jun 202022
 

Hitfeiten
20-6-1987
‘I wanna dance with somebody’ van Whitney Houston bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

20-6-1998
‘Ghetto supastar (that is what you are)’ van pras & ol’dirty bastard & mya bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

20-6-2009
Beggin” van Madcon bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

20-6-2015
Drank & drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.
Geboren
20-6-1924 (Overleden 30-6-2001)
Chet Atkins – Gitarist. Verkocht meer dan een miljoen albums. Hij wist countrymuziek te moderniseren en maakte zo de weg vrij voor commerciële successen van onder andere Dolly Parton en Shania Twain.

20-6-1942
Brian Wilson – Zat net als zijn broertjes Carl en Dennis in The Beach Boys. Brian speelde bas en zong. Een greep uit de hits van de Beach Boys: Good Vibrations, Help Me Rhonda, Surfin’ USA.

20-6-1945
Anne Murray (Morna Anne Murray) – Zangeres (You Needed Me).

20-6-1949
Lionel Richie – Zanger, eerst van de Commodores daarna solo (All Night Long, Say You Say Me, Hello). Schreef ook liedjes (waaronder Three Times A Lady).

20-6-1954
Michael Anthony – Bassist van Van Halen (Jump).

20-6-1960
John Taylor – Bassist van Duran Duran (Union Of The Snake, Wild Boys, Is There Something I Should Know).

20-6-1967
Nicole Kidman (Nicole Mary Kidman) – Actrice (Days Of Thunder, Batman Forever, Eyes Wide Shut). Trouwde met acteur Tom Cruise.

20-6-1969
Malivai Washington – Tenniskampioen.

20-6-1970
Beppie van Wijk – Soap-actrice. Bekend als Lara Evenhuis in Onderweg naar Morgen.

20-6-1980
Catherine Raney – Schaatsster uit de VS.

Overleden
20-6-1928 (Geboren 16-7-1872)
Roald Amundsen – Noorse ontdekkingsreiziger.Stond op 14 december 1911 samen met vier begeleiders als eerste op de Zuidpool.

20-6-2005 (Geboren 8-11-1923)
Jack Kilby – Uitvinder van de microchip. Hij kreeg in 2000 de Nobelprijs voor de natuurkunde wegens zijn baanbrekende ontdekkingen die een enorme invloed hadden op het dagelijks leven. Al in september 1958 presenteerde Kilby de eerste microchip. Tegenwoordig zitten alle elektrische apparaten vol met dergelijke chips.

Nieuwsfeiten
20-6-1791
Koning Louis de zestiende van Frankrijk wordt opgepakt op het moment dat hij op de vlucht wil slaan voor de Franse revolutie.

20-6-1819
Het schip Savannah is het eerste stoomschip dat een Oceaan oversteekt. Het schip voltooid op deze dag de oversteek van de Atlantische Oceaan.

20-6-1837
De Britse posterijen brengen de eerste postzegel uit met de beeltenis van de nieuwe Koningin Victoria.

20-6-1837
Prinses Victoria wordt uitgeroepen tot Koningin Victoria van Groot Brittannië. Dat gebeurt na de dood van haar oom, koning William IV. Victoria is nog maar 18 als ze koningin wordt. Ze zou 63 jaar koningin blijven, tot aan haar dood in 1901. Die 63 jaar zouden bekend worden als het Victoriaanse tijdperk.

20-6-1867
Rusland verkoopt Alaska aan de Verenigde Staten – voordat daar de bodemschatten werden ontdekt.

20-6-1906
De eerste elektrische tramlijn wordt in Utrecht geopend.

