okt 042023
 

Hitfeiten
4-10-1975
‘Guus’ van Alexander Curly bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

4-10-1980
‘One day I’ll fly away’ van Randy Crawford bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 2 weken staan.

4-10-2008
‘Viva la vida’ van Coldplay bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

Geboren
4-10-1896 (Overleden 1-2-1966)
Bustor Keaton – Amerikaans filmkomiek

4-10-1911 (Overleden 27-2-1989)
Bas Paauwe – Nederlands voetballer, die van 1929 tot 1946 speelde bij Feyenoord. Paauwe was een van de twaalf Feyenoord-spelers die op 27 maart 1937 met een vriendschappelijke wedstrijd met het Belgische Beerschot het nieuwe stadion De Kuip inwijdden. Gadegeslagen door voor 37.825 toeschouwers werd het 5-2 voor Feyenoord in de stromende regen. Middenvelder Paauwe speelde 311 competitiewedstrijden voor Feyenoord en maakte hierin 18 goals. Hij kwam 31 keer uit voor het Nederlands elftal. Zijn debuut voor Oranje maakte hij op 20 maart 1932 in het duel België-Nederland (1-4). Ook zijn oudere broer Jaap en jongere broer Arie speelden in Feyenoord 1. Laatste uit die familie is Patrick Paauwe die bij Feyenoord heeft gespeelt.

4-10-1924 (Overleden 5-4-2008)
Charlton Heston (John Charlton Carter) – Acteur (Ben-Hur, Earthquake, Planet Of The Apes, Airport ’75)

4-10-1944
Patti LaBelle – Zangeres van Labelle (Lady Marmalade).

4-10-1947
Jim Fielder – Bassist van Blood Sweat & Tears (Spinning Wheel).

4-10-1949
Armand Assante – Acteur (1492: Conquest Of Paradise).

4-10-1950
Alan Rosenberg – Acteur (The Last Temptation Of Christ).

4-10-1951
Rob Fruithof – presentator

4-10-1956
Hans van Breukelen – Keeper. Speelde onder andere mee toen Nederland in 1988 Europees kampioen voetbal werd.

4-10-1959
Chris Lowe (Christopher Sean Lowe). – Toetsenist van de Pet Shop Boys (West End Girls, Suburbia, Always On My Mind, Go West). Zijn favoriete drankjes zijn thee en champagne en hij rijdt het liefst in een Porsche.

4-10-1962
Marjolein Keuning – Presentatrice van de KRO.

4-10-1967
Judith de Klijn – Presentatrice van RTL.

Overleden
4-10-1669 (Geboren 15-7-1606)
Rembrandt van Rijn – Nederlands schilder (De Nachtwacht).

4-10-1970 (Geboren 19-1-1943)
Janis Joplin – Zangeres van “Big Brother And The Holding Company”. Werd een superster door hits als “Pearl”, “Every Little Peace Of My Heart” en “Me And Bobby McGee”. De film The Rose (met Bette Midler) was gebaseerd op het leven van Janis Joplin. Overleed in 1970 aan een overdosis drugs.

4-10-2004 (Geboren 6-7-1927)
Janet Leigh – Actrice. Bekend van de enge douchescène in Psycho.

4-10-2020 (Geboren 3-8-1942)
Jan Antoon des Bouvrie – Nederlands interieurontwerper. In 2009 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij was ook actief als kunstverzamelaar.

Nieuwsfeiten
4-10-1582
Na deze dag wordt het plotseling 15 oktober. We stappen over van de Juliaanse naar de Gregoriaanse kalender. Daarmee wordt het verschil gecorrigeerd, dat vele jaren had bestaan tussen de werkelijke lengte van het zonnejaar en die lengte van het jaar volgens de Juliaanse tijdrekening. In sommige streken leidde de ingreep van Gregorius tot onlusten, omdat mensen meenden dat hen elf dagen lang inkomst waren onthouden. Maar de dagen 5 oktober tot en met 14 oktober hebben dus nooit bestaan!

4-10-1883
De Oriënt-Express rijdt voor het eerst.

4-10-1910
In Portugal komen leger en marine in opstand. In een paar uur tijd worden koningsgetrouwe eenheden uitgeschakeld. Koning Manuel II en zijn familie vluchten naar Gibraltar. De rebellen roepen de republiek uit.

4-10-1923
De Tweede Kamer sluit de girodienst te sluiten. Bij de dienst is het een enorme chaos nadat geprobeert is over te schakelen om een ponskaartensysteem. Tienduizenden mensen klagen over foute rekeningafschriften.

