sep 142023
 

Hitfeiten
14-9-1968
‘Hey Jude’ van Beatles bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar maar liefst 7 weken staan.

14-9-1985
‘Into the groove’ van Madonna bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

14-9-2013
‘Oops!… I did it again’ van Julia van der Toorn bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

Geboren
14-9-1849 (Overleden)
Ivan Pavlov – Russische psycholoog. Leeft voort dankzij ‘de pavlovreactie’.

14-9-1910 (Overleden)
Jack (John Edward) Hawkins – Acteur (Ben Hur, Brug Over De Rivier Kwai, Zulu, Lawrence Of Arabia).

14-9-1946
Marga van Praag – Presentatrice (Jeugdjournaal, NOS Journaal).

14-9-1946
Pete Agnew – Bassist, zanger van Nazareth (Love Hurts).

14-9-1947
Sam Neill – Acteur (Ivanhoe, Jurassic Parc).

14-9-1959
Morten Harket – Zanger van A-Ha (Take On Me).

14-9-1964
Faith Ford – Actrice (Murphy Brown).

14-9-1974
Fleur van der Kieft – Presentatrice van MTV

Overleden
14-9-1901 (Geboren 29-1-1843)
William McKinley – 25ste president van de Verenigde Staten. Werd zes maanden na het begin van zijn tweede ambtperiode neergeschoten door een Poolse anarchist. Overleed in september 1901 en werd opgevolgd door Theodore Roosevelt.

14-9-1982 (Geboren 12-11-1929)
Grace Kelly – Actrice (The Country Girl, Night Noon, Dial M For Murder), zangeres (True love [met Bing Crosby]), Trouwde met prins Reinier van Monaco en werd daardoor Prinses Gracia van Monaco. Kwam om het leven bij een ongeluk waarbij haar auto van een berghelling stort.

14-9-2009 (Geboren 18-8-1952)
Patrick Wayne Swayze – Amerikaans acteur. Werd vooral bekend door zijn rol van dansleraar in Dirty Dancing. Ook nam hij een nummer voor de soundtrack van de film op. De ballad She’s Like The Wind werd een top 10 hit. Daarvoor had hij een hoofdrol in de televisieserie North and South, over de Amerikaanse Burgeroorlog.

14-9-2018 (Geboren 7-6-1942)
Johanna Louise (Anneke) Grönloh – Nederlandse zangeres. In 2000 werd Grönloh uitgeroepen tot “zangeres van de eeuw” vanwege het record aantal exemplaren dat er van haar single Brandend Zand was verkocht.

Nieuwsfeiten
14-9-0
Het is vandaag het feest van de kruisverheffing. “Geen wolkje op de Kruisverheffingsdag, geeft een winter van woest gedrag”. Helder weer vandaag betekent dus een strenge winter.

14-9-1741
George Friederich Händel voltooit de Messiah. Hij had het stuk in 23 dagen geschreven. Nog altijd wordt de Messiah vaak opgevoerd rond de kerst.

14-9-1814
Frances Scott Key, advocaat in Washington zit aan boord van een oorlogsschip dat een fort bij de stad Baltimore bombardeerd. Hij zet zijn gevoelens op papier. De tekst kennen we nu als “The Star-Sprangled Banner”, sinds 1931 het volkslied van de Verenigde Staten.

14-9-1866
George K. Anderson uit Memphis krijgt patent op het typemachinelint. Nu gebruikt niemand het meer, maar in de geschiedenis van de typemachine was het een waardevolle uitvinding.

14-9-1901
Drie wetenschappers vinden in Siberië de resten van een van de laatste mammoeten die op onze aarde leefden. Later zouden in Siberië heel veel mammoeten opgegraven worden.

14-9-1908
De autofabrikanten Buick en Oldmobile fuseren tot General Motors.

14-9-1939
Igor Sikorsky presenteert een helicopter die ook echt vliegt. Al dertig jaar eerder had Sikorsky de eerste heli gebouwd, maar die werkt niet naar behoren. In de tussenliggende jaren ontwikkelde Sikorsky ook een watervliegtuig.

