aug 182022
 

Hitfeiten
18-8-1973
‘Rote Rosen’ van Freddy Breck bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.

18-8-2001
‘My way’ van Herman Brood bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

18-8-2018
‘In my feelings’ van Drake bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

Geboren
18-8-1904 (Overleden 1996)
Francis Max Factor – Cosmeticafabrikant.

18-8-1931 (Overleden 11-3-2010)
Henricus Antonius Franciscus Maria Oliva van Mierlo (Hans van Mierlo) – D66-politicus. Eén van de oprichter van D66 en eerste voorzitter van die partij. Was kamerlid, minister van Defensie en minister van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg ook de eretitel ‘minister van staat’.

18-8-1933
Roman Polanski – Regisseur van films als Rosemary’s Baby, Chinatown en MacBeth.

18-8-1937
Robert Redfort – Acteur. Speelde mee in o.a. All the President’s Men, Quiz Show, The Sting, Out of Africa.

18-8-1942
Hans van Willigenburg – Presentator (Koffie-koffietijd).

18-8-1944
Jan Oddink – LPF-politicus. Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Hij is landbouweconoom en was secretaris van het Produktschap Vee en Vlees.

18-8-1950
Dennis Elliot – Drummer van Foreigner (I Want to Know What Love Is, Waiting for a Girl like You)

18-8-1952 (Overleden 14-9-2009)
Patrick Swayze – Acteur/danser. Was te zien in Dirty Dancing, Ghost, Father Hood, Red Dawn, Point Break, North and South.

18-8-1955
Gerard Nijboer – Marathonloper.

18-8-1957 (Overleden 24-1-2003)
Cor van Hout – Nederlands topcrimineel. Bijnaam Flip (of Flipperen) omdat hij als kind gek was van flipperkasten. Was in 1983 één van de ontvoerders van Freddy Heineken. Werd in 1987 veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. Werd doodgeschoten in de Dorpsstraat in Amstelveen door mannen op een motor. Was bevriend met journalist Peter R. de Vries die een boek schreef over de ontvoering van Heineken.

18-8-1957
Ron Stykert – Gitarist van de Australische groep Men At Work (Down Under).

18-8-2009
Shirel van S.- dochter van Di Mario. Op een mooie zonnige dinsdag (24 graden) werd Shirel geboren. Zij was bij haar geboorte 3065 g en 48 centimeter. Geboren als 16.541.752e persoon in Nederland

Overleden
18-8-1998 (Geboren 27-10-1913)
Otto Wichterle – Tsjechisch uitvinder. Vond in 1951 de zachte contactlens uit.

18-8-2018 (Geboren 8-4-1938)
Kofi Atta Annan – diplomaat afkomstig uit Ghana. Hij was van 1997 tot en met 2006 de zevende secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij gold als een succesvol hervormer, stimulator en bruggenbouwer.

Nieuwsfeiten
18-8-0
De laatste Hondsdag. De Hondsdagen begonnen op 19 juli. In het verleden was deze periode niet populair. Het was een tijd waarin het zeer warm (en als het regende) ook nog eens heel vochtig kon zijn. Geen pretje als je geen koelkast had en al het eten bedorf…

18-08-1811
Vanaf deze dag verplicht Napoleon iedereen in Nederland om een achternaam te hebben.

18-8-1919
In Chicago wordt de Anti-Cigarette League of America opgericht.

18-8-1940
Feyenoord wordt door een 2-0 overwinning op Heracles voor de vijfde maal kampioen van Nederland.

 18-8-1941
De eerste tweehonderd gevangenen komen aan in kamp Amersfoort. Het is een groep communisten die eerder waren geïnterneerd in kamp Schoorl.

18-8-1947
Op een marine scheepswerf in, Spanje, ontploft een munitieloods. 147 personen komen om het leven. Talloze huizen en gebouwen worden verwoest.

18-8-1960
De Amerikaanse farmaceutische bedrijf G.D. Searle Drug brengt de eerste anticonceptiepil op de markt.

18-8-1966
In Peking verwelkomt minister van Defensie Lin Biao de eerste rode gardisten; daarmee geeft hij het startsein voor de culturele revolutie.

18-8-1976
De Republikeinse Partij in de Verenigde Staten kiest Gerald Ford tot presidentskandidaat. Daarmee verslaat Ford Ronald Reagan die ook graag kandidaat wilde zijn voor het presidentschap.

18-8-1985
Antwerpen herdenkt dat die stad vierhonderd jaar geleden in handen van de Spanjaarden viel. Ed van Thijn, de burgemeester van Amsterdam was er bij.

