jun 182022
 

Hitfeiten
18-6-1994
‘The real thing’ van 2 unlimited bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

18-6-2011
‘Give me everything’ van Pitbull, Ne-Yo, Afrojack & Nayer bereikt de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

Geboren
18-6-1877 (Overleden 1960)
James Montgomery Flagg – Illustrator. Maakte de wereldberoemde “I Want You’-poster voor het Amerikaanse leger.

18-6-1886 (Overleden 8/9-6-1924)
George Mallory – Bergbeklimmer, ontdekkingsreiziger. Was voor het laatst in leven gezien in 1924 tijdens een beklimming van de Mount Everest. Zijn lichaam werd bij de Mount Everest teruggevonden op 1 mei 1999.

18-6-1942
Paul McCartney (James Paul McCartney) – Muzikant, liedjesschrijver en zanger van de Beatles en Wings. Een greep uit zijn succesnummers: She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Another Day, Band On The Run, Silly Love Songs, The Girl Is Mine.

18-6-1951
Henny Huisman – presentator

18-6-1952
Isabella Rossellini – Model. Stond meer dan 500 keer op de voorpagina van een blad. Acteerde ook in Twin Peaks.

18-6-1953 (Overleden 28-7-2000)
Jerome Smith – Gitarist van KC & The Sunshine Band (That’s The Way I Like It).

18-6-1957
Tom Bailey – Muzikant, zanger. Speelde Keyboards bij de Thompson Twins (Doctor Doctor).

18-6-1960
Barbara Broccoli – Filmproducer (Golden Eye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough). Ze is de dochter van de bedenker van de James-Bondfilms Albert R. Broccoli.

18-6-1961
Alison Moyet (Genevieve Alison Moyet) – Zangeres. Zong eerst in de groep Yazoo (Don’t Go, Situation). Ging later solo verder (All Cried Out, That Old Devil Called Love, Is This Love).

18-6-1967
Irene Moors – Presentatrice van RTL4. Presenteerde tien jaar lang Telekids, meestal samen met Carlo Boszhard.

18-6-1973
Eddie Cibrian – Acteur (The Bold And The Beautiful, Beverly Hills 90210, Saved By The Bell).

18-6-1979
Georgina Kwakye – Actrice. Werd bekend als Gladys Bloem in GTST.

Overleden
18-6-1973 (Geboren 12-8-1888)
Willem Vogt – Nederlands radiopionier. Zeer actief voor de AVRO.

18-6-1992 (Geboren 10-2-1944)
Peter Allen (Peter Woolnough) – Australische zanger, liedjesschrijver en pianist. Hij was van 1967 tot 1970 getrouwd met de dochter van Judy Garland: Liza Minelli. Zijn enige hit in Nederland was I Go To Rio (1978). Hij schreef ook hits voor anderen, zoals I Honestly Love You voor Olivia Newton John en Don’t Cry Out Loud voor Melissa Manchester.

Nieuwsfeiten
18-6-1815
Slag bij Waterloo

18-6-1927
De Amerikaanse posterijen brengen een postzegel uit met het beeld erop van de “Spirit of St.Louis”, en de naam “Charles Lindbergh”. Het was de eerste keer dat de naam van een levend persoon op een Amerikaanse postzegels staat. Met de postzegel worden de prestaties van luchtvaartpionier Charles Lindbergh geëerd.

18-6-1940
Generaal Charles de Gaulle ontsnapt naar Engeland (na de Duitse inval in Frankrijk). Via de BBC roept De Gaulle later het Franse volk op zich te verzetten tegen de bezetter.

18-6-1955
Dit is de laatste datum in het jaar waarop op normale waarnemingshoogte (anderhalve meter boven de grond) vorst is voorkomen. Verschillende plaatsen in Groningen en Drenthe registreren een minimum-temperatuur van -0,8 graden.

18-6-1972
In Brussel wordt Duitsland Europees kampioen voetbal. De Duitsers verslaan met 3-0 de Sovjet Unie.

