jun 162022
 

Hitfeiten
16-6-2001
´Whole again’ van Atomic Kitten bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

16-6-2012
´Samen’ van René Froger bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

Geboren
16-6-1890 (Overleden 23-2-1965)
Stan Laurel – Komiek. Werd samen met Oliver Hardy wereldberoemd.

16-6-1936
Fred Oster – Nederlandse tv-regisseur en -producent. In de jaren zeventig was hij een bekende televiepresentator van omroep de AVRO.

16-6-1940
Hans Dorrestein – Schrijver, conferencier, pessimist.

16-6-1952
Gino Vannelli – Canadees zanger en tekstschrijver. Door zijn zang en schrijftalent te combineren met pop, rock, jazz en klassieke muziek heeft hij sinds de jaren 70 een eigen geluid ontwikkeld dat volgens zijn fans van bijzondere schoonheid is.

16-6-1957
Adri van Tiggelen – Nederlands voetbaltrainer en voormalig profvoetballer.

16-6-1957
Erik de Zwart (Amsterdam, 16 juni 1957) is een Nederlands radio- en televisiemaker en ondernemer
.

Overleden
16-6-1999 (geb. 13-7-1954)
Peter Giele – Beeldend kunstenaar. Ontwierp onder meer het interieur van de RoXy. Deze Amsterdamse discotheek brandde enkele uren na de begrafenis van Giele af. De oorzaak was vuurwerk dat tijdens het herdenkingsfeest was gebruikt. Eerder op de dag werd het lichaam van Giele in een open kist door de Amsterdamse grachten gevaren.

Nieuwsfeiten
16-6-1903
De Noor Roald Amundsen vertrekt met een schip naar het Noordpoolgebied om de Noordwestelijke doorvaart te onderzoeken.

16-6-1903
Caleb Bradham (van beroep apotheker) brouwt de eerste Pepsi-Cola.

16-6-1903
Henry Ford sticht de Ford Motor Company. Zij eerste auto is het Model A.

16-6-1911
Oprichting van het technologiebedrijf IBM.

16-6-1922
Henry Berliner maakt de eerste helicoptervlucht. Hij vliegt boven College Park in het Amerikaanse Maryland.

16-6-1936
De Waalbrug bij Nijmegen wordt in gebruik genomen. De openingshandeling wordt verricht door koningin Wilhelmina in aanwezigheid van 200-duizend belangstellenden. De brug verbindt het centrum van Nijmegen met Lent. De volle lengte van de Waalbrug bedraagt 604 meter, en hij is in het midden van de boog ongeveer 65 meter hoog. De grootste overspanning, de boog op zich, is 244,10 meter lang, en was indertijd de langste boogspanning van Europa.

16-6-1948
De Franse overheid richt de luchtvaartmaatschappij Air France op.

16-6-1956
Gene Vincent en de Blue Caps brengen het nummer “Be-Bop-A-Lula” uit. Vincent was het antwoord van platenmaatschappij Capitol op de razend populaire Elvis Presley. Echt veel succes had Vincent niet. Hij scoorde maar drie hits.

16-6-1960
Alfred Hitchcock brengt de horrorfilm Psycho uit. De film zou een klassieker worden, onder andere door een griezelige douchescene. In de Verenigde Staten deden censors moeilijk over de film. Vooral het feit dat erin het doorspoelen van een toilet te zien en te horen was, vonden ze te ver gaan.

16-6-1963
De Russen bewijzen dat er ook vrouwen een plaats kan zijn in de ruimte. Met de Vostok 6 wordt namelijk de eerste vrouwelijk kosmonaut de ruimte in geschoten. Haar naam is Valentina Teresjkova.

16-6-1967
Vijftigduizend muziekliefhebbers trekken naar Monterey in California om een legendarisch popfestival bij te wonen. Ze luisteren naar optredens van Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Mamas & the Papas en The Who.

16-6-1969
Uit protest tegen het uitblijven van hervormingen op de universiteit bezetten studenten het Maagdenhuis.

16-6-1972
Het eerste museum dat zich alleen heeft toegelegd op jazzmuziek opent zijn deuren. Je vindt het museum in New York.

16-6-1976
In Soweto, een zwarte woonwijk van Johannesburg, treedt de politie hard op tegen betogers. Daarbij vallen zes doden. Hiern breidt de onrust zich uit.

16-6-1978
In New York gaat de film Grease in premiere. Het is de filmversie van de theaterproductie met dezelfde naam. In de hoofdrol zien we John Travolta en Olivia Newton John. Verschillende liedjes uit de film worden wereldhits. Nummers als: “Grease” (van Frankie Valli), “You’re the One That I Want” en Summer Nights (beide van John en Olivia).

16-6-1980
De film “The Blues Brothers” gaat in premiere. Hoofdrolspelers waren John Belushi en Dan Ackroyd. Ze speelden de broertjes Jake en Elwood Blues. In de film treden grote namen op, onder wie James Brown, Ray Charles en Aretha Franklin.

16-6-1983
Hill Street Blues kunnen we voor het eerst zien bij de NCRV-televisie.

16-6-1984
In de Rotterdamse dierentuin Blijdorp wordt voor de eerste keer ter wereld een olifant in gevangenschap geboren. De baby van 100 kilo krijgt de naam Bernhardine.