18-8-1989
Na een week proefdraaien komt er een eind aan het pasjessysteem in de voetballerij. Voetbalfans zouden een pasje moeten kopen, om een stadion in te kunnen. Het systeem loopt stuk op de gemeenten die weigeren de passen bij de ingangen van de stadions te controleren.

18-8-1990
Groesbeek registreert nachtvorst. Aan de grond wordt een temperatuur gemeten van -0,1 graden.

18-8-1991
Orthodoxe communisten doen een poging Gorbatsjov af te zetten als staatshoofd. KGB-agenten dringen het vakantieverblijf van Gorbatsjov binnen en eisen dat hij aftreedt. Dat weigert hij, en vervolgens wordt hij in het vakantiehuisje opgesloten. De communisten vergaten Jeltsin te arresteren. Die kreeg de meerderheid van de bevolking op zijn hand, en de coupplegers concludeerde 72 uur na het begin van hun actie dat hun greep naar de macht mislukt was.

18-8-1993
De in 1948 gedeserteerde KNIL-militair Poncke Prince krijgt geen visum voor een bezoek aan Nederland.

18-8-1993
De Amerikaanse autoriteiten stellen sjeik Omar Abdel-Rahman in staat van beschuldiging omdat hij betrokken zou zijn bij de aanslag op het World Trade Center in New York. Ook zou hij plannen gehad hebben om het hoofdgebouw van de Verenigde Naties op te blazen.

18-8-1993
De houten 14de eeuwse Kapelle-Brucke in het Zwitserse Luzern wordt door brand verwoest. De gemeenteraad van Luzern besluit meteen na de brand, een nieuwe brug te bouwen in dezelfde stijl als de oude.

18-8-1994
CDA-fractieleider Elco Brinkman treedt af. Het aftreden komt na de groeiende kritiek van leden en het bestuur van het CDA op zijn functioneren. De vrije val van Brinkman begon met het forse verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen. Later kwam hij in opspraak toen bekend werd dat hij commissaris was van een bedrijf dat verdacht wordt van fraude.

18-8-1995
Het nieuwe computerprogramma Windows 95 van het Amerikaanse bedrijf Microsoft is in Nederland al illegaal te verkrijgen. De officiële verkoop van het programma begint op 24 augustus. De politie is met een onderzoek naar de zaak begonnen en ook is de Economische Controledienst ingeschakeld. Er zouden al 50.000 illegale kopieën van Windows 95 in omloop zijn. Producent Microsoft gaat uit van een omzetverlies van 10 miljoen gulden. In de VS loopt en onderzoek naar het programma omdat Microsoft met Windows 95 eventueel een monopoliepositie op de softwaremarkt zou kunnen krijgen.

18-8-1995
Schiphol wil alle parkeerterreinen van de luchthaven uit gaan rusten met een automatisch registratiesysteem voor kentekens. Zo kan autodiefstal aangepakt worden.

18-8-1995
VN-militairen zullen binnen een maand de moslimenclave Gorazde verlaten. Dat maakt de VN bekend.

18-8-1995
VN-waarnemers in de Krajina denken twee massagraven ontdekt te hebben. Ook zijn er aanwijzingen voor moordpartijen door Kroaten. De Verenigde Naties willen de zaak onderzoeken.

18-8-1995
Minister van Mierlo zal in Indonesië de voorgenomen executie van zeven Indonesiërs, onder wie politieke gevangenen, aan de kaak stellen, beloofd hij.

18-8-1996
In Enschede is de Mobiele Eenheid zaterdagavond opnieuw in actie gekomen. Ze trad op tegen relschoppers bij een parkeerterrein waar de afgelopen weken illegaal met auto’s is gecrossed. 24 personen werden gearresteerd wegens openlijke geweldpleging, vernieling en mishandeling.Een televisieploeg van RTL-4 werd aangevallen, waarbij de cameraman licht gewond raakte. Enkele honderden nieuwsgierige toeschouwers werden met een charge weggejaagd. Op het terrein is een samenscholingsverbod van kracht. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam de ME ook al in actie.

18-8-1996
Sport7 begint met uitzenden, maar vlekkeloos is de start van ‘de nationale sportzender’ niet. Ajax-PSV wordt geplaagd door beeld- en geluid storingen en even klinkt zelfs het commentaar van NOS-collega Eddy poelman.

18-8-1996
Op de Paralympische Spelen in Atlanta heeft Nederland zijn eerste gouden medaille binnengehaald. De zwemmer Alwin de Groot uit Barneveld won de 200 meter wisselslag in twee minuten en 19,75 seconden, waarmee hij zijn eigen wereldrecord verbeterde. Jurjen Engelsman werd tweede.Zilveren medailles waren er ook voor Syreeta van Amelsfoort en Rutger Sturkenboom. Ook zij werden tweede op de 200 meter wisselslag, maar dan in klassen met een andere handicap.

