jun 192022
 

Hitfeiten
19-6-2004
‘Holiday in Spain’ van Counting Crows & Bløf bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 5 weken staan..

Geboren
19-6-1623 (Overleden 19-8-1662)
Blaise Pascal – Franse wiskundige.

19-6-1856 (Overleden 7-5-1915)
Elbert Hubbard – Schrijver (A Message To Garcia). Kwam om het leven bij de ondergang van het schip Lusitania

19-6-1928
Tommy DeVito – Zanger van The Four Seasons (Sherry, Big Girls Don’t Cry, Walk Like A Man).

19-6-1942 (Overleden 31-10-1985)
Aage Meinesz – Crimineel. Werd ‘meesterkraker’ genoemd. Hij kreeg die bijnaam vanwege zijn vaardigheid met de thermische lans waarmee hij een serie bankroven pleegde. Nadat hij was gearresteerd en veroordeeld werd hij opgesloten in het Leeuwarder Huis van Bewaring. Hieruit ontsnapte hij door het doorzagen van de tralies van zijn cel.

19-6-1942 (Overleden op 17-08-2007)
Jos Brink – Presentator. Dominee. Presenteerde in de jaren tachtig het razend populaire Wedden Dat???

19-6-1947
Salman Rushdie – Schrijver. Ayatollah Khomeini van Iran riep moslims op Rushdie te doden vanwege zijn kritische boek ‘De Duivelsverzen’.

19-6-1951
Ann Wilson – Zangeres van de groep Heart (Alone, Crazy On You).

19-6-1953
Larry Dunn – Muzikant. Speelt keyboards bij Eart Wind & Fire (Boogie Wonderland, After The Love Has Gone, Shining Star).

19-6-1954
Henk Samplonius – Radio-presentator (TROS).

19-6-1954
Kathleen Turner – Actrice (The Jewel Of The Nile). Ze deed de stem van Jessica Rabbit in de film Roger Rabbit.

19-6-1957 (Overleden 11-9-2003)
Anna Lindh – Zweedse minister. Overleed nadat ze was neergestoken in een een warenhuis in Stockholm.

19-6-1959
Mark DeBarge – Trompettist van de familiegroep DeBarge (Rhythm Of The Night).

19-6-1962
Paula Abdul – Zangeres en choreografe.

19-6-1978
Garfield de kat. – Stripfiguur. Bedacht door tekenaar Jim Davis. De eerste avonturen Garfield waren in 41 kranten in de Verenigde Staten te volgen. Later werd het aantal kranten dat de strip publiceerde uitgebreid tot mee dan 2500 en konden meer dan 220 de avonturen van de kat volgen.

Overleden
19-6-1953 (Geboren 28-09-1915)
Ethel Rosenberg – Werd net als haar man ter dood gebracht omdat ze informatie over de bouw van kernbommen aan de Russen zou hebben doorgegeven (zie ook Julius Rosenberg).

19-6-1953 (Geboren 21-5-1918)
Julius Rosenberg – Werd samen met zijn vrouw Ethel Rosenberg in New York ter dood gebracht op de elektrische stoel, omdat ze informatie over een kernbom zouden hebben doorgespeeld aan de Sovjet Unie. De belangrijkste getuige in het proces tegen de Rosenbergs is de broer van Ethel die als technicus aan de bouw van de atoombom gewerkt heeft. Ook hij zou aan de spionage hebben meegedaan. Hij komt er af met een celstraf van 15 jaar. Julius en Ethel Rosenberg hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Nieuwsfeiten
19-6–240
(Het jaar 240 voor Christus dus, maar sommige bronnen hebben het over het jaar 230 voor Christus). De Griekse geleerde Eratosthenes is de eerste wetenschapper die de omtrek van de aarde berekent. Hij doet dat op een heel slimme manier. Hij wist dat op het middaguur – als de zon op zijn hoogste punt staat – op de ene plek in Egypte de zon precies bovenaan aan de hemel staat, terwijl hij honderden kilometers verderop een schaduw werpt. Aan de hand van deze gegevens berekent hij dat de aarde een omtrek moet hebben van 5.000 stadiën. Hij zit 850 stadiën naast de werkelijke omtrek. (In moderne maten: de aarde heeft een omtrek van 40.000 kilometer).

19-6-1846
Een historische dag voor alle liefhebbers van honkbal. Op deze dag wordt namelijk in de plaats Hoboken in New Jersey de allereerste officiële honkbalwedstrijd uit de geschiedenis gespeeld. In het veld staan teams van de New York Baseball Club en de Knickerbocker Club. Het team uit New York wint het partijtje dat maar vier innings duurde.

19-6-1938
Italië wordt voor de tweede keer wereldkampioen voetballen.

19-6-1939
In Atlanta wordt een plaatselijke wed van kracht die het bezit van flipperkasten illegaal maakt.

19-6-1940
Italië verklaart de geallieerden de oorlog.

19-6-1948
In West-Duitsland wordt de D-Mark als munteenheid ingevoerd.

19-6-1964
De eerste telefoonkabel tussen Japan en de VS wordt in gebruik genomen.

19-6-1964
Oprichting van profvoetbalclub Cambuur Leeuwarden.