20-6-1914
In Hamburg doopt keizer Wilhelm II de Bismarck, ’s werelds grootste passagiersschip. Het schip was op dat moment nog niet klaar. Acht dagen na haar doop, begon de Eerste Wereldoorlog en werd het werk aan de Bismarck op een laag pitje gezet. Na de oorlog kreeg Duitsland de opdracht het schip af te bouwen en aan de Britten over te dragen. Die noemden het de RMS Majestic. Het zou in september 1923 in recordtijd van 5 dagen, 5 uur en 21 minuten de Atlantische Oceaan oversteken. In september 1939 zonk het schip na een brand.

20-6-1928
De Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen overlijdt als zijn vliegtuig neerstort. Amundsen was op zoek naar het vliegtuig van collega-ontdekkingsreiziger Nobile in het Noordpoolgebied. Die was met zijn luchtschip gestrand op schotsen in de ijszee. Nobile wordt later gered met een ijsbreker.

20-6-1936
De Amerikaanse atleet Jesse Owens breekt het wereldrecord op de 100 meter hardlopen. Hij legt de afstand af in 10 seconden en 2 tienden.

20-6-1937
In Amerika is voor het eerst een operette op televisie te zien. Het gaat om het stuk “Pirates of Penzance”, een productie van Gilbert and Sullivan. Maar een heel klein publiek kan het stuk volgen. Bijna niemand heeft op dat moment nog televisie. De zender die de operette uitzendt is W2CBS. Dat station zou later uitgroeien tot CBS; één van de drie grote tv-netwerken in Amerika.

20-6-1939
Het eerste raketvliegtuig maakt een proefvlucht. Het is het Duitse toestel de Heinkel 176.

20-6-1941
De vierde landelijke hittegolf sinds begin van de telling (1901). De hittegolf duurde 7 dagen, telde 3 tropische dagen met als warmste temperatuur 32,0 °C.

20-6-1943
De Duitsers voeren bij een grote razzia in Amsterdam 5500 joden weg naar Westerbork.

20-6-1944
Het Japans vliegdekschip Hiyo wordt tot zinken gebracht door torpedobommenwerpers van het Amerikaans vliegdekschip Belleau Wood tijdens de Slag in de Filipijnenzee.

20-6-1946
Louis Réard vindt de bikini uit. Het kledingstuk heeft zijn naam te danken aan het eiland Bikini, waar in dat jaar een atoombom tot ontploffing werd gebracht. Volgens de ontwerper hebben de bikini en de bom hetzelfde explosieve effect.

20-6-1948
Dean Martin en Jerry Lewis maken hun televisiedebuut. Ze zijn te zien in het programma “Toast of the Town” van het Amerikaanse CBS.

20-6-1948
De geallieerden voeren in West-Duitsland de D-mark in.

20-6-1953
Het echtpaar Rosenberg wordt in de Verenigde Staten op de elektrische stoel om het leven gebracht. Ze werden veroordeeld wegens atoomspionage voor de Sovjet-Unie.

20-6-1963
De Verenigde Staten en de Sovjet Unie besluiten een ‘hot-line’ aan te leggen: een rechtstreekse telefoonverbinding tussen de Amerikaanse en de Russische president. Contact tussen de presidenten moet de spanningen tijdens de koude oorlog wat moeten verminderen.

20-6-1966
Sheila Scott is de eerste vrouw die er in slaagt in haar eentje rond de aarde te vliegen.

20-6-1968
Him Hines is de eerste mens die in minder dan 10 seconden honderd meter hardloopt.

20-6-1969
Gitarist Jimi Hendrix krijgt de grootste smak geld tot dan toe voor een enkel concert-optreden. Hij speelt een paar stukjes op het jazzfestival van Newport en gaat naar huis met 125.000 dollar in zijn achterzak.

20-6-1976
In Belgrado wordt het Tsjechische nationale elftal Europees kampioen voetbal door West-Duitsland te verslaan. Na de gewone speeltijd en de verlenging stond het 2-2. De strafschoppen werden met 5-3 gewonnen door de Tsjechen.

