aug 092022
 

Hitfeiten
9-8-1969
‘Saved by the bell’ van Robin Gibb bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

Geboren
9-8-1919 (Overleden 24-12-1984)
Joop den Uyl – PvdA-politicus uit de tijd waarin als hoogste ideaal gold ‘spreiding van kennis, inkomen en macht’. Of zoals Den Uyl het zelf zei ‘iedere arbeider een eigen autootje’.

9-8-1933 (Overleden 20-10-2005)
André van der Louw – Bestuurlijke duizendpoot. Hij maakte in 1966 naam binnen de PvdA als mede-auteur van het manifest Tien over rood, waarin de beweging Nieuw Links pleitte voor vernieuwing van de partij. Ook werkte hij bij de VARA. Hij schreef voor popblad Hitwee en was mede-oprichter van het jongerenblad Twen/Taboe. Verde was hij kamerlid van de VARA, burgemeester van Rotterdam, minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk en voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB. Zijn vader was melkboer.

9-8-1944
Gerrit Jan Wolffensperger – D66-politicus.

9-8-1946
Rinus Gerritsen – Bassist van de Golden Earring

9-8-1957
Melanie Griffith – Actrice.

9-8-1958
Amanda Bearse – Actrice. Speelde buurvrouw Marcy in Married With Children.

9-8-1963 (Overleden 12-2-2012)
Whitney Elizabeth Houston – Amerikaans zangeres en actrice. Houston werd beschouwd als één van de beste zangeressen ooit vanwege haar uiterst professionele zangtechniek, groot stembereik en de mogelijkheid tot het zingen van verschillende genres muziek.

9-8-1964
Jimmy Geduld – Acteur/presentator.

9-8-1974 
Renesmurf – blogger.

Overleden
9-8-1995
Jerry Garcia – Popmusicus. Oprichter van de hippieband The Grateful Dead.

Nieuwsfeiten
9-8-378
De slag bij Adrianople vindt plaats. De Visigothen verslaan het Romeinse leger.

9-8-1638
De Nederlander Jonas Bronck is de eerste Europeaan die zich vestigt in een wijk in New York die ooit zijn naam zou dragen: de Bronx.

9-8-1673
Nog meer nieuws uit de Big Apple. Op deze dag in 1673 heroveren de Nederlanders New York op de Engelsen. De stad zou niet lang in ‘ons’ bezit blijven want een jaar later zouden de Britten New York van ‘ons’ afpakken.

9-8-1803
Op Hawaii worden de eerste paarden ingevoerd. De oorspronkelijke bewoners van Hawaii kenden geen paarden.

9-8-1831
Uitvinder Nathan Ames krijgt patent op de roltrap die hij heeft uitgevonden.

9-8-1902
In Londen worden Edward de 7de en Alexandra tot koning en koningin van Groot Brittannie gekroond.

9-8-1904
In Rome wordt paus Pius X gekroond.

9-8-1910
In Amerika wordt patent verleend voor de elektrische wasmachine. De machine is een uitvinding van A.J. Fisher uit Chicago. Voordat Fisher met zijn uitvinding kwam moest alle was met de hand gedaan worden, eventueel met behulp van een wasbord (dat apparaat tegenwoordig nog wel eens gebruikt, maar dan als muziekinstrument).

9-8-1930
Betty Boop is voor het eerst te zien. Ze steelt de show in de tekenfilm Dizzy Disches van Max Fleischer.

9-8-1936
Jesse Owens is de eerste Amerikaan die vier gouden medailles wint tijdens Olympische Spelen. In Berlijn wint hij goud op 400, 200 en 100 meter lopen en op het ver-springen.

9-8-1941
Op schepen voor de kunst van New-Foundland begint een topconferentie waar Winston Churchill en Franklin D. Rooseveld elkaar ontmoeten.

9-8-1942
De Britten slaan de Indiase strijder voor onafhankelijkheid Gandhi in de boeien.

9-8-1945
De Amerikanen gooien de een atoombom op Nagasaki. Er vallen 24.000 doden. Drie dagen eerder viel zo’n bom op Hiroshima. Een dag nadat Nagasaki is getroffen door de atoombom geeft Japan zich over. Daarmee komt een eind aan de Tweede Wereldoorlog. De bom die Nagasaki treft draagt de naam “Fat Man”: “dikke man”. Hij was eigenlijk bestemd voor de stad Kokura, maar omdat het zicht boven die stad erg slecht was, werd besloten hem af te werpen boven Nagasaki.

9-8-1951
Amsterdam wordt getroffen door een wolkbreuk. Er valt deze dag 148 mm neerslag. Dat is 148 liter water per vierkante meter.

