sep 282023
 

Hitfeiten
28-9-2013
‘Kom eens dichterbij’ van Gordon bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

28-9-2019
‘Reünie’ van Snelle bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

Geboren
28-9–551 (Overleden 479 v.Chr.)
Confucius – Chinees filosoof (sommigen beweren dat hij geboren is op 27-8–551).

28-9-1934
Brigitte Bardot – Sekssymbool, dierenactiviste, actrice (And God Created Woman, Viva Maria).

28-9-1934
Marcello Mastroianni – Acteur (La Dolce Vita).

28-9-1938
Ben E. King (Benjamin Earl Nelson) – Zanger/liedjesschrijver van The Drifters (There Goes My Baby, Save The Last Dance For Me), solo (Stand By Me).

28-9-1946
Helen Shapiro – Zangeres (Walkin’ Back To Happiness).

28-9-1952
Sylvia Kristel – Actrice (Emanuelle, Airport ’79).

28-9-1959
Angela Groothuizen – Nederlands tv-presentatrice en zangeres.

Overleden
28-9-1891 (Geboren1-8-1819)
Herman Melville – Schrijver van het boek “Moby Dick; of, de Walvis”, een beroemd boek over de walvisvangst.

28-9-1895 (Geboren 27-12-1822)
Louis Pasteur – Franse scheikundige en bioloog. Hij is vooral bekend van de ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid. Hij ontwikkelde de theorie dat de oorzaak van veel ziekten een minuscuul levend wezen was, een ‘micro-organisme’. Zijn “ziektekiem-theorie” of “microbe-theorie” is één van de belangrijkste ontdekkingen in de medische geschiedenis. Hij is begraven in de Notre-Dame in Parijs.

28-9-1953 (Geboren 20-11-1889)
Edwin Powell Hubble – Astronoom. Naar hem werd de Hubbletelescoop genoemd die vanuit een baan om de aarde het heelal bestudeert.

28-9-1978 (Geboren 17-10-1912)
Paus Johannes Paulus I – Is maar kort paus geweest. Om precies te zijn: 33 dagen. Daarna overleed hij.

28-9-1989 (Geboren 11-9-1917)
Marcos – President van de Filippijnen.

28-9-1991 (Geboren 25-5-1926)
Miles Davis – Jazzmuzikant.

28-9-2000 (Geboren 18-10-1919)
Pierre Trudeau – Canadees politicus. Leidde in de jaren zeventig en tachtig de Canadese regering. Werd in eigen land “man van de eeuw”. Kort na zijn dood werd de hoogste berg van Canada omgedoopt tot “Mount Trudeau”.

28-9-2016 (Geboren 2-8-1923)
Szymon Perski – Bekend onder de naam Shimon Peres, Israëlisch politicus van de Arbeidspartij en Kadima. Hij was premier van Israël van 1984 tot 1986 en opnieuw van 1995 tot 1996, alsook waarnemend premier in 1977. Hij was de 9e president van Israël van 2007 tot 2014. In 1994 werd Peres onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

2-8-2018 (Geboren 3-2-1947)
Jacobus Johannes Krommenhoek (Bekend als Koos Alberts) – Nederlands zanger van het levenslied. In 1984 stond de zanger uit de Jordaan met drie hits tegelijk in de top 10. Dat leverde hem een vermelding op in het Guinness Book of Records.

Nieuwsfeiten
28-9-0
Morgen is het de dag van aartsengel Michael. Het weer van vandaag heeft een voorspellende waarde. “Nattigheid voor Michiel geeft een koude kerst”. Let op of er nog eikels aan de bomen zitten. “Vallen de eikels al voor Sint-Michiel, dan snijdt de winter door lijf en ziel”.

28-9-1914
Duitse militairen marcheren Antwerpen binnen (tijdens de Eerste Wereldoorlog).

28-9-1924
Lowell H. Smith en Erick H. Nelson van het Amerikaanse leger zijn de helden van de dag. Ze hebben in 175 dagen rond de aarde gevlogen. Ze hadden de tocht van 42.398 km opgedeeld in 57 etappes. Grote stukken water vermeden ze. Ze hopten het liefst van eiland naar eiland.

28-9-1937
Hitler en Mussolini organiseren een ‘demonstratie voor de vrede’ in Berlijn.

28-9-1967
Op donderdagavond om kwart voor negen maken we kennis met Ridder François Ricci, hoofdpersoon in ‘Le Chevalier Tempete’. Het was een avonturenserie uit Frankrijk.

28-9-1974
John Lennon treedt op als gast-dj bij het radiostation WNEW-FM in New York.

28-9-1992
Een Belgisch team wint een trans-Atlantische ballonrace. Dankzij een computerprogramma kunnen ze uitrekenen op welke hoogte ze hun ballon moeten houden, en vliegen ze het snelst de Atlantische oceaan over. Aan de race deden ook teams mee uit Duitsland, Engeland, Amerika en Nederland.

