jul 272023
 

Hitfeiten
27-7-2002
‘Perdono’ van Tiziano Ferro bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 5 weken staan..

Geboren
27-7-1896 (Overleden 1976)
Jan Zwartendijk – Nederlandse bedrijfsleider en diplomaat die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Litouwen duizenden Joden valse papieren verstrekte waardoor ze uit de handen van de Russische en Duitse vervolging bleven

27-7-1935
Jan van Rompaey – Belgisch historicus.

27-7-1940
Sjoukje Hooymayer – Actrice. Speelde jarenlang de rol van dokter Van der Ploeg in Zeg ‘ns Aaa.

27-7-1948
Hennie Vrienten – Zanger van Doe Maar.

27-7-1956
Hakim Traidia – Was jarenlang te zien in Sesamstraat.

27-7-1957
Leonie Sazias – Presentatrice

27-7-1961
Sybrand Niessen – TV-presentator.

27-7-1967
Monique Sluyter – Presentatrice.

27-7-1970
Jeroen Tjepkema – Nieuwslezer van het NOS Radionieuws.

Overleden
27-7-2005 (Geboren 2-5-1912)
Marten Toonder – Striptekenaar en auteur. Hij werd vooral bekend door zijn Heer Bommel- en Tom Poes-strips, die in tientallen kranten in binnen- en buitenland te lezen waren. Verder produceerde hij met zijn maatschappij Toonder Studio’s reclames en tekenfilms. Hij woonde tientallen jaren in Ierland.

Nieuwsfeiten
27-7-0
Vandaag staan zeven heiligen op de kalender. Ze worden de Zeven Slapers genoemd. Het zijn lotsheiligen. “Als het regent op de heilige Zevenslaper, regent het tot zeven dagen later”. Het kan trouwens nog erger: “Naar de Zevenslapers richten zich zeven dagen en zeven weken”.

27-7-1890
Vincent Van Gogh schiet zichzelf in de borst met een pistool. Aan zijn verwondingen overlijdt hij twee dagen later, op 29 juli 1890.

27-7-1909
Orville Wright (één van de bekende vliegenierbroers) breekt het duur-record vliegen. Hij houdt zijn vliegmachine 1 uur, 12 minuten en 40 seconden in de lucht. Aan het eind van de vlucht was Wright zo vermoeid dat hij zijn vliegtuig liet neerstorten. Hij én een passagier die naast hem zat, kwamen er zonder kleerscheuren van af.

27-7-1921
De Canadees Frederick Banting en de Amerikaan Charles Best slagen er als eersten in het hormoon insuline te isoleren. Insuline is het hormoon dat de suikerhuishouding in het bloed regelt. Wie te weinig insuline heeft, lijdt aan diabetes. Te veel of te weinig suiker in het bloed kan gevaarlijk zijn en onder andere blindheid veroorzaken.

27-7-1929
Het laatste gat in de dijk van de toekomstige Wieringermeerpolder wordt gedicht: een nieuwe stap op weg naar inpoldering en afsluiting van de Zuiderzee. Met het droogmalen van de Wieringermeer zou in 1930 een begin worden gemaakt.

27-7-1953
De gewapende partijen in Korea sluiten een wapenstilstandsovereenkomst. Daarmee komt een eind aan een strijd die drie jaar geduurd heeft. De strijd ging tussen het communistische Noorden en het door de Amerikanen gesteunde zuiden van het land.

27-7-1963
De Amerikanen lanceren de Syncom 2, de eerste geostationaire satelliet (een satelliet die boven een punt op aarde blijft hangen).

27-7-1966
Zuidmolukse jongeren stichten brand in de Indonesische ambassade in Den Haag. Ze doen dat uit protest tegen de executie van dr. Soemokil, de oud-president van de Molukse Republiek.

27-7-1976
John Lennon wordt toegelaten als burger van de Verenigde Staten. Daar was een lange juridische strijd aan vooraf gegaan tussen de ex-Beatle en de Amerikaanse regering. Voor wie het weten wil. Het nummer van de immigratiekaart van Lennon was: A-17-597-321.

27-7-1985
Koos Postema presenteert voor het eerst Klasgenoten. Een programma bedacht door Jef Rademakers.

27-7-1986
De Amerikaan Greg LeMond wint de Tour de France. Bernard Hinauld wordt tweede.

27-7-1990
De Sowjet-Republiek Wit-Rusland roept de onafhankelijkheid uit.

27-7-1990
De laatste Deux Chevaux rolt van de lopende band in de Citroën-fabriek in Portugal.

27-7-1995
Minister Voorhoeve vreest dat opheffing van het wapembargo tegen Bosnie leidt tot een ongekende gewelds-toename, die de VN-troepen zal dwingen het strijdgebied te verlaten.

27-7-1995
Enkele hoogwaardigheidsbekleders ontdekken dat in Den Haag de fiets het meest effectieve vervoermiddel is.

27-7-1995
De Franse omroep TFI suggereert dat Greenpeace verantwoodelijk is voor de bomaanlag in Parijs. De organistie is woedend en dient eenklacht in wegens smaad. Volgens TFI zou de bomaanslag een protest zijn tegen de voorgenomen Franse kernproeven bij Mururoa.

27-7-1996
Het commerciele Radio 121 zit in grote financiele problemen. De schuld bedraagt enkele tonnen en negen personeelsleden hebben het faillissement aangevraagd.

27-7-1996
In een hotel in Salou, aan de oostkust van Spanje, is zaterdagochtend een lichte bom ontploft. Het explosief, dat was verstopt in een toiletruimte, veroorzaakte alleen materiele schade. De politie gaat ervan uit dat de bomaanslag het werk is van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Die heeft de afgelopen weken al een tiental aanslagen gepleegd in Spaanse toeristencentra.

27-7-1996
In de Olympische stad Atlanta is een bom-aanslag gepleegd, die aan zeker twee mensen het leven heeft gekost. Van de meer dan honderd gewonden is een dertigtal in ziekenhuizen opgenomen. Het explosief, een zogeheten staafbom, ontplofte in de nacht van vrijdag op zaterdag in het centraal gelegen Olympisch Park, waar op dat moment een drukbezocht popconcert aan de gang was. Tot dusver heeft geen enkele groepering zich verantwoordelijk verklaard voor de aanslag.

27-7-1997
De Duitser Jan Ullrich wint de Tour de France. Het is voor het eerst dat een Duitser de belangrijkste wielerkoers op zijn naam schrijft.

27-7-1998
Linda, Roos en Jessica geven in Aalsmeer hun afscheidsconcert.

27-7-1998
De ministersverdeling voor Paars-2 is rond. Er komt een 15e minister, D66’er Van Boxtel, voor het grotestedenbeleid. Enkele zwaargewichten versterken het kabinet. Oudgedienden wisselen van post.

27-7-2002
In de Oekraine stort een straaljager tijdens een vliegshow in het publiek. Er vallen 83 doden en ruim 100 gewonden.

27-7-2003
Lance Armstrong wint de negentigste editie van de Tour de France. Het is de vijfde eindoverwinning op rij voor de Amerikaanse wielrenner.

Sorry, the comment form is closed at this time.