20-6-1987
Whitney Houston presenteert haar tweede elpee, met de titel “Whitney”. In Amerika staat de schijf de eerste week al op nummer 1. Nog nooit eerder was een elpee van een zangers zo succesvol. Op de schijf vinden we nummers als “I Wanna Dance With Somebody”, “Love Will Save The Day” en “So Emotional”. Whitney is de dochter van Cissy Houston en het nichtje van Dionne Warwick. Ze begon op haar elfde te zingen een kerkkoor in New Jersey. Na werk als achtergrondzangeres bij Chaka Khan en Lou Rawls begon ze een solocarrière.

20-6-1989
In het Autotron in Rosmalen wordt het Huis van de Toekomst geopend. Het was voorzien van de allernieuwste elektronische snufjes en werd steeds aan de laatste ontwikkelingen aangepast. Het trok tot 1994 tienduizenden bezoekers. Alle ruimtes waren voorzien van de elektronische gemakken uit die tijd: integraal geluidssysteem met cd-speler, beeldschermpje hier, beeldschermpje daar, automatische gordijnen, centrale deurvergrendeling; het leek wel een auto. Meest geprezen hoogtepunt was het centrale stofzuigsysteem. De keuken was klein. “In de toekomst kopen we toch alleen maar directklaarmaaltijden”, dachten de makers. In plaats van een gasfornuis vond je er een Philips magnetron.

20-6-1990
In Zuid-Afrika keurt het parlement een wet goed die rassenscheiding op openbare plaatsen afschaft.

20-6-1991
Een krappe meerderheid van de Duitse Bondsdag besluit dat Berlijn de hoofdstad van het herenigde Duitsland moet worden.

20-6-1993
De TGV maakt een eerste proefrit in de Kanaaltunnel. Hij legt de afstand van Calais naar Folkestone af in twee uur. Later zou hij het traject in een kwartier afleggen.

20-6-1994
In Washington wordt de Amerikaanse sportman en filmster O.J. Simpson formeel beschuldigd van moord op zijn ex-vrouw en haar vriend.

20-6-1995
Shell besluit onder grote druk de Brent Spar toch niet af te zinken in de oceaan. Het platform wordt voorlopig ‘geparkeerd’ in een Noorse fjord. Tegen het afzinken van het platform was fel geprotesteerd door milieuorganisaties.

20-6-1997
De 24-jarige Nederlandse beroepsmilitair Wim Alaerds uit Angeren is wereldkampioen paalzitten geworden. Hij heeft het al bijna 50 dagen, volgehouden, om precies te zijn 1188 uur en een kwartier. Zijn laatstovergebleven concurrent is afgestapt, maar Alaerds zit er nog steeds. Ondanks pijnlijke schouders en een houten kont is hij nog niet van plan naar beneden te komen. Hij wil het record zo scherp stellen, dat niemand het in zijn hoofd zal halen om dat nog te willen verbeteren.

20-6-1997
De Amerikaanse tabaksindustrie koopt met f. 700 miljard de rechtszaken af van Amerikaanse deelstaten en zieke (ex-)rokers.

20-6-1997
Eigenlijk zou een 31-jarige man uit Barneveld onderscheiden moeten worden als meest stompzinnige autodief. Hij drukte namelijk ongemerkt op de herhaaltoets van de autotelefoon tijdens het inbreken in een auto. Zo werd de eigenaar gewekt door een telefoontje vanuit zijn eigen auto, en kon hij voorkomen dat de dief ermee vandoor zou gaan.

20-6-2002
De laatste aflevering van Van Gewest Tot Gewest is op televisie. Het programma heeft 37 jaar bestaan, en zond wekelijks reportages uit over de meest uiteenlopende zaken in de Nederlandse provincies. Van Gewest Tot Gewest is samengevoegd met het programma Urbania.

20-6-2021
Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk gewonnen. Dit is zijn dertiende overwinning in zijn loopbaan en derde van dit seizoen. Op dit moment staat hij eerste in het wereldkampioenschap.

Sorry, the comment form is closed at this time.