18-6-1983
Dr. Sally Ride is de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte. Ze is een van de leden van de bemanning (of moeten we dat nu ‘bemensing’ noemen?) van de space shuttle Challenger. De shuttle cirkelt zes dagen rond de aarde.

18-6-1987
De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van landbouw legt beslag op grote hoeveelheden illegaal gevangen kabeljauw.

18-6-1989
In Polen worden gedeeltelijk vrije parlementsverkiezingen gehouden. De communistische partij leidt een dramatische nederlaag. In de strijd om de 161 vrije zetels gaan er 160 naar de vakbond Solidariteit.

18-6-1989
Bij gedeeltelijk parlementsverkiezingen in Polen lijden de communisten een vernietigende nederlaag. Solidariteit weet beslag te leggen op 160 van de 161 zetels in het Poolse parlement.

18-6-1990
PPT Post kondigt een grote reorganisatie aan. 850 van de 2500 postkantoren moeten volgens de PTT verdwijnen.

18-6-1991
Het Eureka-project bestaat vijf jaar. Eureka is een project dat de ontwikkeling en hoogwaardige technieken in Europa moet stimuleren. Het vijf-jarig bestaan, wordt gevierd met een enorme lasershow in Rotterdam.

18-6-1995
Bij een explosie in een wegrestaurant in Belgie komen 16 mensen om het leven.

18-6-1995
Bij lokale verkiezingen boekt extreem rechts in Zuid-Frankrijk flinke winst.

18-6-1996
Jeltsin benoemt rivaal Lebed tot veiligheidsadviseur.

18-6-1996
Netanyahu beëdigd als premier van Israel.

18-6-1996
Vernederd, afgeslacht, beschamend en zielig: de reacties liegen er niet om. Oranje verliest in het EK-voetbal met 4-1 van Engeland en haalt toch de kwartfinale. Dankzij die ene goal van Patrick Kluivert, die tot verbijstering van iedereen pas heel laat door Hiddink werd ingezet.

18-6-1997
Er is ook weer iemand rijk en wie weet ook gelukkig gemaakt: in de provincie Noord-Holland won een onbekende deelnemer 8,4 miljoen gulden in de Staatsloterij. Een kwestie van een opgelopen jackpot. Die acht en een half miljoen was de op een na hoogste prijs die de Staatsloterij ooit uitkeerde. Alleen in de oudejaarstrekking ging er nog meer de deur uit: tien miljoen. Maar dat was eenmalig.

18-6-1997
De Europese leiders zijn het in de nacht van maandag op dinsdag in Amsterdam na moeizame onderhandelingen eens geworden over het Verdrag van Amsterdam, dat het in 1991 gesloten Verdrag van Maastricht moet vervangen. Hoewel de staatshoofden en regeringsleiders spraken van een succes, bleven de resultaten toch ver beneden de verwachtingen.

18-6-1997
In het Drentse Nieuw-Amsterdam heeft de politie een valsemunterij opgerold. Op het moment van de inval waren twee mannen en een vrouw bezig om in een drukkerij achter hun huis valse biljetten van honderd gulden te maken. In het gebouwtje werd voor 3,5 miljoen gulden vals geld aangetroffen. Er werden in totaal vier arrestaties verricht. De afgelopen tijd waren in Drenthe regelmatig valse honderdjes opgedoken.Volgens de politie waren de biljetten nauwelijks van echt te onderscheiden.

18-6-1997
Onder druk van het Turkse leger treedt de fundamentalistische premier Erbakan af. Oppositieleider Yilmaz vormt twee dagen later een nieuwe regering.

18-6-1999
Een 31-jarige Poolse medewerkers van het Land van Ooit raakt ernstig gewond tijdens een riddertoernooi. Aan het eind van het toernooi plaatst de winnaar van het toernooi normaal gesproken het zwaard naast het hoofd van de verliezer in het zand. Vandaag ging het mis. Het zwaard raakte het hoofd. De verwondingen leken niet ernstig, maar een paar dagen na het ongeluk overleed het slachtoffer.