18-8-1997
Minister Van Mierlo van buitenlandse zaken verhindert de arrestatie van Deci Bouterse in Brazilië. Voor die arrestatie was medewerking nodig van de Braziliaanse regering. Hij dacht dat hij die niet zou krijgen en dat een mislukte actie ‘een averechts effect’ zou hebben gehad.

18-8-1998
In een korte televisietoespraak na zijn verhoor door een grand jury erkent president Clinton dat hij het Amerikaanse volk misleid heeft over zijn verhouding met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky.

18-8-1998
SBS6 viert haar driejarig bestaan met een spectaculaire uitzending in Leeuwarden. In een grote hal laat de omroep een lange rij dominosteentjes omvallen. Het zijn er om precies te zijn 1.605.757. Ruim vier miljoen mensen volgen het spektakel.

18-8-1998
Otto Frank blijkt vijf pagina’s uit het dagboek van Anne Frank te hebben achtergehouden en in bewaring te hebben gegeven aan een vriend, Cor Suijk. Suijk wil de pagina’s alleen aan het RIOD geven als hij een sponsor vindt.

18-8-1999
De politie in Moskou heeft een 16-jarige jongen gearresteerd wegens moord op zijn vader. De jongen zou na zijn daad het slachtoffer aan de vele katten hebben gevoerd die hij bezat. De jongen heeft zijn vader waarschijnlijk uit frustratie over diens alcoholisme met een hakmes om het leven gebracht, meldde de krant Moskovski Komsomolets woensdag. Volgens het blad, dat doorgaans door de politie goed wordt geïnformeerd, is het lijk tot een stoofpot bereid en deels gevoerd aan de tientallen katten die de jongen hield. De politie heeft stukken mensenvlees in de kattenbakken gevonden. In de koelkast is ook mensenvlees aangetroffen en er stond een grote pot verdachte bouillon in.

18-8-1999
Ruud de Wild gaat de plaats van Rob van Someren op Radio 3 innemen. De dj van BNN vult de uren tussen vier en zes ’s middags en richt zich vooral op jongeren tussen de dertien en negentien. Het programma wordt een coproductie van BNN en TROS.

18-8-1999
Een Nederlandse vader heeft zijn zoon als onderpand voor nog niet betaalde benzine achtergelaten op een tankstation in het Duitse Essen. Naderhand weigerde hij pertinent de jongen op te halen. Vader en zoon waren verdwaald op weg naar een winkelcentrum in Oberhausen en kwamen in Essen met een lege tank te staan. Tot overmaat van ramp bleek het tweetal geen Duits geld op zak te hebben, waarop werd besloten de 18-jarige jongen achter te laten terwijl de vader geld wisselde. De man had het echter zozeer ‘gehad’ met Duitsland, dat hij rechtstreeks naar Nederland reed en weigerde nog een voet in het buurland te zetten. Bemiddeling door de polite in Essen en Meppel liep op niets uit. De man wilde ook de kosten van een taxi of trein reis voor zijn zoon niet betalen. Het Duitse Rode Kruis heeft de jongen uiteindelijk met de trein naar Venlo gebracht, waar de vader hem wel op wilde halen.

18-8-2003
Ondanks de recessie gaat het goed met de verkoop van platte televisies. In de eerste helft van 2003 zijn er al 15.427 plasma- en LCD-schermen verkocht met een totale waarde van 52,5 miljoen euro.

18-8-2004
Wielrenster Leontien van Moorsel (tijdrit) en zwemmer Pieter van den Hoogenband (100 meter vrije slag) winnen de eerste gouden medailles op de Olympische Spelen in Athene.

18-8-2007
De televisiezender RTL 8 word gelanceerd.

18-8-2015
In het midden en oosten van het land is het dagenlang lang niet droog geweest. Het heeft daar namelijk 60 uur achter elkaar geregend. Vooral Gelderland, Flevoland, de oostelijke helft van Utrecht en de westelijke helft van Overijssel kregen het zwaar te verduren.

  One Response to “Dit was het nieuws (18 augustus)”

  1. 1973 ‘Rote Rosen’ van Freddy Breck, voor de jarige.
    8-2009 Shirel van S. gefeliciteerd met je dochter Di Mario.
    1811 Vanaf deze dag verplicht Napoleon iedereen in Nederland om een achternaam te hebben. Ook de familie poepjes en kwast.
    1995 Het nieuwe computerprogramma Windows 95 van het Amerikaanse bedrijf Microsoft is in Nederland al illegaal te verkrijgen, illegale software het bestaat nog steeds. Hans

Sorry, the comment form is closed at this time.