jun 212022
 

Hitfeiten
21-6-1969
‘Ballad of John & Yoko’ van Beatles bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 4 weken staan.

21-6-1980
‘Cara mia’ van Jay and the Americans bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

21-6-1986
‘What have you done for me…’ van Janet Jackson bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

21-6-2008
‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft er 2 weken staan.

21-6-2014
‘Rio’ van Gerard Joling bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft er 1 week staan.

Geboren
21-6-1905 (Overleden 15-4-1980)
Jean-Paul Sartre – Frans schrijver, filosoof. Hij was de spil van het Franse existentialisme. Hij ging er van uit dat de mensen een wezen is dat er toe veroordeeld is vrij te zijn, maar niet in staat is die vrijheid inhoud te geven. Zijn beroemdste boek is ‘L’ètre et le néant’ uit 1943.

21-6-1932
O.C. Smith (Ocie Lee Smith) – Zanger (The Son Of Hickory Holler’s Tramp).

21-6-1938
Ron Ely (Ronald Pierce) – Acteur (Tarzon).

21-6-1944
Ray Davies – Gitarist, zanger en liedjesschrijver van The Kinks (You Really Got Me, A Well Respected Man, Sunny Afternoon, Lola).

21-6-1945
Chris Britton – Gitarist van The Troggs (Wild Thing).

21-6-1982
Prins William – Oudste zoon van de Britse troonopvolger Prins Charles en zijn echtgenote Diana.

Overleden
21-6-2001 (Gebroren 2-8-1924)
Carroll O’Connor – Acteur. Vooral bekend als driftkop Archie Bunker in de televisieserie All In The Family. O’Connor kreeg vier Emmy’s voor zijn rol waarin hij geen goed woord over had voor joden, kleurlingen, homo’s, hippies en vooral zijn schoonzoon ‘meathead’.

21-6-2001 (Geboren 22-8-1917)
John Lee Hooker – Legendarische bluesgitarist. Nam meer dan honderd albums op en had een grote invloed op generaties muzikanten. Was ook bekend van de film The Blues Brothers.

21-6-2003 (Geboren 8-1-1934)
Piet Dankert – Politicus (PvdA). Was lid van de Tweede Kamer, Europarlementariër en staatssecretaris van buitenlandse zaken. Werd in1982 voorzitter van het Europees Parlement.

21-6-2011 (Geboren 4-10-1962)
Paul Goeken – Nederlands schrijver die ook bekend werd onder het pseudoniem Suzanne Vermeer.

Nieuwsfeiten
21-6-0
Einde van de schaapscheerderskou: een periode (die begint rond 15 juni) waarin het behoorlijk fris kan zijn.

21-6-1633
De kerkelijke autoriteiten dwingen Galileo Galileï afstand te doen van zijn visie op het heelal. Galileï had in het openbaar gezegd dat hij achter Copernicus stond: de wetenschapper die beweerde dat de aarde om de zon draait (en niet andersom). Het proces tegen Galileï heeft de verhouding tussen kerk en natuurwetenschappen eeuwenlang ernstig verstoord.

21-6-1859
Andrew Lanergan uit de Amerikaanse stad Boston is de eerste uitvinder die patent krijgt op een ontwerp van een raket.

21-6-1905
Jean Paul Sartre ziet het levenslicht. Hij zou uitgroeien tot groot Frans filosoof en schrijver. Hij was erg links.

21-6-1913
Georgia Broadwick is de eerste vrouw die het waagt uit een vliegtuig te springen. Gelukkig voor Georgia maakt ze de sprong aan een parachute en komt ze veilig op de grond terecht. Ze maakt de sprong boven Los Angeles.

21-6-1919
Om 12 uur ’s middags laten de bemanningsleden van zeventig Duitser oorlogsschepen gelijktijdig hun schepen zinken. De schepen lagen in een haven ten noorden van Schotland en moesten na het Duitser verlies van de Eerste Wereldoorlog aan de geallieerden overgedragen worden. De Duitsers voelden daar niets voor en lieten de schepen zinken. De zeelui konden op tijd de zinkende oorlogsschepen verlaten.