9-8-1963
De Rolling Stones geven een legendarisch concert in het Kurhaus in Scheveningen. Het zou het kortste optreden uit hun bestaan zijn. In een kwartier tijd weten Mick Jagger en zijn mannen van het Kuhrhaus een slagveld te maken. De politie rijdt met paarden het gebouw binnen, en maakt een eind aan het concert.

9-8-1965
Singapore wordt onafhankelijk van Maleisië. In de stadsstaat die nog niet eens twee keer zo groot is als Apeldoorn, wonen tegenwoordig meer dan vijf miljoen mensen.

9-8-1966
Medewerkers van een Amerikaans radiostation gooien hun hele collectie Beatles-platen op een brandstapel. Ze protesteren daarmee tegen een interview waarin John Lennon zei: “Wij zijn populairder dan Jezus”.

9-8-1974
Om twaalf uur ’s middags treedt president Nixon af. Zijn plaats in het witte huis wordt ingenomen door vice-president Gerald Ford. De Amerikaanse president was in opspraak gekomen door het Watergate-schandaal. Een dag eerder had hij zijn aftreden aangekondigd in een emotionele toespraak. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president zelf besluit terug te treden.

9-8-1985
In Groningen vindt de premiere plaats van de rock-opera “Ik Jan Cremer”.

9-8-1992
De nacht van 8 op 9 augustus 1992 was een zeer warme. Op veel plaatsen blijft de temperatuur lange tijd boven de 25 graden. Pas in de vroege ochtend daalt de temperatuur in Noord-Holland pas naar aangenamere waarden van 21 a 22 graden.

9-8-1993
België heeft een nieuwe Koning: Koning Albert II. Hij bestijgt de troon, twee dagen na de begravenis van Koning Boudewijn.

9-8-1995
Amerikaanse luchtfoto’s wijzen op het bestaan van een massagraf bij Srebrenica. VN-ambassadeur Albright zegt bewijs te hebben voor wreedheden tegen de moslimbevolking.

9-8-1996
Een auto-ongeluk in Zuid-Zweden heeft het leven gekost aan vijf Nederlandse scouts en hun begeleider. Nog eens vier anderen zijn met zware verwondingen opgenomen in het ziekenhuis van de stad Lund. De tien Nederlanders, acht jongeren en twee begeleiders, zaten in een busje dat bij het oprijden van de snelweg in botsing kwam met een vrachtwagen. De 26-jarige bestuurder en vier jongeren van 16 en 17 jaar waren op slag dood. Een zesde slachtoffer overleed later in het ziekenhuis. Volgens de Zweedse politie is de Nederlandse bestuurder van het busje na het tanken mogelijk te hard de weg opgereden. Een bijbehorend tweede busje met scouts raakte niet bij het ongeluk betrokken. De scouting-groep was afkomstig uit het Limburgse plaatsje Stramproy.

9-8-1996
In de Amsterdamse dierentuin Artis heeft een reuzenschildpad een vingertop van een bezoekster afgebeten. Hoe dat kon gebeuren is een raadsel, want de drieklauwschildpad verbleef achter een negentig centimeter hoge glazen wand en springen kan’ie niet. Artis onderhandelt met het slachtoffer over een schaderegeling.

9-8-1996
De Russische president Boris Jeltsin is begonnen aan zijn tweede ambtstermijn. De beëdiging is teruggebracht tot een sobere plechtigheid. Dat heeft te maken met de slechte gezondheid van de president.

9-8-1997
In Nederland begint en hittegolf die tot en met 13 augustus zou duren. Hoogste temperatuur in deze periode: 32,4 graden.

9-8-2002
Wolkbreuken leiden in Midden- en Oost-Nederland tot veel wateroverlast.

9-8-2020
Max Verstappen was sensationeel in de 70th Anniversary Grand Prix, Verstappen zette zondag tijdens de race op Silverstone de twee torenhoge favorieten van Mercedes te kijk. Hij stuurde de Red Bull foutloos naar de negende GP-zege in zijn carrière.

  2 Responses to “Dit was het nieuws (9 augustus)”

  1. Wat leuk dat er ook gewoon een blogger tussen staat : )

  2. 1969 ‘Saved by the bell’ van Robin Gibb, soms wel.
    1974 Renesmurf – blogger. Nou Rene van harte gefeliciteerd.
    1910 In Amerika wordt patent verleend voor de elektrische wasmachine. De machine is een uitvinding van A.J. Fisher uit Chicago. Kleine wasjes, grote wasjes. Hans

Sorry, the comment form is closed at this time.