16-6-1993
Zowel Nederland als Belgie krijgen dit jaar te maken met een economische recessie. Dat blijkt uit berekeningen van de Europese Commissie.

16-6-1995
De kunstenaar Christo begint met het inpakken van het Duitse Rijksdaggebouw.

16-6-1995
De ministers Borst en Jorritsma zijn het oneens over Schiphol. De minister van Milieu gunt omwonenden nachtrust tot 7.00 uur, van Jorritsma mag er vanaf 6.00 uur al volop gevlogen worden.

16-6-1995
Michael Jackson viert zijn comeback met een nieuw album: “History Past, Present & Future Book 1”, er barst een groot publiciteitsoffensief los.

16-6-1996
Met een kleine 2% verschil wint Boris Jeltsin de verkiezingen in Rusland van zijn communistische rivaal Zjoeganov. Een tweede ronde is nodig.

16-6-1996
Op het Griekse eiland Kreta overlijdt volkskomiek Piet Bambergen. Hij was vooral popualair geworden bij de AVRO en de TROS, als een van de Mounties. Bambergen was 66 jaar.

16-6-1997
De eerste dag van de tweedaagse Eurotop in Amsterdam. De Europese regeringsleiders zijn het deze eerste dag eens geworden over het stabiliteitspact. In dat pact is vastgelegd aan welke begrotingseisen EU-landen moeten voldoen als de Economische en Monetaire Unie eenmaal is ingevoerd. Voor de bestrijding van werkloosheid wordt de komende jaren onder meer geld gebruikt van de Europese Investerings Bank.De regeringsleiders kregen tijdens de topconferentie in Amsterdam allemaal een fiets.

16-6-1997
(t/m18-6) De Amsterdamse Eurotop verloopt moeizaam, maar levert diep in de nacht toch nog het Verdrag van Amsterdam op. Het resultaat valt tegen. Parijs belooft mee te werken aan een harde euro, nadat de EU-leiders afspreken zich actief in te zetten voor meer werkgelegenheid. Er komt echter geen Europese defensiemacht en het dagelijkse bestuur van de EU zal pas slagvaardiger worden gemaakt na de uitbreiding met Oost-Europese landen.

16-6-1997
(t/m 18-6) De politie arresteert tijdens de EU-top 600 betogers op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Hier komt veel kritiek op. Volgens juristen is de vrijheid van meningsuiting geschonden.

16-6-1998
Robert ten Brink stapt over van Veronica naar SBS6. Zijn programma’s (Alle you need is love en Make my day) verhuizen mee. Al eerder besloten Peter Jan Rens, Willibrord Frequin en Peter R. de Vries naar SBS over te stappen.

16-6-1998
Een blinde man blijkt in Buenos Aires een rijbewijs te kunnen kopen.

16-6-1998
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) is klaar. Het grootste woordenboek ter wereld beschrijft tussen de 350.000 en 400.000 woorden.

16-6-1999
Tom Mulder is vandaag dertig jaar disc-jockey. Dat wordt gevierd op Radio 10 Gold. Hij wordt tijdens een live uitgezonden receptie in het zonnetje gezet door corryfeeën uit de vaderlandse radiobranche.

16-6-1999
Uit een garage in Leidschendam is in de nacht van dinsdag op woensdag de dienstauto van minister De Grave (Defensie) gestolen. Zijn Volvo stond daar bij de dealer voor onderhoud. Naast de auto van de bewindsman werd nog een wagen gestolen. Volgens de politiewoordvoerder zaten in de auto geen waardevolle of interessante spullen, omdat de Volvo al een tijdje niet meer door De Grave werd gebruikt. Pas na de onderhoudsbeurt zou hij zich er weer mee laten vervoeren. Koffertjes of laptops waren in het gestolen exemplaar dus niet aanwezig.

16-6-1999
Thabo Mbeki legt in Pretoria de eed afgelegd als nieuwe president van Zuid-Afrika. Hij volgt Nelson Mandela op, die sinds het einde van de apartheid in 1994 Zuid-Afrika heeft geleid. De kersverse president legde met een schorre stem, die het gevolg was van een griep, de eed af in verscheidene Zuid-Afrikaanse talen, waaronder het Xhosa, het Zulu, het Engels en het Afrikaans. In zijn toespraak na de eedaflegging zei de nieuwe president dat hij de armoede wil terugdringen en de criminaliteit en corruptie hard wil aanpakken. Onder de 4500 Aanwezigen bevonden zich de Libische leider Muammar Gaddafi, de Palestijnse president Yasser Arafat en president Mugabe van Zimbabwe. Nederland werd vertegenwoordigd door minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken.

16-6-2001
1,4 miljoen mensen zien op SBS 6 dat Gerrit van der Does de finale van Big Diet wint. Hij is 34 kilo afgevallen en verdient daarmee bijna acht ton. Voorwaarde is wel dat hij aan het eind van het jaar nog steeds minder dan 94 kilo weegt.

16-6-2007
Koningin Beatrix verricht de opening van de Betuwelijn. Het goederenspoor is 160 km lang en verbindt de Rotterdamse haven met Duitsland. De aanleg kostte 4,7 miljard euro, twee keer zoveel als begroot. De projectorganisatie verwacht dat binnen vijf jaar dagelijks 150 goederentreinen het spoor zullen gebruiken.

16-6-2007
Laatste concert van de Nederlandse popgroep BZN.

Sorry, the comment form is closed at this time.