19-6-1967
Paul McCartney geeft op de televisie toe dat hij ooit LSD gebruikt heeft.

19-6-1976
Koning Gustav van Zweden trouwt met Sylvia Sommerlath. ABBA zingt Dancing Queen op de bruiloft.

19-6-1978
De kat Garfield komt ter wereld. De stripfiguur verschijnt tegelijk in 41 Amerikaanse kranten. Twintig jaar later is de kat te zien in 2550 verschillende kranten over de hele wereld in zeventien talen. De luie, cynische kat met zijn suffe vrijgezelle baas en domme hond Oddie zijn bedacht door Jim Davis.

19-6-1981
De zwaarste sinaasappel ooit wordt tentoongesteld in het plaatsje Nelspruit in Zuid Afrika. De grote oranje bal weegt twee-en-een-halve kilo.

19-6-1981
Superman II draait voor het eerst in de bioscopen en breekt meteen een record. Het is de film die op de dag van zijn première het meeste geld ooit in het laatje brengt. De filmmaatschappij is aan het eind van deze dag vijf en een half miljoen dollar rijker. Drie dagen later is de opbrengst al gestegen tot veertien miljoen dollar. Een deel van het geld is bestemd voor de hoofdrolspeler uit Superman II: Christopher Reeve.

19-6-1995
Het protest tegen de voorgenomen dumping van het olieplatform Brent Spar in de Oceaan neemt toe. In zeven landen voert Greenpeace actie tegen Shell.

19-6-1995
Nederlandse VN’ers vormen in Zagreb een erehaag voor de drie vrijgelaten Nederlandse VN waarnemers.

19-6-1996
Boekhouders van het Centraal Plan Bureau hebben jarenlang de kas van hun werkgever geplunderd. Dat kostte het CPB enkele honderdduizenden guldens.

19-6-1997
In de Eerste Kamer is een rampenoefening gehouden. Gespeeld werd, dat een PTT-monteur in de kelder per ongeluk brand had gesticht. Er was veel rook, dertig mensen werden geëvacueerd, en het was allemaal net echt.Oefening geslaagd. Maar net op het moment dat men tevreden achterover wilde leunen, bleek er toch iets te zijn misgegaan. De zogenaamde PTT-monteur die de zogenaamde brand had gesticht, was nog altijd in de kelder. Men was vergeten hem ook weg te halen.

19-6-1997
In een dierenpark in het Gelderse Neede zijn twee pauwen letterlijk kaalgeplukt. Alle honderd veren waren eruit getrokken, vermoedelijk om ze te verkopen. Zeven maanden geleden had het park ook al te maken met gruwelijke dierenmishandeling. Toen werden vier krielkippen aan stukken gescheurd.

19-6-1997
De Cambodjaanse massamoordenaar Pol Pot wordt door militairen van zijn eigen Rode Khmer gearresteerd.

19-6-1997
Een Britse rechter heeft McDonald’s in het gelijk gesteld in een rechtszaak wegens smaad tegen twee milieu-activisten. De twee verspreiden al enkele jaren een pamflet waarin zij oproepen de hamburgerketen te boycotten. Volgens dat pamflet maakt McDonald’s zich onder meer schuldig aan het kappen van grote stukken oerwoud in Latijns-Amerika om vee te laten grazen voor het vlees van de hamburgers, en heeft McDonald’s de honger in de Derde Wereld op z’n geweten. De rechtszaak heeft 313 zittingsdagen geduurd, en is daarmee de langste in de Britse juridische geschiedenis. De activisten zijn veroordeeld tot het betalen van 100.000 dollar aan smartengeld.

19-6-1998
Een meisje uit Drachten haalt een 10,3 voor het eindexamen VWO wiskunde, nadat het examen was opgewaardeerd.

19-6-1999
De Britse prins Edward trouwt met Sophie Rhys-Jones. Heel Engeland vraagt zich af of dit huwelijk wel standhoudt.

19-6-2000
De Britse douane vindt op de lijken van 58 illegale Chinezen in een Nederlandse vrachtwagen in Dover.

19-6-2001
De Nederlandstalige editie van Wikipedia gaat van start en is na tien jaar de op acht na grootste editie van deze online encyclopedie (internetencyclopedie) gemeten naar het aantal artikelen, na de Engelse, Duitse, Franse, Italiaanse, Poolse, Spaanse, Japanse en de Russische. Op 19 juni 2001 werd de Nederlandstalige Wikipedia gestart met het 1e artikel, ruim vijf maanden na de Engelse pioniers. Welk artikel het 1e artikel was, is onbekend.

19-6-2002
PandaDroom in de Efteling wordt geopend.

19-6-2009
De Eftelingattractie Pegasus wordt gesloten om vervolgens afgebroken te worden.

19-6-2014
Felipe VI volgt Juan Carlos I op als koning van Spanje.

19-6-2022
Voor het eerst in zijn Formule 1-loopbaan heeft Max Verstappen de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. Op het Circuit Gilles Villeneuve moest de wereldkampioen er hard voor werken, maar troefde hij uiteindelijk Carlos Sainz af. Het is de 26ste overwinning in zijn carrière.

Sorry, the comment form is closed at this time.