Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/dimario.info/httpdocs/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 666 Dit was het nieuws (30 juni) – די מריו
jun 302020
 

Hitfeiten
Geen gegevens gevonden.

Geboren
30-6-1942
Corrie van Gorp – Zangeres/actrice. Werd vooral bekend door haar samenwerking met André van Duin.

30-6-1943 (Overleden 22-2-1976)
Florence Ballard – Zangeres van de Supremes (Baby Love, Stop! In The Name Of Love!, You Can’t Hurry Love)

30-6-1944
Glenn Shorrock – Zanger van The Little River Band (It’s A Long Way There, Help Is On It’s Way, Reminiscing).

30-6-1946
Serge-Henri Valcke – Acteur. Speelde kok Lucien in de comedy In De Vlaamse Pot en commissaris Buitendam in Baantjer.

30-6-1949
Andy Scott (Andrew Scott) – Gitarist van The Sweet (Funny Funny, Blockbuster).

30-6-1951 (Overleden 23-9-2004)
André Hazes – Zanger, gemeenteraadslid in de gemeente Ronde Veenen. Maakte ooit in pitbullsmoking reclame voor knakworstjes. Hazes werd ontdekt door acteur Johnny Kraaykamp, toen hij als achtjarige stond te zingen op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. In de jaren zeventig brak hij door. Enkele grote hits van hem waren Eenzame kerst en Een beetje verliefd. In 1999 verscheen in de bioscopen de documentaire Zij gelooft in mij.

30-6-1954
Hal Lindes – Gitarist van de Dire Straits (Private Investigations, Sultans Of Swing, Walk Of Life).

30-6-1956
Philip Adrian Wright – Toetsenist van Human League (Don’t You Want Me, The Lebanon).

30-6-1958
Adelheid Roosen – Actrice.

30-6-1966
Mike Tyson – Bokser. Jongste kampioen zwaargewicht (hij was 20 jaar in 144 dagen oud toen hij die titel kreeg).

30-6-1975
Ralf Schumacher – Duits autocoureur. Broer van Michael Schumacher.

30-6-1985
Michael Phelps – Amerikaans zwemmer en 14-voudig olympisch kampioen

30-6-1986
Jamai Johannes Loman – Nederlandse zanger en musicalacteur. Hij was in 2003 de winnaar van het televisieprogramma Idols.

Overleden
30-6-2012 (Geboren 15-10-1915)
Yitzhak Shamir[Hebreeuws: יצחק שמיר ] – een Israëlisch politicus en de zevende premier van Israël.

Nieuwsfeiten
30-6-1841
De Fransman Charles Blondin wandelt de Niagara Waterval over, wandelend over een touw dat over het water gespannen is. De stunt wordt bekeken door 25.000 mensen. Hij doet er vijf minuten over, om de overkant te bereiken.

30-6-1908
In Siberië stort een stuk komeet neer. De inslag veroorzaakt een aardbeving en een vuurstorm en verwoest duizenden vierkante kilometers bos. De schokgolf is zo krachtig dat paarden die 400 mijl van de plaats van de inslag in een weiland staan, omver worden geblazen. Door de inslag komt er zoveel stof in de lucht, dat de regen die naar beneden komt zwart is.

30-6-1913
Met de Bulgaarse aanval op Servië en Griekenland begint de Tweede Balkanoorlog.

30-6-1921
In Peking vindt de eerste vergadering plaats van de Chinese Communistische partij. Eén van de oprichters van die partij is Mao Zedong.

30-6-1934
Adolf Hitler laat in de vroege ochtend verschillende leiders van de SA van hun bed lichten en zonder proces vermoorden. Officieel wordt gemeld dat de SA-leiders Hitler ten val hadden willen brengen en dat ze daarom vermoord worden. Later blijkt dat Hitler van het hele SA-legerkorps af wil.

30-6-1936
Het boek “Gone with the Wind” wordt gepubliceerd. De bestseller van Margareth Mitchell.

30-6-1938
De eeste strip van Superman verschijnt.

30-6-1942
De Duitse en Italiaanse troepen zijn tijdens hun opmars in Noord-Afrika doorgedrongen tot El Alamein, 100 km van Cairo.