18-6-1999
Canadese onderzoekers zeggen ongebruikelijke kenmerken te hebben gevonden in de hersenen van Alberst Einstein die mogelijk de oorzaak zijn van zijn genialiteit. Wetenschappers van de universiteit van Ontario zeggen dat een deel van de hersenen 15 procent groter is en niet dezelfde karakteristieke groef heeft zoals die in normale hersenen voorkomt. ,,Juist dat deel van de hersenen is belangrijk voor het visuele ruimtelijke denken, voor driedimensionale weergave van ideeën, voor wiskundige redenering en soortelijke functies die terugkomen in de relativiteitstheorie”, aldus een onderzoekster. Einstein was de grondlegger van deze theorie dat de basis vormt voor de moderne natuurkunde. Toen Einstein in 1955 overleed op 76-jarige leeftijd werden zijn hersenen verwijderd en geconserveerd voor onderzoek. Het is het eerste rapport ooit van de anatomie van zijn hersenen.

18-6-1999
Rosenborg Trondheim weert vrouwelijke sportjournalisten uit de kleedkamer. De voetballers van de zevenvoudig kampioen van Noorwegen hebben hun preutsheid getoond. De landelijke krant Dagbladet kreeg een verzoek uit Trondheim om verslaggeefster Mari-By Rise voortaan op de gang te laten wachten tot de heren hebben gedoucht en zijn aangekleed. In Noorwegen is het goed gebruik dat journalisten na afloop van wedstrijden in de kleedkamers hun interviews afnemen. ,,Laat Dagbladet maar een man sturen. De enige vrouw die mij naakt mag zien, is mijn echtgenote Anita”, zei aanvoerder Jahn Ivar (‘Mini’) Jakobsen. Rise vindt het kleedkamerverbod maar onzin. ,,Ik kom daar voor mijn werk en heb dan geen tijd en zin om naar blote mannen te kijken.”

18-6-1999
Het kabinet kies voor gefaseerde invoering van de Betuwelijn.

18-6-2000
De Britse douane in Dover vindt in een Nederlandse vrachtwagen de lijken van 58 gestikte Chinese illegalen. Twee Chinezen hebben de overtocht vanuit de Belgische plaats Zeebrugge overleefd. De Nederlandse chauffeur (33) die de groep in Rotterdam had opgepikt, wordt gearresteerd en zit nog steeds in een Britse cel. In ons land worden 12 mensen aangehouden, 7 van hen zitten nog vast. De hoofdverdachte is spoorloos. Hij werd al eerder wegens mensensmokkel gezocht door Frankrijk. Justitie heeft een in mei ingediend uitleveringsverzoek twee maanden laten liggen. Minister Korthals belooft een betere communicatie tussen justitieambtenaren en met de politie.

18-6-2003
Prinses Maxima is zwanger. Het nieuws lekt uit door een mailtje van de prinses dat terechtkomt bij een journalist van Business Nieuws radio. In het mailtje schrijft Maxima dat ze al drie maanden zwanger is en de afgelopen maanden zeer vermoeiend waren. De publieke omroep zwijgt lang over het nieuws, totdat de RVD het bericht om 17.00 uur officieel bevestigd.

18-6-2004
De Amerikaanse popzangeres Madonna heeft de Hebreeuwse naam Esther aangenomen. Dat verklaart zij in een interview met de Amerikaanse tv-zender ABC. In het vraaggesprek vertelt de van huis uit rooms-katholieke Madonna zich te identificeren met de mystieke joodse koningin Esther. Ze maant de kijker niet te snel te oordelen. “Ik ben er zeer serieus over”,aldus de zangeres. Madonna vertelt verder dat zij voortaan minder opruiend zal zijn.Ze heeft geen spijt van haar provocerende optreden van vroeger. “Tegenwoordig gaat iedereen uit de kleren. Wat is daar nu nog aan?”

18-6-2005
De twintigste landelijke hittegolf sinds begin van de telling (1901). De hittegolf duurde 7 dagen, telde 3 tropische dagen met als warmste temperatuur 32,8 °C.

18-6-2017
In Portugal komen 62 mensen bij een zeer grote bosbrand in Pedrógão Grande.

Sorry, the comment form is closed at this time.