jul 302022
 

Hitfeiten
30-7-1983
‘Wanna be startin’ someting’ van Michael Jackson bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

30-4-2011
‘Danza kuduro’ van Don Omar & Lucenzo bereikt de eerste plaats in de Nedelandse Top 40. Het nummer blijft daar 7 weken staan.

Geboren
30-7-1863 (Overleden 7-4-1947)
Henry Ford – Oprichter van de Ford-autofabriek. Leuk feitje: in 1926 was 50 procent van alle auto’s op aarde gemaakt door de firma Ford.

30-7-1940
Clive Sinclair – Engelse uitvinder en ondernemer die op verschillende gebieden actief is geweest. In 1972 verkocht hij de eerste pocket calculator, in 1976 het eerste digitale horloge en in 1977 de eerste pocket televisie.

30-7-1941
Paul Anka – Zanger (Calendar Girl).

30-7-1943
Will Luikinga – Presentator van Veronica, Radio 538. Platenproducer.

30-7-1944
Henk van Hoorn – Journalist, presentator (Het Gebouw, Met Het Oog Op Morgen), NOS-baas.

30-7-1947
Arnold Schwarzenegger – Oostenrijks-Amerikaans bodybuilder, acteur en politicus. Hij is de huidige gouverneur van Californië.

30-7-1957
Berdien Stenberg – Fluitiste. Deed mavo, havo en daarna conservatorium. In 1983 brak ze door met het nummer Rondo Russo. Eind jaren negentig ging ze de politiek in. In Almere schopte ze het tot fractievoorzitter van het CDA.

30-7-1958
Kate Bush – Zangeres.

30-7-1963
Claudia Cortez – Actrice uit de Bold And The Beautiful.

30-7-1963
Lisa Kudrow – Phoebe in Friends

Overleden
30-7-2002
Yee Sateow – Thaise man die sinds zijn achttiende zijn haren niet meer knipte. Zijn lokken bereikte uiteindelijk een lengte van 4,8 meter. Zijn broer had nog langer haar: 5 meter 15. De broers waren een toeristische attractie in de stad Chiang Mai.

30-7-2013 (Geboren 22-6-1932)
Dik van Toorn – Nederlands fysiotherapeut. Van Toorn verwierf faam in de sportwereld vanwege zijn behandelingen met o.a. Marco van Basten, Johan Cruijf, Ruud Gullit, Willem van Hanegem, Ronald Koeman, Arjen Robben, Simon Tahamata, Rafael van der Vaart, John de Wolf, Eric Gerets, Jan Siemerink, Joost Bellaart en Jelle Nijdam.

30-7-2013 (Geboren 30-3-1919)
Oscar Benjamin “Ossie” Schectman – basketballer die de eerste punten ooit in de Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA liet noteren

Nieuwsfeiten
30-7-1898
Het blad “Scientific America” drukt de eerste advertentie voor een auto af. De advertentie was van de “Winton Motor Car Company” uit Cleveland, en nodigde lezers uit voortaan hun paard te laten staan en de auto te pakken.

30-7-1898
De arts John Harvey Kellogg ontdekt bij toeval de cornflake.

30-7-1905
Het Zionistisch Congres dat bijeen is in Basel, verwerpt een Brits voorstel om een joodse staat te vestigen in Oeganda. Het congres houdt vast aan Palestina.

30-7-1908
In Londen komt de Italiaanse atleet Dorando Pietri als eerste over de streep bij de Marathon. Hij wordt gediskwalificeerd omdat hij in de laatste meters ondersteund was.

30-7-1914
Nederland gaat over tot mobilisatie. Aanleiding is het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

30-7-1930
Dertien landen, waaronder vier uit Europa doen mee aan het eerste wereldkampioenschap voetbal, dat gehouden wordt in Uruguay. Het gastland wint door in de finale met 4-2 Argentinië te verslaan. Later zouden gastlanden opvallend vaak met de eerst gaan strijken. Het kampioenschap was bedacht door de Nederlander Hirschman en de Fransman Guerin.

30-7-1932
In Los Angelos beginnen de 10e Olympisch Spelen. Slechts 1400 mensen uit 37 landen doen mee aan de spelen. Veel landen zien af van deelname omdat ze opzien tegen de reis van minimaal twee weken. Ondanks de matig opkomst zijn de spelen een succes. Het Amerikaanse Olympisch Comite kan een miljoen gulden aan winst bijschrijven op haar rekening.