21-6-1940
Richard Nixon, de man die als president van Amerika verzeild zou raken in het Watergateschandaal, trouwt. Hij geeft het jawoord aan Thelma Catherine Ryan.

21-6-1948
Platenmaatschappij Columbia maakt de introductie bekend van de langspeelplaat. De schijf is 12 inches groot en kan aan elke kant 23 minuten muziek bevatten. De komst van de elpee zou al snel het einde betekenen voor de 78-toerenplaten: die waren breekbaar en ze bevatten maar één liedje per kant. Eén van de eerste elpees die op de markt kwamen was een plaat met muziek uit de musical “South Pacific”.

21-6-1948
Op een computer met de naam “Manchester Mark 1” wordt het eerste computerprogramma gestart dat van te voren is opgenomen.

21-6-1950
Een zware windhoos trekt over de Noord-Brabantse plaats Willemstad. Hierbij zijn twee doden te betreuren.

21-6-1963
Kardinaal Giovanni Battista Montini, aartsbisschop van Milaan, wordt tot paus gekozen. Hij neemt de naam Paulus VI aan en is de opvolger van Paus Johannus XXIII.

21-6-1967
Actrice Melina Mercouri is vanaf nu geen Grieks staatsburger meer. Het staatsburgerschap wordt haar ontnomen, wegens haar kritische uitlatingen over het kolonelsregime in Griekenland.

21-6-1968
In Amersfoort wordt de Raad van Kerken opgericht.

21-6-1969
Zager & Evans brengen hun legendarisch hit uit met de titel “In the Year 2525”.

21-6-1970
Met (volgens kenners) prachtig spel, winnen de Brazilianen het wereldkampioenschap voetbal. In Mexico Stad verslaat het elftal van Pelé Italië met 4-1. Omdat de Brazilianen ook al in 1958 en 1962 de wisselbeker gewonnen hebben, mogen ze de beter nu houden. Voor het WK van 1974 wordt een nieuwe beker gemaakt.

21-6-1977
De BBC doet het liedje God save the Queen van de Sex Pistols in de ban. De plaat mag niet meer gedraaid worden op de radiostations van de omroep. Ondanks dat wordt punk dat jaar een zeer populaire muziekstroming.

21-6-1977
Manachem Begin wordt de zesde minister-president van Israel. Begin is lid van de Likud-partij.

21-6-1978
In Londen vindt de premiere plaats van de musical Evita van Andrew Lloyd Webber. De musical heeft de Argentijne presidentsvrouw Eva Perón als onderwerp.

21-6-1979
Sony lanceert de eerste Walkman.

21-6-1985
Amerikaanse, Braziliaanse en Duitse wetenschappers komen tot de conclusie dat de skeletten die in Brazilië zijn gevonden, van de Duitse Nazi-arts Josef Mengele zijn.

21-6-1988
Dit is de dag dat Oranje historie schreef. In en tegen West-Duitsland werd er met 1-2 gewonnen van de aartsrivaal. De rekening van 1974 was vereffend en deze generatie voetballers rekende ook in één klap af met de generatie van 1974. Het Nederlands Elftal won niet alleen, het was gewoonweg beter en speelde ook nog eens fraai voetbal.

21-6-1989
In de Chinese stad Changhai worden drie studenten in het openbaar geëxecuteerd. De studenten waren betrokken bij de bezetting van het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

21-6-1989
Malanie Griffith en Don Johnson trouwen voor de tweede keer met elkaar. (Andere bronnen zeggen dat het huwelijk op 26-6 gesloten is).

21-6-1990
Een aardbeving in Iran kost het leven van 25.000 mensen.

21-6-1994
Midden in de nacht zitten 2,8 miljoen mensen voor de televisie. Ze volgen de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Saoedi-Arabië. Het duel begint om half twee ’s nachts. De eindstand was 2-1 voor Nederland.

21-6-1995
De Japanse politie maakt een einde aan een vliegtuigkaping. De kaper, die de vrijlating eiste van de Japanse sekteleider Asahra, wordt ingerekend.

