dec 092023
 

Hitfeiten
9-12-1995
‘Ademnood’ van linda, roos & jessica bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar maar liefst 7 weken staan.

9-12-2006
‘Cupido’ van Jan Smit bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft er 5 weken staan.

9-12-1995
‘Perfect/Perfect Duet’ van Ed Sheeran & Beyoncé bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer blijft daar maar liefst 8 weken staan.

Geboren
9-12-1886 (Overleden 8-10-1956)
Clarence Birdseye – Uitvinder. Ontdekte hoe je voedsel kunt invriezen.

9-12-1906 (Overleden 1-1-1992)
Grace Hopper – Computer-expert. Ontwikkelde programmeertaal COBOL. Zat ook in het leger en was ooit de oudste marine-officier (hij ging pas op z’n 79ste met pensioen).

9-12-1948
Jan Lenferink – Nederlands radio- en televisiemaker. Lenferink werkte jarenlang voor de VPRO, waar hij meewerkte aan radioprogramma’s als Piet Ponskaart. Maar hij werd vooral bekend als presentator van het televisieprogramma RUR (Rechtstreeks Uit Richter), dat aanvankelijk door Veronica werd uitgezonden in de jaren 80. Hij stond onder andere bekend om zijn streepjesoverhemd, zijn glas melk en zijn lichte vorm van stotteren.


9-12-1954
Hermenegildus Felix Victor Maria (Herman) Finkers – Nederlands cabaretier uit Twente die bekend staat om zijn droogkomische stijl. Hij was bijzonder productief tussen 1979 en 1999. In 2000 trok hij zich uit het theater terug, om in 2007 weer terug te keren met zijn voorstelling Na de pauze.

9-12-1954
Jack Hues – Zanger van Wang Chung (Everybody Have Fun Tonight).

9-12-1957
Donny Osmond – Zanger met zusje Marie (Puppy Love), solo (I’m Leaving It All Up To You).

Overleden
9-12-1999 (Geboren 23-9-1915)
Leni Saris – Schrijfster. Schreef 110 boeken die door de officiële kritieken niet zo gewaardeerd werden, maar door de gewone lezers des te meer. Er werden acht miljoen boeken van haar verkocht. Het vaste thema was liefde, al moest ze daarvoor uit haar fantasie putten. Ze heeft zelf nooit de ware gevonden…

9-12-2013 (Geboren 26-2-1925)
Kees Brusse – Nederlands acteur (film en toneel), filmregisseur en scenarioschrijver, die dit werk combineerde met werk voor radio (onder meer hoorspel speler), televisie en reclame

9-12-2019 (Geboren 30-5-1958)
Gun-Marie Fredriksson – Zweedse zangeres die vooral bekend was van de tweepersoons band Roxette waarvan de andere zanger Per Gessle is. In eigen land zong ze daarvoor al in de bands Strul en Mamas Barn. Daarnaast heeft ze haar solocarrière altijd onderhouden; de meeste cd’s zijn Zweedstalig en hebben qua stijl weinig weg van Roxette.

Nieuwsfeiten
9-12-0
Vandaag herdenken we de heilige Leocadia. Dat het op 9 december vaak regent, blijkt uit het gezegde: “Sinte Leocadie houdt heur water nie”.

9-12-1868
Het eerste verkeerslicht ter wereld verscheen in Londen bij het Palace of Westminster, en kon worden toegeschreven aan John Peake Knight. De verkeerslichten moesten ervoor zorgen dat de leden van het Britse Parlement veilig konden oversteken. Deze lampen werken op gas, en konden een rode of groene kleur weergeven door middel van een lens.

9-12-1926
De latere jazzlegende Benny Goodman is voor het eerst in een platenstudio te vinden. Hij speelde klarinet in het Ben Pollack Orchestra dat het nummer Downtown Shuffle opnam. Goodman was op dat moment nog maar 17.

9-12-1927
In Den Haag verschijnt het eerste exemplaar van het fascistische weekblad De Bezem.

9-12-1956
Vier supersterren komen bij elkaar in een platenstudio in Memphis tijdens de “Million Dollar Session”. Het gaat om Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis. Ze nemen zes liedjes op. Het duurde meer dan dertig jaar voordat de opnames door de platenmaatschappij werden uitgebracht.

9-12-1961
De VARA zendt voor het eerst Top of Flop uit. Herman Stok legde daarin plaatjes op de draaitafel waarna een panel van vier personen voorspelde of het een top of een flop zou worden. Werd het 2-2, dan besliste het publiek.