30-7-1942
1100 Joodse Rotterdammers melden zich bij Loods 24. Ze worden afgevoerd naar Westerbork.

30-7-1956
Een piepjonge Brenda Lee neemt haar eeste plaatje op. In de studio’s van Decca zet ze het nummer “Jambalaya” op de zwarte schijf. Brenda Lee was nog maar 11 en had een grote carrière voor zich. Tot 1971 scoorde ze verschillende pophits, daarna werd ze country-zangeres.

30-7-1966
Groot Brittannie wordt wereldkampioen voetbal. In het Wembley-stadion verslaan de Britten in de verlenging van de finalewestrijd West Duitsland met 4-2.

30-7-1973
De Veronica Omroep Organisatie dient een aanvraag in om als aspirant-omroep tot het open bestel te worden toegelaten.

30-7-1974
30 juli 1974 is een gedenkwaardige dat voor de Nederlandse ruimtevaart. Op die dag wordt de eerste Nederlandse Kunstmaan, de ANS door de Amerikanen gelanceert.

30-7-1987
De Vlaamse regering gaat accoord met de oprichting van een commerciele omroep in Vlaanderen.

30-7-1987
De tv-serie “L.A. Law” krijgt twintig nominaties voor een Emmy Award. Eén minder dan record-houder “Hill Street Blues” in het seizoen 1981-1982. Uiteindelijk zou “L.A. Law” bij de prijsuitreiking naar huis gaan met vier Emmy’s.

30-7-1990
Op deze dag overlijden zeven bejaarden in Venlo aan de gevolgen van voedselvergiftiging. De bejaarden hadden een toetje gegeten waar rouwe eieren in zaten. In die eieren zatten salmonella-bacterien, die ervoor zorgden dat 50 bejaarden ziek werden en zeven overleden.

30-7-1996
Een waterpolotrainer uit Veenendaal moet een jaar de cel in, omdat hij ontucht heeft gepleegd met negen jongens in de leeftijd van veertien tot zeventien jaar. Zelf zag hij daar weinig kwaads in. Pas toen de rechter hem vertelde dat een van de slachtoffers er ernstig door in de problemen is gekomen, begon de man te twijfelen. Hij moet, naast zijn gevangenisstraf, ook nog twee jaar psychiatrisch worden behandeld.

30-7-1996
De strijd om de vliegroute tussen Amsterdam en Londen wordt feller. De luchtvaartmaatschappij Easy Jet vliegt je sinds een maand of drie voor 98 gulden de Noordzee over. De KLM heeft daarop gereageerd met een prijs van 95 gulden voor een enkeltje. Easy Jet gaat nu de KLM voor de rechter slepen. De maatschappij, van een Griekse reder, denkt de rechter ervan te kunnen overtuigen dat de KLM zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie.

30-7-1996
De huwelijksreis van een Duits paar is niet geworden wat het had kunnen zijn. In Groningen werd de bruidegom opgepakt, omdat hij een kilo softdrugs had gekocht. De bruid wist van niks, hoewel hij haar geld had gebruikt. Ze moest ook nog een paar duizend gulden betalen om haar kersverse echtgenoot weer vrij te krijgen. Dat kon niet verhinderen dat het bruidspaar een weinig romantische huwelijksnacht heeft beleefd: in een Groningse politiecel.

30-7-1996
In Duitsland zijn twee mannen gearresteerd, die worden verdacht van fraude met geldautomaten in midden-en Oost-Nederland. De twee Duitsers werkten met een miniatuurcamera, die vlakbij de geldautomaten werd verstopt. De camera registreerde de pincode. Ook maakten de twee fraudeurs gebruik van een zogeheten bankpas-lezer, die ze bij de toegangsdeur tot de geldautomaat plaatsten. Op het moment dat de client met zijn bankpasje de deur opende, werden de gegevens van de pas doorgeseind naar een verdekt opgesteld registratiepunt. Daar werden de gegevens meteen ingevoerd op een valse bankpas, waarna de rekening kon worden geplunderd. Het Duitse tweetal heeft zo enkele tientallen mensen opgelicht voor in totaal ongeveer 35000 gulden.