21-6-1996
De NOS bereikt een akkoord met de nieuwe zender Sport7 over licenties. De NOS zal op zondag net als altijd met een uitgebreid voetbaloverzicht komen.

21-6-1997
Het kerkpad in Geldermalsen is gestolen. Onbekenden hebben ’s nachts zo’n 300 oude klinkertjes bij de Nederlandse hervormde Kerk losgepeuterd, en zijn vervolgens spoorloos met de buit verdwenen. De stoep bij het godshuis is compleet vernield. Het kerkbestuur heeft nog geen idee wat de waarde is van de vrij zeldzame steentjes.

21-6-1998
De Franse politieagent Daniël Nivel wordt tijdens het WK voetbal door Duitse supporters met een ijzeren staaf op het hoofd geslagen. De agent raakt in coma. Later blijkt de mishandeling het werk te zijn van een Duitse voetbalfan.

21-6-1999
Nederland heeft er twee nieuwe kranten bij. Het gaat om Metro en Sp!ts. Beide kranten liggen bij het de stations en reizigers kunnen ze gratis meenemen. In de kranten staan korte artikelen waarmee de reiziger in 20 tot 30 minuten wordt bijgepraat over het nieuws. Beide kranten worden een succes. Terwijl de bestaande dagbladen steeds minder abonnees trekken, lezen steeds meer mensen Metro en Sp!ts.

21-6-1999
Discotheek Roxy in Amsterdam brandt af. Dat gebeurt tijdens een feest ter nagedachtenis aan een van de overleden oprichters van Roxy. Deze oprichter hield veel van vuur, en daarom werd er vuurwerk afgestoken in de disco. Dat heeft de boel waarschijnlijk in lichterlaaien gezet.

21-6-1999
Het begin van de astronomische zomer is in Oostenrijk gepaard gegaan met sneeuwval. In de bergen sneeuwde het op sommige plaatsen onder 1500 meter. Op de Grossglockner viel ’s nachts 15 centimeter. Door de krachtige wind ontstonden sneeuwhopen van soms een halve meter hoog.

21-6-1999
SBS6 en KPN bieden GSM-gebruikers vanaf nu de mogelijkheid met hun telefoon te chatten via de teletekst van SBS6. De omroep heeft hiervoor een speciale teletekstpagina in het leven geroepen.

21-6-2003
Harry Potter en de Orde van de Feniks wordt gepresenteerd. Het is het vijfde boek in de succesvolle serie boeken van J.K. Rowling. De belangstelling was zo groot dat sommige mensen voor de deur van de boekhandels in de rij zaten om kort na middernacht een van de eerste exemplaren ervan te bemachtigen. En dat terwijl die eerste exemplaren in het Engels geschreven waren (een Nederlandse vertaling zou later verschijnen).

21-6-2004
Verenigde Staten – Rond 15:30 GMT vertrekt de eerste particuliere ruimtevlucht ooit. Het ruimtevaartuig, de SpaceShipOne wordt door Mike Melvill bestuurd, en stijgt op tot 100 km hoogte waarna het terugkeert op aarde. Tot dan toe was ruimtereizen voorbehouden aan diverse overheden.

21-6-2005
Lancering van de Cosmos 1, het eerste ruimteschip aangedreven door een zonnezeil.

21-6-2008
Het Nederlands Elftal verliest met 3-1 (n.v.) van Rusland in de kwartfinale en verlaat daarmee het Europees Kampioenschap. Het Nederlands Elftal had in de groepsfase nog wel zoveel indruk achtergelaten door Italië (3-0), Frankrijk (4-1) en Roemenië (2-0) te verslaan.

21-6-2009
België verbiedt vanaf vandaag, als eerste land in de wereld, na clusterbommen en antipersoonsmijnen, nu ook het gebruik van uraanwapens.

21-6-2009
Groenland verwerft zelfbestuur en controle over zijn natuurlijke rijkdommen in overeenstemming met de uitslag van een referendum in 2008.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.