jul 112021
 

Hitfeiten
11-7-1970
‘In the summertime’ van Mungo Jerry bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar maar liefst 6 weken staan.

11-7-1987
‘I want your sex’ van George Michael bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

11-7-1998
‘The boy is mine’ van brandy & Monica bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

Geboren
11-7-1920 (Overleden 22-9-2001)
Isaac Stern – Russisch-Amerikaans topviolist. Hij trad op in zijn geboorteland Rusland tijdens de Koude Oorlog, speelde in Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog en tijdens de Golfoorlog (waarbij het publiek met gasmaskers op zat). Zijn eerste vioollessen kreeg hij als jochie van zijn moeder.

11-7-1934
Giorgi Armani – Italiaanse modeontwerper.

11-7-1939
Seth Gaaikema – Cabaretier.

11-7-1949
Robert Paul – Cabaretier/zanger. Vooral bekend als stemmen-imitator.

11-7-1965
Lisa Rinna – Actrice (Melrose Place).

11-7-1966 (Overleden 18-1-1990)
Mel Appleby – Helft van het duo Mel & Kim. (Showing Out).

11-7-1984
Marie Sernehold – Blonde zangeres van de A-teens.

Overleden
11-7-1916
Dan Patch – Dan Patch was één van de beroemdste Amerikaanse racepaarden. Over het paard gaat het verhaal dat hij nog nooit één race had verloren. Zijn eigenaar, ene meneer Savage, overleed (heel toevallig) een paar dagen na het overlijden van Dan Patch.

11-7-1994
Kim Il Sung – Leider van Noord-Korea.

11-7-2001 (Geboren 5-11-1946)
Herman Brood – Kunstenaar. Grootverbruiker van drugs (werd “troeteljunk van Nederland” genoemd). Pleegde zelfmoord door van een hoteldak in Amsterdam te springen.

11-7-2012 (Geboren 4-8-1934)
Rutger Hendrik van den hoofdakker (Rutger Kopland) – Nederlandse dichter en schrijver. Van beroep was hij psychiater, maar bij een groter publiek is hij bekend als dichter.

Nieuwsfeiten
11-7-1302
Duizenden Vlaamse strijders hakken een Frans ridderleger in de pan. De ridders droegen gouden sporen en zo kreeg deze slag de naam ‘Guldensporenslag’. Veel Vlamingen beschouwen deze overwinning op de Franstaligen als een belangrijk feit in de geschiedenis.

11-7-1903
Het Franse tijdschrift Temps test de snelheid van de telegrafie. Het blad geeft om 11.35 uur een telegram op dat één keer rond de wereld gaat en om 17.55 uur weer aankomt in Parijs. Nooit eerder is een boodschap zo snel rond de wereld gegaan.

11-7-1919
De Tweede Kamer gaat akkoord met de nieuwe Arbeidswet. Daarin is onder andere de acht-urenwerkdag geregeld, en een vrije zaterdagmiddag.

11-7-1940
De Franse regering vestigt zich in het kuuroord Vichy. Daar stellen de Senaat en de Kamer de grondwet buiten werking en kiezen maarschalk Henri Philippe Pétain als staatshoofd.

11-7-1975
In de buurt van de Chinese stad Xi’an wordt het mausoleum gevonden van keizer Qin Shi Huangdi (gestorven in 210 voor Christus). Het mausoleum wordt bewaakt door een leger van 7000 levensgrote terracotta soldaten.

11-7-1979
In de nacht van 11 op 12 juli stort het ruimtestation Skylab in de Indische Oceaan. Geleerde hadden voorspeld dat het ruimtelab in zee zou vallen, maar veel mensen hadden daar weinig vertrouwen in. In India groeven mensen zich in, in Libanon werd gehamsterd en in Canada kon je zelfs Skylab-verzekeringen afsluiten. Niemand werd door de gloeiende brokstukken geraakt. Een persoon werd er zelfs beter van. Hij streek de 10-duizend dollar op die een Amerikaanse krant had uitgeloofd voor de eerste die met een brokje Skylab kwam opdraven.

11-7-1982
In Madrid wordt Italië wereldkampioen voetbal. In de finale verslaat Italië West-Duitsland met 3-1.

11-7-1983
Hoogtepunt in de hittegolf waarin Nederland vanaf 4 juli in verzeild is. In De Bilt stijgt het kwik tot 33 graden.