30-7-1996
Albert Heijn heeft in het asielzoekerscentrum in ’s Gravendeel als proef een filiaal geopend. De vestiging van de supermarkt komt voort uit het landelijk beleid om asielzoekers zelf voor hun ontbijt en lunch te laten zorgen. In de winkel zijn alleen producten voor de eerste levensbehoeften te koop zodat winkeliers uit het dorp niet alle klandizie uit het asielzoekerscentrum verliezen. De proef zal tot half augustus duren.

30-7-1996
Bij de AVRO is na een intern conflict de voltallige redactie van het Radio-2-programma Van Staa tot zeven ontslagen.

30-7-1996
De EO maakt bekend zijn omroepsters van het scherm te halen. Tegen het zappen.

30-7-1996
De Nederlander Bart Brentjens heeft de gouden medaille gewonnen op het onderdeel mountainbike, een race van bijna 48 kilometer in een park dichtbij Atlanta. De regerend wereldkampioen kwam na een solo van 20 kilometer als eerste over de finish. Het zilver ging naar Zwitserland, Frankrijk sleepte het brons in de wacht. Het was voor het eerst dat het onderdeel mountainbike op het Olympisch programma stond. De overwinning van de 27?jarige Brentjens betekent dat Nederland nu twee gouden medailles heeft.

30-7-1997
Bij twee zelfmoordaanslagen van Hamas vallen in Jeruzalem 15 doden. Uit woede staakt Israël alle vredesoverleg.

30-7-1998
Frits Bolkestein maakt bekend dat hij vertrekt als VVD-leider. Hij wordt geen minister maar ‘backbencher’in de Tweede Kamer. Hans Dijkstal wordt gekozen als zijn opvolger.

30-7-1998
Frank en Ronald de Boer lijden een nederlaag in de arbitragezaak tegen hun werkgever Ajax. De voetbaltweeling moet op last van de KNVB het contract tot medio 2004 uitdienen en mag niet tussentijds vertrekken naar Barcelona.

30-7-1998
Hans Dijkstal volgt Frits Bolkestein op als fractievoorzitter van de VVD.

30-7-1998
Hoogleraar Rick van der ploeg (PvdA) wordt staatssecretaris cultuur en media.

30-7-1999
Medewerkers van de plantsoenendienst vinden in de struiken aan de Stadsgracht in Zevenaar het lijk van een vrouw. Het blijkt een 37-jarige Amsterdamse te zijn. De politie denkt aan een misdrijf en heeft een recherchebijstandsteam gevormd dat duidelijkheid moet verschaffen.

30-7-2002
In de Bilt stijgt de temperatuur ’s middags naar 33,3 graden. Nooit eerder was het op 30 juli zo warm in De Bilt. De hitte wordt ’s avonds gevolgd door zware onweersbuien.

30-7-2003
De laatste Volkswagen Kever, in de jaren dertig ontworpen door Ferdinand Porsche, rolt in Mexico van de band.

30-7-2009
De eerste Mexicaanse griep – dode valt te betreuren in België, het betreft een jonge vrouw uit de provincie Antwerpen.

30-7-2009
In Den Helder gaat door brand de Prins Willem verloren, een replica van het gelijknamige vlaggenschip van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie.

30-07-2010
Op last van de gemeente Amsterdom is begonnen met de sloop van de loods waarin in 1983 biermagnaat wijlen Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer drie weken lang werden vastgehouden door hun ontvoerders.

30-07-2010
Een man uit Almere heeft in het tweede kwartaal van 2010 bijna tienduizend klachten ingediend bij Schiphol wegens geluidsoverlast. De man was grotendeels verantwoordelijk voor het recordaantal klachten dat uit Almere binnenkwam.

30-7-2011
FC Twente heeft de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In de Amsterdam Arena versloeg de bekerwinnaar Ajax met 2-1. De hele tweede helft speelden de Tukkers met tien man.

30-7-2021
Niek Kimmann heeft op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille gegrepen. De 25-jarige fietscrosser uit Lutten was in de finale op het Ariake Urban Sports Park verreweg de sterkste.

  One Response to “Dit was het nieuws (30 juli)”

  1. 1983 ‘Wanna be startin’ someting’ van Michael Jackson, vandaag maar niet meer.
    1941 Paul Anka – Zanger (Calendar Girl). Nog steeds een leuk nummer. Hans

Sorry, the comment form is closed at this time.