28-9-1994
De veerboot Estonia zinkt. Halverwege de het traject Tallinn-Stockholm stroomt aan de voorkant van het schip water binnen. Honderd mensen overleven de ramp. Maar honderden komen om.

28-9-1998
De commissie Van Kemenade stelt in het rapport Omtrent Srebrenica dat sinds 1995 veel is misgegaan. Maar Defensie verzweeg niet “opzettelijk” informatie.

28-9-1998
Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis stemmen de Duitsers een kanselier weg. De sociaaldemocraat Gerhard Schröder laat weten dat SPD en Groenen met 21 zetels over een stabiele meerderheid beschikken. De coalitie komt een maand later tot stand.

28-9-1999
Belgische wetenschappers beweren een universeel vaccin te hebben ontdekt tegen griep. Met een nieuwe entstof zouden de talloze varianten van het virus bestreden kunnen worden. Dit schrijven zij dinsdag in het tijdschrift Nature Medicine, de geneeskundige variant van het blad Nature. Griep is een virus dat bij zonder vaak en snel van samenstelling verandert. Voor elke variant moest tot nu toe een nieuwe entstof worden ontwikkeld. Die zoektocht behoort wellicht tot het verleden. De Belgische wetenschapper Walter Fiers van de universiteit van Gent heeft een entstof ontdekt, die actief is bij alle griepvarianten.

28-9-1999
De veroordeling van een 26-jarige Britse automobilist is nietig verklaard omdat een van de rechters in slaap was gesukkeld tijdens het proces. De advocaat van de man maakte dat bekend. ,,De magistraat was een tukje aan het doen en moest gewekt worden. Het was me opgevallen dat hij zat te slapen en wij hebben het kort daarop aan een zaalwacht doorgegeven”, aldus de advocaat van de automobilist. Zijn cliënt stond in juli terecht wegens agressief gedrag tegen een vrouwelijke chauffeur op het parkeerterrein van een winkelcentrum in Londen. Hij was tot een geldboete van ruim 1600 gulden veroordeeld. Het slachtoffer is woedend op de rechter, maar dient geen nieuwe aanklacht in.

28-9-1999
Tienduizend posters van de nieuwe holocaustfilm Jakob the Liar zijn voorzien van een historische blunder. De affiches tonen een vijfpuntige gouden ster in plaats van de ZE puntige davidsster. Het Britse showbizzpersbureau WENN meldde dat door deze researchfout koppen kunnen gaan rollen bij de makers, filmmaatschappij Columbia. De vijfpuntige ster, ook wel pentagram genoemd, wordt soms Geassocieerd met Satanische rituelen. Volgens een woordvoerder van De filmstudio’s is al het Andere promotiemateriaal aangepast. De posters van de film met de Amerikaanse acteur Robin Williams konden niet meer worden gecorrigeerd en hangen inmiddels in de bioscopen.

28-9-1999
De Amerikaanse actrice Pamela Anderson heeft dierenbeschermers geschokt door vlees te eten. Het sekssymbool kreeg tien dagen geleden nog de Linda McCartney-award op een gala van de dierenbeschermingsorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Op het gala at Anderson vegetarisch, maar op het vliegveld van New York nuttigde ze zondag kip, in gezelschap van haar man, rockzanger Tommy Lee. Dit meldt het Britse showbizzpersbureau WENN dinsdag. De voormalige Baywatch-ster kreeg de PETA-onderscheiding, omdat ze voortdurend aandacht vraagt voor dierenrechten. De dierenbeschermingsorganisatie heeft de blonde actrice gevraagd haar besluit om vlees te eten, te heroverwegen.

28-9-1999
TV-presentator Menno Buch wordt veroordeeld tot zes maanden cel wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte met zijn sexlijn-bedrijf. Hij hoeft niet de cel in, want zo’n straf mag worden omgezet in een werkstraf. Het OM vindt de straf te laag en gaat in hoger beroep.

28-9-2000
Na het bezoek van oppositieleider Sharon aan de Tempelberg in Jeruzalem breken gevechten uit tussen Israëlische agenten en Palestijnse betogers die het bezoek aan hun heilige plaats zien als een provocatie. Het is het begin van een intifada die meer dan 320 levens eist. Bestandsafspraken hebben weinig effect. Een internationale commissie analyseert de zaak en zal medio maart rapporteren. In juli was het Camp-Davidberaad tussen Israel en de Palestijnen mislukt. Er is veel verzet tegen premier Baraks beleid en hij heeft geen Knesset-meerderheid meer. Beraad met Likud over het vormen van een nationaal kabinet strandt. Op 10 december dient Barak zijn ontslag in.

28-9-2023
Bij twee schietincidenten in Rotterdam vallen drie doden. De verdachte, volgens de politie een student van de Erasmus Universiteit, sticht daarnaast ook twee branden. De politie weet de man te arresteren onder het helikopterdek van het Erasmus Medisch Centrum.

Sorry, the comment form is closed at this time.