nov 072023
 

Hitfeiten
7-11-1981
‘Every little thing she does is magic’ van The Police bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 3 weken staan.

7-11-1987
‘Pump up the volume’ van M/A/R/S bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar 1 week staan.

Geboren
7-11-1867 (Overleden 4-7-1934)
Marie Curie (Marja Sklodowski) – Pools/Franse Natuurkundige. Was de eerste vrouw die een nobelprijs won. Ze won deze prijs voor haar ontdekkingen op het gebied van radio-activiteit.

7-11-1918
Billy Graham – Amerikaans evangelist.

7-11-1943
Joni Mitchell (Roberta Anderson) – Liedjesschrijfster (Woodstock), zangeres (Both Sides Now, Help Me).

Overleden
7-11-1633 (Geboren 1572)
Cornelis Jacobsz. Drebbel – Nederlandse kaarttekenaar, schilder, graveur en lenzenmaker Cornelis Drebbel werd bekend door zijn uitvinding van de eerste werkende onderzeeboot.

7-11-1980 (Geboren 24-3-1930)
Steve McQueen – Film Legende. Hij werd beroemd door rollen in onder meer The Getaway, Papillon en The Sand Pebbles.

Nieuwsfeiten
7-11-1876
In Amerika wordt patent verleend op een machine die automatisch sigaretten maakt. Het patent was aangevraagd door Albert H. Hook (toepasselijke naam voor de uitvinder van zo’n apparaat).

7-11-1917
(26 oktober volgens de Russische kalender) Rusland wordt ’s nachts communistisch. Lenin opent het Al Russische Sovjet Congres waarin de Sovjetstaat wordt uitgeroepen. Leiding krijgt de Raad van Volkscommissarissen. Lenin is voorzitter van die raad.

7-11-1940
Met veel lawaai stort in Amerika de Tacoma Narrows Bridge in. De brug, die vier maanden eerder was opgeleverd, was beroemd omdat hij al bij heel lage windsnelheden begon te wiebelen. Die ontwerpfout zorgde ervoor dat het bouwwerk geen lang leven beschoren was. Om 11 uur ’s ochtend stortte de brug in. Opnames daarvan zijn nog wel eens te zien in televisieprogramma over de bouw van bruggen.

7-11-1946
In New York wordt het nieuwste van het nieuwste gepresenteerd op televisiegebied: een tv waar je geld in kunt gooien. Als je er een kwart dollar in gooit, kun je de tv bedienen en op je favoriete zender afstemmen.

7-11-1956
Elvis Presley is de eerste artiest die meer dan één miljoen platen verkoopt met iets anders dan een single. Hij bereikt de mijlpaal met een EP’tje: een 45-toerenplaat met daarop drie nummers. Titels van de nummers “Rip It Up”, “Paralyzed” en “When My Blue Moon Turns To Gold Again”.

7-11-1972
Richard Nixon wint voor de tweede keer de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

7-11-1978
De Amerikaanse entertainer Sammy Davis jr. treedt op in het Haagse congresgebouw. Een dag eerder wordt hij al gesignaleerd in Amsterdam. Hij eet daar een zuurkoolmaaltijd.

7-11-1978
CDA-fractieleider Willem Aantjes ziet zich gedwongen terug te treden wegens zijn SS-lidmaatschap in de Tweede Wereldoorlog.

7-11-1986
Bij de TROS gaat Dossier Verhulst in premiere. Een serie over een advocaat die een echtscheiding te behandelen krijgt, en daarbij werk en privé niet weet te scheiden.

7-11-1989
Koningin Beatrix beëdigd het derde kabinet Lubbers. In het kabinet zitten voor het eerst sinds jaren niet alleen bewindslieden van het CDA maar ook van de PvdA. De kabinetsformatie duurde 63 dagen: en dat is een van de kortste formaties sinds de Tweede Wereldoorlog.

7-11-1991
Felix Rottenberg, directeur van politiek cultureel centrum De Balie in Amsterdam, stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de PvdA.

7-11-1994
De TROS beslist om commerciële samenwerking met SBS (voorlopig) terzijde te leggen en alleen verder te onderhandelen met RTL. Ook die onderhandelingen zouden op niets uitlopen.

7-11-1997
MTV roept in Rotterdam de Spice Girls uit tot beste popgroep van het jaar.

7-11-2000
Amerika gaat naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Kandidaten zijn de republikein Bush en democraat Gore. Het zou weken duren voordat de stemmen geteld (en nog een keer geteld) zijn en Bush wordt uitgeroepen tot winnaar.

7-11-2000
De politie van Londen heeft voorkomen dat dieven de kostbare diamant Millennium Star uit de Millennium Dome stalen. De dieven braken rond 10:00 uur dinsdagochtend met een bulldozer door het hek van de Dome, maar het lukte hen niet om de Millennium Star en enkele andere diamanten uit de tentoonstellingsvitrine te halen. Agenten betrapten de criminelen. Zelfs als de operatie wel was gelukt, zou alle moeite voor niets zijn geweest; de diamanten waren maandag al vervangen door waardeloze kristallen replica’s. De politie was op de hoogte van de plannen van de criminelen. In totaal zijn in verband met de zaak elf mensen gearresteerd.

7-11-2000
Discjockey Wontoo haalt het Guinness Book of Records door bij Radio Enkhuizen een muziekprogramma van 65 uur te presenteren.

7-11-2003
Premier Balkenende maakt zich boos over de persiflages op het koningshuis op de Nederlandse televisie. Vooral het BNN-programma egoland is hem een doorn in het oog. In het programma spelen kleipoppetjes leden van het Koninklijk huis. Het programma is volgens de premier een mengsel van ‘verzinsels en halve waarheden’. Balkenende kan de humor van Kopspijkers wel waarderen. Ook daarin worden het Koninklijk Huis en Balkenende zelf regelmatig op de hak genomen.

7-11-2021
Max Verstappen heeft opnieuw een belangrijke slag geslagen in het wereldkampioenschap Formule 1. De Nederlander greep in de eerste bocht de leiding en Lewis Hamilton zag hem nooit meer terug. Het verschil tussen de twee rivalen bedraagt vier races voor het einde 19 punten. Het was tevens de 19de overwinning van Max in de Formule 1.

Sorry, the comment form is closed at this time.