11-7-1989
De NCRV zendt voor de 250-ste keer Zo Vader Zo Zoon uit. Presentator was Gerard van den Berg (dat was hij sinds het begin van het programma in 1970).

11-7-1990
Ajax krijgt een boete opgelegd van twee miljoen gulden wegens belastingfraude.

11-7-1995
Boris Jeltsin wordt met hartklachten opgenomen in een ziekenhuis in Moskou.

11-7-1995
President Chirac van Frankrijk wordt in het Europees Parlement uitgejoeld wegens zijn besluit de kernproven op Mururoa te hervatten. Chirac wordt van milieu?-errorisme beschuldigd.

11-7-1995
Bosnisch-Servische troepen nemen de moslim-enclave Srebrenica in. De stad werd bewaakt door Nederlandse VN-militairen, maar die konden niets uitrichten tegen de deportatie van 30-duizend moslims. Vijf- tot achtduizend moslims zouden later door de Bosnische Serviërs worden afgeslacht.

11-7-1995
Friese gevangenen met huisarrest krijgen een elektronisch enkelbandje.

11-7-1996
De Wijkertunnel wordt geopend.

11-7-1996
Bij Srebrenica worden massagraven blootgelegd. Het Joegoslavië-tribunaal vaardigt een arrestatiebevel uit tegen president Karadzic en legerbevelhebber Mladic.

11-7-1998
Peter Jelgersma lanceert het plan om nog in 1998 een landelijke commerciële nieuwszender te beginnen. De zender moet met 40 medewerkers dag en nacht nieuws gaan uitzenden.

11-7-1998
De Ronde van Frankrijk staat volledig in het teken van dopingschandalen. De Franse wielerformatie Festina wordt een week na de start in Dublin naar huis gestuurd, Spaanse ploegen verlaten de Tour op eigen initiatief. Het Nederlandse TVM volgt dat voorbeeld nadat de Franse justitie ploegleider Cees Priem, verzorger Jan Moors en arts Andrei Michailov in hechtenis neemt. Aanleiding daarvoor is de vondst van 104 ampullen EPO (bloeddoping), in maart in een TVM-wagen. De Italiaan Marco Pantini wint de Tour, voor de Duitse titelverdediger Jan Ullrich en de Amerikaan Bobby Julich. Michael Boogerd legt beslag op de vijfde plaats. Jeroen Blijlevens (vierde etappe) en Leon van Bon (negende) winnen een etappe.

11-7-1999
In de hoofdstad Dhaka van Bangladesh heeft de politie twee apen gevangengenomen die zijn opgeleid om drugs te bezorgen en het geld ervoor te innen. Dat gebeurde na een tip. De apen, Munni en Hamid genaamd, bezorgden de siroopachtige vloeistof phensidyl. Daarin zit codeïne dat ontspannend werkt en slaapverwekkend. Phensidyl wordt uit India het land in gesmokkeld. Alcohol en drugs zijn verboden in Bangladesh. Phensidyl is een goedkoop vervangingsmiddel voor verslaafden.

11-7-2002
Volkert van der Graaf, de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, gaat in hongerstaking wegens het permanente cameratoezicht in zijn cel.

11-7-2009
Een Belgische traditie gaat verdwijnen: de rode letters en cijfers op de kentekenplaten zullen worden vervangen door zwarte. Voorts maakte Staatssecretaris Etienne Schouppe van Verkeer bekend dat nieuwe auto’s vanaf juli 2010 standaard een Europese vorm krijgen: links een letter B en een cirkel van sterretjes op een witte achtergrond.

11-7-2010
Het Nederlands voetbalelftal speelt in het stadion Soccer City van Johannesburg de finale van het WK. De tegenstander is Spanje. Oranje is er niet in geslaagd wereldkampioen te worden. Ook in de derde WK-finale in de historie ging het Nederlands elftal onderuit. Na de reguliere speeltijd was het tegen Spanje nog 0-0. Vier minuten voor het einde van de tweede verlenging en dus penalties besliste Iniesta de wedstrijd.

11-7-2021
Gedegen, onzichtbaar en nagenoeg foutloos. Bjorn Kuipers, de eerste Nederlander ooit die die een EK-finale leidde, was een van de uitblinkers tijdens Italië-Engeland. Italië wint de wedstrijd door de penalty-serie beter te nemen.

Sorry, the comment form is closed at this time.