30-6-1946
Het Amerikaanse leger brengt een atoombom tot ontploffing in de buurt van het eiland Bikini. De Amerikanen onderzoeken wat er gebeurt als je zo’n bom gooit op een vloot van 200 schepen. De Russen protesteren tegen de proef.

30-6-1950
De communistische regering van Hongarije gelast alle theologische afdeling van universiteiten te sluiten. Op deze manier zou de katholieke kerk, die een belangrijke rol in het land speelt, uitgeschakeld moeten worden. Al eerder zijn priesters gevangen genomen en kerken gesloten. Kardinaal Mindszenty was in 1949 al tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

30-6-1953
De eerste Corvette van Chevrolet rolt in Michigan van de lopende band. De auto kostte toen 3250 dollar.

30-6-1954
In het Zuiden van Noorwegen en Zweden is een totale zonsverduistering te zien. In Nederland gaat een deel van de zon schuil achter de maan.

30-6-1960
De Belgische koning Boudewijn roept Kongo uit als onafhankelijke staat.

30-6-1971
Bij de landing van de Sojoez 7 op aarde komt de bemanning om het leven omdat de druk in de capsule was weggevallen.

30-6-1971
Drie Russen komen om tijdens hun terugweg vanaf het ruimtestation Saljoet 1 naar de aarde. Ze stikken doordat er lucht uit hun ruimteschip lekt.

30-6-1971
Kabinetsformateur Biesheuvel heeft na 63 dagen de formatie van een nieuw kabinet afgerond. In de regering komen ministers van KVP, VVD, AR, CHU en DS’70. Biesheuvel ZELF wordt minister-president.

30-6-1973
In een deel van Afrika is een zonsverduistering van zeven minuten waar te nemen. Het is de op een na langste zonsverduistering in onze tijdrekening.

30-6-1974
Eén van de beroemdste scènes uit de film Jaws van Steven Spielberg wordt op deze dag opgenomen. Het gaat om de scène die speelt op 4 juli: de nationale feestdag in de Verenigde Staten. Het strand en het water zitten vol badgasten. Dat verandert als de eerste witte haai zich laat zien…

30-6-1978
Het kabinet-Van Agt presenteert zijn bezuinigingsnota Bestek 81. In vier jaar tijd moet Nederland tien miljard gulden bezuinigen.

30-6-1985
‘s Avonds om twaalf uur staat de klok één seconde stil, om daarna weer door te tikken. De extra seconden die we daardoor krijgen is nodig om het langzamer draaien van de aarde te compenseren.

30-6-1985
Het actieschip Sirius van Greenpeace ontsnapt uit de haven van Antwerpen. Het schip was daar aan de ketting gelegd omdat het op 4 mei de haven had geblokkeerd.

30-6-1985
Yul Brynner speelt op Broadway voor het laatst zijn rol als koning van Siam in het toneelstuk “The King and I”. Brynner zal waarschijnlijk wel een beetje genoeg gehad hebben van die rol. Het heeft hem in 34 jaar tijd 4600 keer gespeeld.

30-6-1990
In een laboratorium van Philips in Eindhoven wordt voor het eerst in Nederland een HDTV-uitzending ontvangen. Het gaat om een voetbalwedstrijd tussen Ierland en Italië. HDTV biedt een hogere beeldkwaliteit en een breder beeld dan normale TV.

30-6-1992
De Engelse oud-premier Margareth Thatcher wordt in de adelstand verheven. Ze heet voortaan Baroness Thatcher of Kesteven.

30-6-1995
De Space Shuttle Atlantis koppelt voor het eerst aan de Mir. De bemanning gaat op bezoek bij de Russen. Het is het begin van een jaren durende samenwerking waarbij de NASA tegen een flinke vergoeding eigen astronauten in de Mir laat wonen.

30-6-1995
Guus Meeuwis en Vagant brengen de single “Het is een Nacht” uit. Nog geen vijf weken later staat het schijfje op nummer 1 in de hitparades.

30-6-1996
Duitsland wint het Europees Kampioenschap voetbal in Engeland. Op het gras van Wembley verslaan de Duitsers met 2-1 de Tsjechen.