14-9-1960
Vijf olie exporterende landen richten de OPEC op.

14-9-1966
The Fugitive is voor het eerst bij de AVRO op tv (in het Nederlands heette de serie ‘De Vluchteling op de Vlucht’). Centraal stond dr. Richard Kimble. Hij wordt beschuldigd van de dood van zijn vrouw. Kimble zag nog op de avond van de misdaad een eenarmige man zijn huis uit vluchten, maar niemand geloofd zijn verhaal. Op weg naar de elektrische stoel ontspoort zijn trein en kan hij ontsnappen. Nu is het de taak aan Kimble om de ware moordenaar de vinden.De ontknoping van het verhaal vond plaats op 21 september 1967. Die avond keek 72 procent van de tv-bezitters naar The Fugitive. Alleen de ontknoping van Dallas trok meer kijkers.

14-9-1975
In het Rijksmuseum in Amsterdam wordt de Nachtwacht zwaar beschadigd door messteken.

14-9-1985
Voor de eerste keer werden de MTV Video Music Awards uitgereikt. De Cars kregen de prijs voor beste videoclip (het nummer “You Might Think”. Michael Jackson werd bekroond voor de beste choreografie (in “Thriller”) en al het ander dat hij betekend heeft voor de muziekwereld.

14-9-1987
Op de Pico Veleta neemt het Duits-Franse instituut voor radioastronomie de sterkste radiosterrenwacht ter wereld in gebruik.

14-9-1987
Tony Magnuson maakt met zijn scateboard een sprong die nog nooit vertoond is. Hij springt 2 meter 90 de lucht in op een U-ramp. Een record!

14-9-1988
De Deutsche Grammophon Gesellschaft, de toonaangevende producent van klassieke muziek maakt bekend dat vanaf volgend jaar alle nieuwe produktie uitsluitend op CD uitgebracht zullen worden.

14-9-1988
Archeologen vinden in Peru een grafveld van de Mochica-indianen. Daarbij stuiten ze op de grootste goud- en juwelenvondst die ooit in de westerse wereld is gedaan.

14-9-1989
Dick Dolman (PvdA) neemt afscheid als voorzitter van de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door Wim Deetman (van het CDA).

14-9-1990
De Leukste Thuis is voor het eerst op televisie. De filmpjes van stuntelende kinderen worden aan elkaar gepraat door Linda de Mol.

14-9-1996
Bij de verkiezingen in Bosnie wint Izetbegovic. De OVSE schort de uitslag op wegens mogelijke onregelmatigheden.

14-9-1996
Prins Bernhard is geopereerd aan staar aan het linkeroog. De ingreep had plaats in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht en is zonder complicaties verlopen, zo is bekendgemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst. De prins kon vrijwel direkt na de behandeling naar Paleis Soestdijk terugkeren.

14-9-1996
Het grootste deel van de Nederlanders vindt dat koningin Beatrix zich meer met de politiek moet bemoeien. Volgens driekwart van de bevolking zou zij vaker een minister ter verantwoording moeten roepen als deze in haar ogen een verkeerde beslissing heeft genomen. Dat blijkt uit een enquete van het NIPO naar het functioneren van de monarchie. Uit het onderzoek blijkt verder dat het Nederlandse koningshuis nog steeds immens populair is. 95 procent van de ondervraagden griezelt van het idee dat Nederland een republiek zou worden.

14-9-2001
Alle tv- en radiozenders gaan om twaalf uur drie minuten op zwart of zenden stilte uit om de slachtoffers te herdenken die vielen bij de aanslagen op het World Trade Center en andere doelwitten in Amerika. Meteen na de herdeking zendt de Nederlandse Moslim Omroep een korantekst uit waarbij ongelovigen worden afgeschilderd als ‘brandstof voor het vuur’. De omroep wordt overspoeld door boze telefoontjes. Een inwoner van Zaandam doet bij de politie aangifte bij de politie wegens discrimintatie.

14-9-2004
Premier Balkenende wordt in het ziekenhuis opgenomen met een infectie aan zijn voet. Minister Zalm neemt zijn taken waar.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.