9-12-1961
In Israël wordt Adolf Eichmann schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen joden in de Tweede Wereldoorlog.

9-12-1963
In Hoogezand Sappemeer wordt de eerste aansluiting op het aardgas uit Slochteren in gebruik genomen.

9-12-1973
De rock-opera Tommy gaat in premier in Londen. Het publiek zag die eerste avond onder meer sterren als Keith Moon, Rod Stewart en Roger Daltry. Tommy was zo’n groot succes, dat de kaartjes van 50 dollar grif over de toonbank gingen.

9-12-1978
Een singletje met de muziek uit Wie Betaalt de Veerman komt de Top 40 binnen. Het thema wordt gespeeld door het orkest van Yannis Markopoulos.

9-12-1984
The Jacksons sluiten in Los Angelos hun Victory Tour af. Ze hadden 55 optredens gegeven in 19 steden. Het was één van de meest uitbundige rock shows, maar volgens ingewijden ook één van de meest problematische. De tournee bracht de broertjes Jackson trouwens 50 miljoen gulden in het laatje.

9-12-1988
In londen vindt de 15-duizendste voorstelling van het toneelstuk De Muizenval van Agatha Christie plaats. Meer dan acht miljoen mensen hebben het stuk nu al gezien. Een record!

9-12-1990
De voorzitter van de Poolse vakbond Solidariteit, Lech Walesa, wordt tot president van Polen gekozen.

9-12-1992
Charles en Diana gaan uit elkaar. Officieel blijven ze getrouwd, maar ze gaan gescheiden leven.

9-12-1994
Bij een busongeluk in de buurt van Regensburg (Duitsland) komen zes leden van een zangkoor uit Elburg om het leven. De chauffeur van de bus was verblind door de zon, en reed frontaal in op een vrachtwagen met boomstammen.

9-12-1995
Indonesische jongeren, voornamelijk afkomstig uit Oost Timor bezetten 48 uur lang de Nederlandse ambassade in Jakarta. Na tussenkomst van de ambassadeur verlaten ze op 9 december het gebouw. Ze worden daarna opgepakt en ondervraagd door de politie, en vervolgens vrijgelaten.

9-12-1995
Duizenden boeren voeren actie, maar ondanks het massale protest zal de Tweede Kamer zo goed als zeker met een strenger mestbeleid instemmen.

9-12-1997
Door Duitsers geroofde joodse eigendommen blijken in de jaren zestig verkocht te zijn onder ambtenaren op het ministerie van financiën.

9-12-1997
Ambtenaren van Financiën hebben in 1968 goedkoop overgebleven bezittingen van holocaust-slachtoffers opgekocht.

9-12-1998
De Britse minister Straw besluit dat Pinochet mag worden uitgeleverd.

9-12-1998
De VN-wapeninspecteurs worden tegengehouden als ze in Irak een kantoor willen inspecteren van de regerende Iraakse Ba’ath-partij. UNSCOM-leider Butler spreekt van een “buitengewoon ernstige situatie”.

9-12-1998
Prins Claus wordt de held van de stropdas haters door op een Afrikaanse modeshow zijn das af te werpen. De prins moedigt iedereen aan hetzelfde te doen. Juichend doen direct vrijwel alle mannen in de zaal hun das af.

9-12-1999
Zanger Bono van de Ierse formatie U2 heeft een beloning van bijna 7000 gulden gereed liggen voor degene die zijn verloren laptop terugbrengt. De computer verdween eerder deze week spoorloos tijdens een bezoek van de zanger aan een hotel in de Ierse hoofdstad Dublin. De computer bevat nog geheime teksten van nieuwe U2-nummers. Volgens het showbizz persbureau WENN heeft tot dusver niemand enig licht kunnen werpen op de verdwijning van het apparaat.

9-12-1999
Het Nederlandse volk heeft gesproken en bepaald dat Maurice het Big Brother-huis moet verlaten. Ruim 73 procent van de stemmen ging naar Maurice. Vanavond moest hij zijn boeltje bij elkaar pakken. Zijn avontuur in Almere is voorbij. ,,Dat wisten we”, was de eerste reactie van Maurice in de televisie-uitzending. Hiermee komt een einde aan het samenzijn van de ‘harde kern’ van Big Brother. Samen met Bart, Ruud, Karin en Willem zat Maurice al vanaf het begin op 16 september in het huis.

9-12-2000
Drie circusleeuwen ontsnappen in Heerenveen. Na een uur zijn ze alledrie gevangen. Ze hebben niemand aangevallen.

Sorry, the comment form is closed at this time.