4-10-1930
De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier. Vanaf de jaren 60 is men deze datum steeds meer aan gaan grijpen voor de promotie van het dierenrechtactivisme. Ook ging men meer en meer activiteiten ontwikkelen om met name bij kinderen dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

4-10-1931
De strip Dick Tracy van Chester Gould verschijnt voor het eerst.

4-10-1942
De vrouwen en kinderen van Joodse arbeiders die al in de werkkampen zitten, worden in Loods 24 in Rotterdam samengebracht en op transport gezet. Enkele dagen later vertrekken Joodse Rotterdammers vanaf 60 jaar naar Westerbork en worden vanaf daar naar de vernietigingskampen afgevoerd.

4-10-1955
De Citroën DS19 wordt gepresenteerd.

4-10-1957
De Russen melden de succesvolle lancering van de eerste kunstmaan: de Spoetnik 1. De satelliet zendt piepjes naar de aarde die door radio-amateurs worden opgevangen.

4-10-1959
Het Nederlands voetbalelftal speelt in het Feyenoordstadion tegen België. De Rode Duivels worden met 9-1 verslagen. Faas Wilkes scoort na rust een hattrick.

4-10-1962
De Beatles brengen hun eerste single uit: Love me Do, en bereiken daarmee de zeventiende plaats in de Engelse hitlijst.

4-10-1966
Het is een zonnige dag voor Hobby Hebb. Hij krijgt een gouden plaat voor zijn hit “Sunny”.

4-10-1970
Herbert Schmidtz maakt de hoogste parachutesprong die ooit vanaf een toren is gemaakt. Hij maakt een sprong vanaf een 600 meter hoge zendmast in het Amerikaanse Tulsa.

4-10-1983
Nederland beleeft een zomerse dag. In De Bilt wordt met een maximumtemperatuur van 26,5 graden de zomerse grens ruim overschreden.

4-10-1983
Richard Noble bereikt met zijn auto een record-snelheid van 1019 kilometer per uur. Het is niet zomaar een snelle wagen. De auto is uitgerust met een straalmotor.

4-10-1986
Nederland kijkt voor het eerst naar de Mini-Playbackshow. Met Henny Huisman, en met de kinderen die hun favoriete artiest playbacken. Later zouden we in het programma ook nog de moppentrommel zien (dat was leuk!). En er kwamen ook sterren-mini-playbackshows, met kinderen van bekende Nederlanders in de hoofdrol. Uiteindelijk zijn er in tien landen mini-playbackshows uitgezonden; tot in China toe.

4-10-1986
Koningin Beatrix neemt de stormvloedkering in de Oosterschelde in gebruik. Nadat Beatrix 17 van de 62 schuiven had laten zakken, verklaarde ze officieel dat de Deltawerken voltooid zijn en Zeeland veilig is.

4-10-1988
Televisie-kijkend Nederland maakt voor het eerst kennis met Rolf Wouters. Deze televisievriend is kandidaat inhet NCRV-programma Showmasters. Het programma zou ook mensen als Willem Bol, Jochem van Gelder en Jan ten Hoopen groot maken.

4-10-1989
RTL Veronique mag worden doorgegeven op de Nederlandse kabelnetten. Dat maakt de afdeling Rechtspraak van de Raad van State bekend. De rechter ziet Veronique als een buitenlandse zender, en hij mag daarom niet worden tegengehouden. TV10 van Joop van den Ende krijgt geen toestemming om uit te zenden op de Nederlandse kabel. TV10 zou te veel een Nederlandse omroep zijn.

4-10-1991
Het telecommunicatiebedrijf Alcatel Bell haalt een stunt uit. Zes Belgische kranten openen met een maagdelijk witte voorpagina. Er staat alleen: ‘Zonder telecommunicatie zou uw krant er zo uitzien’. Het werkelijke voorpaginanieuws was die dag verbannen naar pagina drie.

4-10-1991
In Madrid wordt het Zuidpool-akkoord ondertekend. Antarctica zal de komende 55 jaar gevrijwaard blijven van industriële activiteiten als mijnbouw. Ook zijn er afspraken gemaakt over de bescherming van planten en dieren en de beperking van toerisme, afvalstorting en zeevervuiling.

4-10-1992
De Fabeltjeskrant is voor het laatst bij RTL4 op televisie.

4-10-1992
Een Israelisch vrachtvliegtuig stort neer op twee flatgebouwen in de Bijlmermeer. 28 appartementen worden volledig weggevaagd. Tweehonderd flat lopen zware schade op. Er komen 43 mensen om. Het ongeluk met de El-Al-Boeing komt kort nadat het vliegtuig was opgestegen vanaf Schiphol.

