zou later over de Jeep zeggen dat zijn land de oorlog niet zonder het voertuig had kunnen winnen.

1-8-1944
Een Poolse legermacht begint in Warschau een strijd tegen de Duitse bezetters. De Polen proberen zelf de Duitsers verslaan, voordat de Russen dat doen. Ze zijn bang dat hun land onder de invloed van de Russen zou komen als die Polen bedrijven. Uiteindelijk mislukt de opstand in Warschau en zijn het de Russen die het land ontdoen van de Duitsers.

1-8-1944
De 13-jarige Anne Frank maakt voor de laatste keer notities in haar dagboek. Drie dagen later zou ze met haar familie opgepakt worden en worden afgevoerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen.

1-8-1960
“The Twist” wordt uitgebracht: het singletje van Cubby Checker. Het plaatje ontketende een nieuwe dans-rage.

1-8-1968
De mammoetwet (voor het voortgezet onderwijs) treedt in werking.

1-8-1971
Een groep beroemde popartiesten houdt in New York een benefietconcert voor Bangladesh. Het is een van de eerste liefdadigheidsconcerten uit de popgeschiedenis. Op het podium verschijnen grootheden als George Harrison, Ringo Starr, Eric Clapton en Bob Dylan. Ze slagen er in 11 miljoen gulden in te zamelen voor de hongerende bevolking van Bangladesh.

1-8-1976
De Oostenrijkse Formule-1-coureur Niki Lauda raakt zwaargewond tijdens de Grote Prijs van Duitsland.

1-8-1981
Midden in de nacht, om één minuut over twaalf, gaat via het kabelnet van New York MTV van start. De muziekzender, die zich richt op jongeren van 18 tot 24 jaar wordt razend populair in Amerika en slaat zijn vleugels in 1987 uit naar Europa. Twee jaar later – kort na de val van de muur in Berlijn – wordt het signaal ook via het kabelnet van Oost-Berlijn doorgegeven. De eerste van een eindeloze reeks videoclips die MTV in 1981 draait is een toepasselijk nummer van Buggles: “Video Killed the Radio Star”.

1-8-1985
In Amsterdam begint de manifestatie Sail ’85.

1-8-1993
In het Nederlandse onderwijs gaat de basisvorming van start. De basisvorming houdt in dat alle leerlingen in de eerste drie jaar van het voortgezet onderwijs dezelfde 15 vakken krijgen.

1-8-1995
Koningin Beatrix verricht in Dronten de officiële opening van achttiende Wereldjamboree. Met 25.000 scouts, onder wie de Zweedse koning Karl Gustav.

1-8-1995
Volgens de Bosnische regering worden 10.000 moslims uit Srebrenica vermist. Het Rode Kruis twijfelt aan dat cijfer. Duizenden blijken door hun eigen leger te worden vastgehouden, om daarmee de indruk te wekken dat de Serviërs beestachtig te werk zijn gegaan.

1-8-1996
De nieuwe spelling wordt officieel van kracht. Pannekoek wordt pannenkoek, en dat soort ingewikkelde dingen. Omdat nog niet alle schoolboeken zijn aangepast aan de nieuwe regels brengt uitgeverij Wolters Kluwer een stickervel uit waarmee leerlingen in ieder geval in taalboeken foute woorden weg kunnen wegplakken.

1-8-1996
Vesta TV besluit voorlopig niet terug te komen. Het vorige seizoen zond VTV dagelijks een koffie-tijd-achtig programma uit voor jonge moeders. Veel vrouwen keken niet, of gingen liever op de koffie bij RTL4.

1-8-1997
De abonnee-zenders Canal+1 en 2 worden gelanceerd als vervangers van de twee FilmNet-kanalen.

1-8-1998
Burgemeester Patijn van Amsterdam opent de Gay Games. De spelen trekken 15.000 sporters en 200.000 bezoekers. Bijna één miljoen televisiekijkers zijn getuige van de opening. Na de opening wordt directeur Janssens op non-actief gezet wegens een tekort van zes miljoen gulden. De gemeente Amsterdam schiet te hulp.

1-8-1999
Nederland sluit in Istanbul een heel succesvol EK zwemmen af. Ons land behaalde in totaal dertien medailles; negen gouden, twee zilveren en twee bronzen.

1-8-2008
Rond 9.30 uur is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland.

1-08-2011
Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk hypotheken af te sluiten waarop tijdens de looptijd niet hoeft te worden afgelost. Ook kunnen leningen voortaan niet veel hoger zijn dan de waarde van het huis waarvoor de hypotheek bedoeld is.

1-8-2012
Edith Bosch heeft voor de derde keer op rij een medaille gewonnen bij de Olympische Spelen. Na zilver in Athene (2004) en brons in Peking (2008) pakte de Rotterdamse woensdag in Londen opnieuw brons.

1-8-2019
Het boerkaverbod gaat in. Vanaf vandaag mag in het onderwijs, in overheidsgebouwen, in de zorg en in het openbaar vervoer geen gezichtsbedekkende kleding meer worden gedragen.

Sorry, the comment form is closed at this time.