30-6-1997
De Spaanse voetbalclub FC Barcelona heeft bevestigd dat Louis van Gaal de nieuwe trainer wordt. De 45-jarige Amsterdammer heeft een contract voor drie jaar getekend.

30-6-1997
Het noodweer van zondag heeft in Nederland aan zeker drie mensen het leven gekost. Op de rijksweg A27 bij Maartensdijk verongelukten twee mensen toen hun motor in een zware bui door aquaplaning onderuit ging.Op Ameland werd een kampeerder door de bliksem gedood. Hevige regenval en onweer hebben verder in het hele land voor veel overlast gezorgd.

30-6-1997
De Belgische krijgsraad heeft de twee militairen vrijgesproken die ervan werden verdacht een Somalische jongen te hebben mishandeld. Tijdens een vredesmissie in 1993 zouden de twee militairen in Somalië een jongen boven een vuur ‘geroosterd’ hebben. De rechter achtte het niet bewezen dat de Somaliër fysiek geweld was aangedaan. Het leven van de jongen zou volgens de rechter ook niet in gevaar zijn geweest.

30-6-1999
Boris Becker speelt zijn laatste wedstrijd op Wimbledon. In de achtste finale verliest hij van Patrick Rafter. Becker krijgt na de nederlaag een ferme handdruk van hoofdscheidsrechter Allan Mills en een staande ovatie van het publiek. Dat deed hem goed, sprak hij later, met het hoofd vol smart. Becker speelde in 1985 voor het eerst op het gras van Wimbledon. Hij was toen 17.

30-6-1999
Officier van justitie mr. E. Harderwijk heeft woensdag voor de rechtbank in Den Haag zestien jaar cel en een boete van 5 miljoen gulden geëist tegen Desi Bouterse. Justitie vindt dat de ex-legerleider deze straf moet krijgen voor zijn betrokkenheid bij cocaïne transporten naar Nederland.

30-6-2002
Brazilië wint voor de vijfde keer het Wereldkampioenschap Voetbal. In Japan winnen de Brazilianen in de finale van het Duitse elftal. Het wordt 2-0. Beide Braziliaanse doelpunten kwamen op naam van Ronaldo.

30-6-2005
De eenentwintigste landelijke hittegolf sinds begin van de telling (1901). De hittegolf duurde 7 dagen, telde 3 tropische dagen met als warmste temperatuur 32,0 °C.

30-7-2010
Nederlanders zijn het duurst verzekerde volk ter wereld. Vorig jaar is per persoon gemiddeld á 4.715,50 aan verzekerings- en pensioenpremie betaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse Sigma-studie. Jarenlang betaalden de bewoners van het Verenigd Koninkrijk de hoofdprijs, maar afgelopen jaar is het dus ons land dat de lijst aanvoert. Onderaan de lijst staat Bangladesh. Daar wordt jaarlijks per persoon á 3,74 aan premie uitgegeven.

30-6-2010
De Agricultural Bank of China (AgBank) is woensdag begonnen met zijn beursgang. Het bedrijf hoopt dat de verkoop van de aandelen ruim 23 miljard dollar (19 miljard euro) oplevert. Daarmee zou het de grootste beursgang ooit zijn.

30-06-2011
China heeft de langste zeebrug ter wereld. De Jiaozhou-brug verbindt het eiland Huangdao met de oostelijke havenstad Qingdao op het vasteland en is 42 kilometer lang.

30-6-2015
De vierentwintigste landelijke hittegolf sinds begin van de telling (1901). De hittegolf duurde 6 dagen, telde 3 tropische dagen met als warmste temperatuur 33,1 °C.

30-06-2019
Zijn start was dramatisch, maar wat volgde was niets minder dan een masterclass van Max Verstappen. Weggezakt van de tweede positie naar P8 haalde hij de complete top weer in, terug naar P2 en uiteindelijk ging hij in de slotrondes ook voorbij aan het andere megatalent Charles Leclerc. Het is voor Max zijn zesde overwinning in de F1 en de eerste dit seizoen.

Sorry, the comment form is closed at this time.