4-10-1992
De Fabeltjeskrant is voor het laatst bij RTL4 op televisie.

4-10-1993
Russische tanks en soldaten bestormen het parlementsgebouw in Moskou. Het gebouw werd bezethouden door ex-vice president Roetskoj en een groot aantal aanhangers. De strijd kost tientallen mensen het leven.

4-10-1995
Bosnische moslims melden dat Bosnisch Serviers kort na de val van Srebrenica 2000 moslims gedood hebben.

4-10-1995
Het is een zootje bij justitie, zo blijkt uit de parlementaire enquete. Over de opsporingsmethoden bestaat een verschil van inzicht. Ook is er weinig vertrouwen. Zo nam hoofdinspecteur Van der Putten ‘stiekem’ gesprekken op die hij voerde met officier Valente. Bovendien vertelt Van der Putten dat Valente infiltratie goedkeurde, terwijl Valente dat zelf ten stelligste ontkent.

4-10-1996
De regering van IJsland heeft de hoogste alarmfase afgekondigd naar aanleiding van de uitbarsting van de vulkaan Bardabungu. De vulkaan ligt onder de grootste gletsjer van Europa, de Vattnajokull. De gletsjer ligt in een onbewoond gebied, maar door de intense hitte die bij de uitbarsting vrijkomt, smelt het ijs in hoog tempo. Voor dit weekeinde verwachten meteorologen een smeltwatervloed van 30 miljoen liter per seconde.

4-10-1997
De Spaanse prinses Cristina trouwt met een Baskische handballer.

4-10-1998
Pastoor Dernee houdt op deze dierendag een mis voor dieren in de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand-kerk in Den Haag. Hij blaast tijdens de mis het zegenen van dieren een nieuw leven in. Zijn initiatief trekt een volle kerk. Veel honden, knaagdieren, een kat twee goudvissen en talloze speelgoedbeesten krijgen de zegen.

4-10-1999
In het Westland lopen kassen onder als in 24 uur 72 mm regen valt. Tuinders zijn radeloos na deze nieuwe tegenslag.

4-10-1999
Omdat ze de ‘millennium bug’ voor een lichamelijke kwaal aanzag, heeft een 43-jarige vrouw uit Hongkong een klein fortuin neergeteld voor 430 pillen. Ze betaalde ruim 30.000 gulden voor wat later doodgewone maagtabletten bleken te zijn, zo meldt de politie dinsdag. De vrouw had er blijkbaar geen weet van dat de ‘millennium bug’ geen lichamelijk, maar technisch probleem is. Ze gaf de oplichters het geld nadat deze haar ervan hadden overtuigd dat ze de pillen met vette winst kon doorverkopen.

4-10-2000
In Den Haag worden de Olympische sporters gehuldigd. Tijdens een rijtoer worden de atleten door 100-duizend mensen toegejuicht. Daarmee trekken de sporter meer belangstellenden dan de gouden koets op prinsjesdag.

4-10-2001
De SMS-actie tegen GSM-dieven krijgt een landelijk vervolg. De actie bestaat uit het bombarderen van gestolen mobieltjes met SMS-jes. Het aantal diefstallen van deze telefoontjes is na het begin van de actie enorm gedaald.

4-10-2002
Actrice Diana van Kolck dreigt met een kort geding omdat ze door Paul de Leeuw met een brandblusapparaat is bespoten in een humoristische scene. Sinds die aanslaag met schuim is ze kortademig, heeft ze hoofdpij en ‘een algeheel gevoel van onwelzijn’.

4-10-2003
Op RTL 4 is De Bauers voor het eerst op televisie. Nederland kan een kijkje nemen in het doodgewone bestaan van Nederlands populairste volkszanger Frans Bauer. Miljoenen Nederlanders kijken. Frans blijkt op een gegeven moment zelfs meer kijkers dan een belangrijke voetbalwedstrijd die op hetzelfde moment wordt uitgezonden.

  One Response to “Dit was het nieuws (4 oktober)”

  1. 1975 ‘Guus’ van Alexander Curly, kan ik ook wel weer eens draaien.
    1957 De Russen melden de succesvolle lancering van de eerste kunstmaan: de Spoetnik 1. spontaan werd ik geboren.
    1986 Koningin Beatrix neemt de stormvloedkering in de Oosterschelde in gebruik. Dat was toch wel een hoogstandje de bouw. Hans

Sorry, the comment form is closed at this time.